Haberler

Tatarlı Höyük'te 3 Bin 500 Yıllık Mühür Bulundu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tatarlı Höyük kazılarında Hitit dönemine ait anıtsal yapıda, 3 bin 500 yıl öncesine ait önemli bilgiler içeren bir mühür baskı bulundu.

Adana'nın Ceyhan İlçesi'ndeki Tatarlı Höyük kazılarında Hitit dönemine ait anıtsal yapıda, 3 bin 500 yıl öncesine ait önemli bilgiler içeren bir 'mühür baskı' bulundu. Mühürün üzerinde bir kadın adı olarak 'Pati' ifadesine rastlandı.

HİTİT DÖNEMİNE AİT BİR İSİM

Tatarlı Höyük Kazı Başkanı ÇÜ Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü ve Tatarlı Höyük Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer bulunan mühür baskılarında Hitit dönemine ait bir isim okunduğunu açıkladı. Yeni buluntunun, dönemin ünlü kraliçesi 'Puduhepa' dönemine ait olabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr.Girginer, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tatarlı Höyük'te gerek arkeolojik ve gerekse interdisipliner araştırmalar hep kutsal içerikli veriler sunuluyor. Özellikle M.Ö. 2 bin yılın tüm dönemlerinde bu husus daha ön plana çıkıyor. Bu dönemlerde silindir ve damga mühürler ile mühür baskı buluntuları ne kadar önemli bir kent ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlıyor. 2008 yılında bulduğumuz ve Hitit kralı Telipinu zamanına ait bir Hititli şahsın, yani Tusutawa ismini okuyabildiğimiz mühür baskısından sonra, yine bir mühür baskısı üzerinde yeni bir şahıs ile karşılaşılmıştır. Bu şahıs daha geç bir döneme, Kizzuwatnalı ünlü kraliçe Puduhepa zamanına aittir. Tüm bu veriler, Tatarlı Höyük ile kraliçe Puduhepa'nın kenti Lawazantiya ilişkisine bizi daha da yaklaştırıyor."

BİR DİN GÖREVLİSİ OLABİLİR

Çukurova Üniversitesi Tatarlı Höyük kazısının heyet üyesi ve Filoloğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan ise yeni buluntunun arkeolojik önemini şöyle açıkladı:

"Söz konusu mühür, Pati adını taşıyan bu kadının bölgede nüfuslu biri olduğunu ya da mevki sahibi bir görevli olabileceğini düşündürüyor. Mühür baskısının bulunduğu arkeolojik buluntular da göz önüne alındığında, Pati'nin dini bir görevli olabileceğini ve acaba majik ritüelleri yöneten, şifa yeteneğine sahip olan ve çiviyazılı metinlerde geçen MUNUSŠU.GI mi olduğunu sormamıza neden olmaktadır. Tatarlı Höyük kazılarında bulunacak yeni veriler sayesinde, bu sorulara daha net cevaplar bulunacağı kanısındayım."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Hulusi Akar iddiaları yalanladı, Nevşin Mengü ve Ümit Özdağ'a sert tepki gösterdi

Nevşin Mengü ve Ümit Özdağ'a sert sözler

title