Arjantin Parlamentosu Ypf'nin Kamulaştırmasında Son Noktayı Koydu
Arjantin Parlamentosu Temsilciler Meclisi, petrol şirketi YPF'yi kamulaştırdı.32'ye karşı 208 oyla kabul edilen yasayla birlikte YPF'nin yüzde 51'i Arjantin'in oldu.
Arjantin Parlamentosu Temsilciler Meclisi, petrol şirketi YPF'yi kamulaştırdı. 32'ye karşı 208 oyla kabul edilen yasayla birlikte YPF'nin yüzde 51'i Arjantin'in oldu. Arjantinliler kararı şenliklerle kutladı.
İspanyol Repsol ortaklı petrol şirketi YPF, 20 yıl önce özelleştirilmesinin ardından yeniden kamulaştırıldı. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, 16 Nisan günü YPF'nin kamulaştırılması için bir yasa teklifini senatoya göndereceğini açıklamış, sonrasında İspanya ile ilişkileri kopma noktasına gelmişti. İspanya'nın tehditlerine rağmen, yasa teklifi önce senatoda dün de temsilciler meclisinde oylanarak yasallaştı. İspanya, kamulaştırma kararı sonrası Arjantin'e ekonomik yaptırımlar uygulayacağını açıklamış, ilk elden yaklaşık 1 milyar dolarlık biyodizel alışverişini askıya aldığını açıklamıştı.
Kamulaştırmayla birlikte YPF'nin yüzde 26.01'ü ulusal devlete, yüzde 24.99'u ise Petrol Üreten Eyaletler Federal Teşkilatı (OFEPHI)'ye geçti. Repsol'ün payı yüzde 7.23'e düşerken, Petersen Grubu'nun payı yüzde 24.99'da kaldı. YPF'nin yüzde 15.35'i borsada işlem görmeye devam edecek.
Meclis binası önünde toplanan binlerce Arjantinli, kararı sonrası şenlikler düzenledi. Yapılan son anketlere göre Arjantinliler'in yüzde 75'i YPF'nin kamulaştırılmasından yanaydı.
2011 yılında Çin'de sonra 9.7'lik büyüme hızıyla dünya ikinciliğini yakalayan Arjantin, cari fazla vermesine rağmen makasın daralması nedeniyle ithalatı kısma yoluna gidiyor. elektronikten, oyuncağa, oto yedekparçadan, kitaba kadar birçok ürünün ithaledilmesinin önüne engeller koyan Arjantin'de 17 yıl sonra ilk kez geçen yıl petrol ithal edildi ve en büyük ithalat kalemlerinden biri oldu. Kirchner hükümeti yeniden petrol ve gaz ihtiyacını ülke rezervlerinden karşılayabilmek için uzun süredir YPF ve dolayısıyla Repsol şirketlerine baskı yapıyordu. Cristina Kirchner, uzun süredir Repsol'ü ülkede gerekli yatırım yapmamakla ve halka ucuz benzin sağlanması için verilen sübvansiyonlarla işçi maaşlarını ödemekle suçluyordu. YPF-Repsol ise, 2011 yılında yatırımlarını yüzde 50 düzeyinde artırıp, son 5 yılda toplamda 8 milyar 300 milyon euroluk yatırım yaptığını açıklamıştı. Repsol genel şirket karının yüzde 25'ini YPF üzerinden sağlıyordu.
YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales) 1922'de kuruldu. Fransa'dan sonra rezerv bulma, çıkarma, rafine etme ve satma faaliyetleri için devlet eliyle kurulan ikinci işletmeydi. Özelleştirilinceye kadar ülkenin en büyük şirketiolan YPF, petrol devi Brezilyalı Petrobras'ın da model işletmesiydi. YPF, "El Turco" adıylabilinen Carlos Menem'in 1989-1992 arasında yürüttüğü özelleştirme politikaları uyarınca önce anonim şirket haline getirilerek hisseleri satılmaya başlandı 1993'te İspanyol Repsol şirketin önemli hisselerini almasıyla YPF-Repsol adını aldı. Repsol 1999'de hisselerinin yüzde 85'ini ele geçirdi. 2007 yılında hisselerin yüzde 15'ini satanalan Petersen Grubu, Kirchnerlere yakınlığı sayesinde 2011'de hisselerini yüzde 25'e çıkardı. YPF'nin kamulaştırılan bölümünde PetersenGrubu'nun hisseleri bulunmuyor. YPF'nin yaklaşık 13 milyar Euro piyasa değeri olduğu belirtiliyor. YPF-Repsol kamulaştırma öncesi Güney Amerika'nın tek özel sermayeli petrol şirketiydi.
(SS)