Arjantinli Savcı Nisman'ın Ölümüne İlk Kez "Cinayet" Tanımlaması
BUENOS Bir yılı aşkın süredir devam eden soruşturmaya rağmen bir türlü aydınlatılamayan savcı Alberto Nisman'ın ölümü, ilk kez Arjantin yargısından bir yetkili tarafından cinayet olarak nitelendirildi.
BUENOS Bir yılı aşkın süredir devam eden soruşturmaya rağmen bir türlü aydınlatılamayan savcı Alberto Nisman'ın ölümü, ilk kez Arjantin yargısından bir yetkili tarafından cinayet olarak nitelendirildi.
Davaya dair Buenos Aires Ceza İstinaf Mahkemesi'ndeki duruşma öncesinde açıklama yapan savcı Ricardo Saenz, Nisman'ın cinayete kurban gittiğini söyledi.
Saenz, Nisman'ın ölümünün ardındaki gizemin çözülmesi için davanın federal adli makamlar tarafından ele alınmasını talep etti.
"Artık bu gerçek hakkında herhangi bir şüphe yok" ifadelerini kullanan Saenz, elde edilen son kanıtların Nisman'ın intihar etmediği sonucunu ortaya çıkardığını belirtti.
Saenz bu açıklamalarıyla, geçen yıl ocak ayında Buenos Aires'teki evinin banyosunda annesi tarafından başına silahla tek el ateş edilmiş halde bulunan savcı Nisman'ın ölümünü cinayet olarak nitelendirmiş oldu.
Nisman, AMIA saldırısını soruşturuyordu
Özel savcı Alberto Nisman, başkent Buenos Aires'teki Arjantin Yahudi Derneği'ne (AMIA) 1994 yılında düzenlenen bombalı saldırıya dair soruşturmayı yürütüyordu.
Arjantin tarihinin en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçen AMIA saldırısı nedeniyle 85 kişi hayatını kaybetmiş, 300'den fazla kişi yaralanmıştı.
Savcı Nisman, saldırıya dair 10 yıl süren bir soruşturma yürütmüş ancak saldırının arkasında kimlerin bulunduğu açıklığa kavuşturulamamıştı.
Nisman, saldırıdan İran'ı sorumlu tutuyordu
Arjantinli savcı, saldırının arkasında İran istihbaratının olduğunu ve bombalama eyleminin Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğini belirtiyordu.
Nisman, İranlı üst düzey yetkililerin saldırıda rol aldığının ortaya çıkmasını engellediği iddiasıyla eski Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner hakkında 350 sayfalık bir rapor hazırlamıştı.
Bu soruşturma sürecinde Nisman, iki ülke arasındaki ekonomik çıkarlar nedeniyle, "bir cezasız bırakma anlaşmasının yapıldığını açıklığa kavuşturan telefon kayıtlarına ulaştığını" iddia ediyordu.
İddia edilen anlaşmaya göre İran Arjantin'e ucuz petrol satabilecek, Arjantin de İran'a tahıl ve silah verecekti. Nisman yeni bulgularını açıkladıktan 4 gün sonra, suçlamalarını kanıtlarıyla kongreye duyurmadan bir gün önce ölü bulunmuştu.