Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Arıtma Çamurundan Gübre Elde Edilecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta "Atıksu Arıtma Çamuru Geri Kazanım Tesisi Tasarımı" projesi ile çamurdan gübre elde edilerek önemli bir geri dönüşüm sağlanması hedefleniyor.

Tokat'ta "Atıksu Arıtma Çamuru Geri Kazanım Tesisi Tasarımı" projesi ile çamurdan gübre elde edilerek önemli bir geri dönüşüm sağlanması hedefleniyor.

Tokat Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtma çamurunun bertarafı için hazırlanarak OKA'ya Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında sunulan "Atıksu Arıtma Çamuru Geri Kazanım Tesisi Tasarımı' projesi 2012 yılında Tokat'ta desteklenmesi uygun bulunan ilk proje oldu. Proje ile atık su arıtma tesisinde günlük ortaya çıkan yaklaşık 20 tonluk arıtma çamurunun zararlı parametrelerden arındırılarak gübre haline getirilmesi planlanıyor. Projenin temelinden itibaren genel koordinasyonunu yürüten Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek,

projeyi hazırlayan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Besleme ABD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman'ı makamında kabul etti. Başkan Çiçek, atık su arıtma tesisinde günlük olarak ortaya çıkan yaklaşık 20 ton arıtma çamurunun acilen ya başka depolama sahasına taşınması ya da bertarafı gerekmekte olduğuna dikkat çekti. Arıtma çamurlarını sahada geçici depolama için yer kalmadığının altını çizen Başkan Çiçek, "Ayrıca arıtma çamurunun yeni kurulan ve tesise yaklaşık 60 km mesafedeki düzenli depolama tesisine gönderilmesi durumu meydana gelmiştir. Çamurun bu mesafeye transferi ve depolama tesisinde kaplayacağı alanın yüksek olması nedeniyle, alternatif ve çevreci bertaraf yöntemlerinin araştırılması ihtiyacı doğmuştur. Yeşilırmak Havza Gelişim projesinin çevre koruma ile ilgili stratejik esasları ve TR83 Bölgesi'nin 'tarımsal potansiyeli' de göz önünde bulundurularak, söz konusu tesisten elde edilen arıtma çamurunun tarımsal amaçlı organik gübre olarak değerlendirilme yöntemleri araştırılmıştır. Hazırlanan bu proje sonucunda, arıtma çamurunun içerisindeki zengin bitki besin elementi içeriğine bağlı olarak çamurun zararlı parametrelerden arındırılmış ve zenginleştirilmiş humik asit esaslı organik-gübre vasfını alması ve ticari bir özellik kazanması imkanlar dahilindedir. Bu durumun gerçekleşmesi sonucunda paketleme ve pazarlama durumuna bağlı olarak hem arıtma çamurunun bertaraf maliyeti azaltılmış hem de atıksu arıtma tesisi işletme maliyetine ciddi katkı sağlanmış olacaktır" dedi.

Prof.Dr. Karaman ise projede, arıtma tesisinde üretilen arıtma çamurunun bertarafı için tasarlanacak olan geri kazanım esaslı çevre dostu bertaraf yöntemi ile, daha az çevresel kaynak kullanımı (emisyon, organik kaynaklı akaryakıt, enerji), atık depolama sorunlarının ortadan kaldırılması, doğrudan çevrenin korunması, ekolojik dengeye olacak olumsuz etkinin minimuma indirilmesi ile ekonomik kazanç elde etmek için bilimsel ve teknolojik çözümün getirilmesi amaçlandığını söyledi. Karaman, projenin Türkiye genelinde de çok önemli bir model olma niteliğini taşıdığını söyledi.

Tokat Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Halil İbrahim Yüksel ise OKA'ya sunmuş oldukları "Tokat Atıksu Arıtma Çamuru Geri Kazanım Tesisi Tasarımı" projesinin teknik ve mali değerlendirmeye alınarak hibe desteği almaya hak kazandığını kaydetti. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title