Arkadaşlık Siteleri ve E-Kartlara Dikkat
Sanal bir sevgili ile aşk yaşamak heyecanlı olabilir ama internet üzerinde gezinen dolandırıcılara karşı her daim tetikte olmak özellikle böylesi özel günler yaklaşırken büyük önem taşıyor.
Virüsler ve phishing gibi birçok internet tehdidine karşı etkili bir internet güvenliği paketi ile korunmak mümkün. Ancak son zamanlarda rastlanılan birçok örnekte de görüldüğü gibi, internet kullanıcılarının duygusal zaaflarından yararlanan birbirinden farklı pek çok dijital tehlike var. Bu tehlikelere karşı, bir güvenlik yazılımı kullanmanın yanı sıra, sağduyulu ve bilgi sahibi olmak gerekiyor. Norton by Symantec kullanıcılara, Sevgililer Günü'nde arkadaşlık siteleri üzerinden gerçekleştirecekleri buluşmalarının gerçek bir buluşma olduğundan emin olmaları için ipuçları sunarken, sürpriz peşindeki çiftleri ise zararlı kodlara karşı uyarıyor.
Her indirim gerçek olmayabilir; e-kartlardaki romantizme aldanmayın
Sevgililer Günü, yılın en yoğun alışveriş dönemlerinden biri. Bu dönemde, online alışveriş sitelerinin yanı sıra spam yayıcılar da Sevgililer Günü alışverişçilerinin dikkatini çekmek ve onları yönlendirmek üzere iş başında. Symantec'in gözlemlerine göre bu senenin spam mesajları, hediye ya da sürpriz yapmak üzere ekran başına geçen sevgililere, mücevher, yemek ve pahalı ürün kategorisinde inanılmaz indirimler sunuyor. Spam mesajlarda kullanılan en yaygın kombinasyonlar ise şunlar: "Sevgilinizi bulun","Sevgiliniz için e-kartlar", "Sevgililer Günü Çiçekleri". Dikkatleri cezbeden birçok e-kart spam mesajı, alıcıya ValentineCard4you.zip. olarak adlandırılanbir zararlı kod eki ile geliyor. Ek açıldıktan sonra, zararlı kod kullanıcının bilgisayarına indiriliyor. Symantec, bu kodun Backdoor.Trojan vasıtasıyla virüs bulaşmış bilgisayarın spam yayıcı tarafından uzaktan kumada edebileceği yönünde kullanıcıları uyarıyor.
Hayalinizdeki sanal karakter sizin inandığınız kişi olmayabilir
Karşınızdaki sanal karaktere gerçekten güvenene kadar kalbinizi koruyun: Yüz yüze buluşana kadar kişisel bilgilerinizi karşınızdaki sanal karakterle paylaşmayın. Yaşadığınız şehir bilgisinin yeterli olduğu durumlarda tam adresinizi ve soyadınızın ilk harfinin yeterli olacağı durumlarda da soyadınızın tamamını paylaşmayın.
Titiz davranın: Arama motorlarının yardımı ile buluşacağınız kişinin söylediği kişi olup olmadığını kontrol edin. Hiçbir bilgiye ulaşamadığınız arama sonuçları bile size, buluşacağınız kişinin yeteri kadar dürüst olmadığı yönünde bir ipucu sağlayabilir.
Ziyaret ettiğiniz web sitesinin güvenliğin denemin olun: Üyesi olduğunuz ya da ziyaret ettiğiniz arkadaşlık sitesinin güvenli bir site olup olmadığını kontrol edin. Siteye tıklamadan önce site isminin yanında yeşil doğrulama işareti olup olmadığından emin olun. Ayrıca, HTTP harflerinin adres çubuğunda yer alması size o sitenin güvenli bir site olup olamadığı yönünde bilgi verecektir.
Aşk uygulamalarının ve diğer mobil tehditlerin farkında olun: Çift uyumu testleri gibi ücretsiz mobil uygulamalar ve ilişkiler ile ilgili burç fallarını içeren SMS mesajlar, zaman geçirmek için eğlenceli görülebilir ancak sonrasında ödemeniz gereken bir tutarla karşılamanız mümkün. Bu gibi uygulamalar ya da SMS'ler sizin kişisel bilgilerinizi satan ve istenmeyen bir sapık gibi sürekli olarak sizi taciz edecek "madware" adı verilen saldırgan mobil reklamların önündeki maskeler olabilir.
Aşk bir savaş meydanıdır, silahsız olmayın: Online dolandırıcılara karşı korunmanın ilk aşaması, tüm cihazlarınızı koruyacak tek bir çözüm olan Norton 360 Multi-Device gibi bir güvenlik yazılımı kullanmak. Siber suçlular hiç olmadıkları kadar sofistikeler, kişisel bilgilerinizi çalmak ya da size zararlı kodlarla saldırmak için arkadaşlık siteleri gibi toplumsal bir trendi kullanmaktan asla çekinmeyecekleridir.