Arjantinli Savcı Nisman'ın Ölümü
Devlet Başkanı Kirchner: ''Nisman'ın ölümünün intihar olmadığı konusunda ikna oldum''
Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, ülkede 1994'teki terör saldırısıyla ilgili soruşturmada, devlet başkanını İran ile gizlice anlaşmaya varmakla suçlayan ve hafta başında evinde ölü bulunan Savcı Alberto Nisman'ın ölümünün intihar olmadığı konusuna ikna olduğunu belirtti.
Ülkeyi sarsan ölümle ilgili ilk açıklamalarında Nisman'ın büyük ihtimalle intihar ettiğini açıklayan Kircher, Facebook sayfasından yaptığı son açıklamasında "Bu intihar, intihar değil" dedi.
Savcıya veya adli tıp uzmanlarına haber verilmeden önce, bir doktorun savcının cesedinin bulunduğu bölgeye gitmesine nasıl izin verildiğini soruna Kircher, "Savcının ölümünün intihar olmadığı konusunda ikna oldum. Onlar, Nisman sağken onu kullandı. Onlar sonra da savcının ölümüne ihtiyaç duydular" diye konuştu.
Kircher, Savcı Nisman'ın elinden gelenin daha fazlasına inandığını dile getirdi.
Devlet Başkanı Kircher'in savcının ölümü konusunda yanlış bilgilendirilmiş olabileceği belirtiliyor.
Kircher, Facebook sayfasında savcının ölümüyle ilgili 2 bin 800 mesaj aldı. Mesajlarda, Nisman'ın evinin banyosunda hızlı şekilde bulunmasının şüpheli olduğu ve bunun nasıl gerçekleştiği soruluyor.
Ülkeyi sarsan Nisman'ın ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma derinleştikçe yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor. Nisman'ın yaşadığı apartman dairesinin hemen yanındaki dairenin havalandırma borusunda kime ait olduğu henüz belirlenemeyen bir ayak ve parmak izi bulundu.
Devlet Başkanlığı Sekreteri Anibal Fernandez ise savcının ölümü hakkında asla intihar yorumunda bulunmadığını belirtti.
Soruşturmayı yürüten Savcı Viviana Fein de Devlet Başkanı Kircher'in dilediği hakkında yorumda bulunabileceğini kaydederek "Ben, soruşturmayla meşgulüm" dedi. Savcının ölümünün şüpheli olduğunu açıklayan Fein, soruşturma kapsamında savcıyı ölümü götürebilecek tehditler de dahil olmak üzere tüm ihtimalleri gözönünde bulunduracağını kaydetti.
Federal Güvenlik Birini Sekreteri Sergio Berni ise Nisman'ın cesedinin ilk bulunduğu anda bunun bir intihar olabileceği fikrinin ortaya çıktığını ifade ederek, ancak elde edilen bulgu ve deliller ışığında intihar teorisinin uzak olduğunu kaydetti.
Nisman'ın ofisindeki bilgisayarını tamir eden Diego Lagomarsino da bir gazeteye yaptığı açıklamada, ölümünden bir gün önce 22 kalibrelik silahı Nisman'a ödünç verdiğini belirterek, "Nisman, hayatından endişe ediyordu. Ölümünden önceki Cuma günü aldığı telefon nedeniyle korku hissediyordu." dedi.
Lagomarsino, Nisman'ın kendisini koruyan polislere güvenmediğini anlattı.
İlk belirlemelere göre kafasına ateş ederek intihar ettiği düşünülen Nisman'ın başkent Buenos Aires'teki evinin kapısını açan çilingir, servis kapısının açık olduğunu söylemişti. Çilingir, 13. kattaki evin giriş kapısının elektronik bir kilidi olduğunu ve kolayca açıldığını belirterek, Nisman annesinin mutfağa açılan servis kapısını da açmasını istediğini, ancak kapının açık olduğunu ifade etmişti.
Ülke tarihindeki en kanlı saldırı olan terör eylemini araştırması için atanan Nisman'ın, Salı günü parlamentoda yapılacak kapalı oturumda Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ve Dışişleri Bakanı Hector Timerman'ın adlarının geçtiği soruşturmayla ilgili bilgi vermesi bekleniyordu.
Nisman, Devlet Başkanı Fernandez de Kirchner'i, Dışişleri Bakanı Timerman'ı ve diğer bazı yetkilileri Tahran ile ticari ilişkilerin zarar görmemesi için 18 Temmuz 1994'te Arjantin-İsrail Derneği'ne (AMIA) düzenlenen bombalı saldırıda İran ile bağlantıları örtbas etmeye çalışmakla suçluyordu. Nisman, Fernandez'in Tahran'a sığır eti ve bakliyat satıp karşılığında petrol ve doğalgaz almak için İranlı zanlılar hakkında Interpol tarafından çıkarılan tutuklama emrinin kaldırılması için girişimde bulunduğunu ileri sürmüştü. Söz konusu iddiaları dile getirdiğinde hükümet kanadından sert eleştiri alan Nisman, ölmekten korkmadığını açıklamıştı.
AMIA saldırısında 85 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. - Ankara