Haberler

Arınç: Paralel Yapı Soruşturması Yok

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Paralel yapı soruşturması, paralel devlet soruşturması diye bir soruşturma mevcut değildir." dedi.

Bakanlar Kurulu sonrası basının karşısına geçen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıklamalarda bulundu. Arınç gazetelerde çıkan birkaç manşetlere gönderme yaparak paralel devlet soruşturması diye bir şeyin olmadığını söyledi.

İNTERNET HABER SİTELERİNE MÜJDE

Bakanlar Kurulu açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, kurululun gündem maddeleri hakkında bilgi verdi. Arınç AİHM'ye açılan davalar ve bu davaların nitelikleri konusunu görüştüklerini belirtti.

Basın kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının özünün internet haber siteleri ile ilgili olduğunu kaydeden Arınç şöyle devam etti:

"Belki birkaç yıldan beri sözünü ettiğimiz ama bazı sebeplerle de henüz olgunlaşamamış veya meclise sevk edilememiş durumda bulunan internet haber sitelerinin pozitif ayrımcılık yapılabileceği basın kanunu içerisinde değerlendirileceği, bunlarında künyelerinde ilan etmek suretiyle çalışanlarını basın kartı verilebileceği avantajlar sağlayabileceği, cevap düzeltme ve tekzip müesseselerin aynen basın kanununda olduğu gibi devam edeceği, içeriklerin saklanmasını en azından belli bir süre mümkün olabileceği açılacak davalar bunların sonuçları kapsamlı bir şekilde tasarı halinde bakanlar kurulumuza sunuldu. Olumlu karşılandı ve imzaya açıldı sanıyorum önümüzdeki günlerde TBMM gelecek."

"MECLİS'E GELECEK"

Arınç, "Bu konuda elimizde bazı kanunlar var zaten başta basın kanunu olmak üzere, internet yayınları ve internet yoluyla işlenen suçlar konusu daha sonra çıkarılan kanun değişiklikleri ve basında çalışanlar ile ilgili kanun basın ilan kurumu referans alınmak sureti ile internet haber sitelerinin bundan sonra resmi ilan ve reklamda alabileceği ve buna ilişkin düzenlemeler pozitif düzenlemedir. Özellikle internet haber portallarının son yıllarda çok önemli bir değer kazandığını biliyoruz. Belki yazılı basının önüne geçebilecek derecede ve bu alanda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünmüştük bugün son noktayı koyduk ve imzaya açıldı. Önümüzdeki süreç eğer TBMM takvimi elverişli olursa Genel Kurul'da görüşebilmektir. Bunu da TBMM gündemi belirleyecektir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın açıklamalarından satırbaşları:

AZERBAYCANLI GAZETECİNİN DURUMU

Bu arkadaşımız Azerbaycan uyruklu Türkiye'den bir hanımefendiyle evlenmiş. Buna rağmen çalışma müsaadesi alabilir. Azerbaycan'dan geliyor ama Türk gazetesinde çalışıyor. 31 Aralık 2013'e kadar sorun yok. Bu tarihten sonra uzatılmayacağını söylemişler. Hollandalıya da aynı şey söylenebilir. 31 Aralık'ta Türkiye'yi terk etmesi gerekmesine rağmen Türkiye'de bulunmaya devam etmiş. Süresi bitmiş bittikten sonra bildirim yapılmış 2 ay daha çalışmaya devam etmiş ve neticede sınır dışı edilmiş. Tweetlere gelince bunlardan dolayı bir işlem yapıldığını bilmiyorum. O sistemin içerisinde hükümeti suçlayacak veya sadece tweet attığı için sınır dışı ediyorsunuz diyebilecek bize atfıkabil bir cürüm yoktur.

O arkadaşa şunu söylüyorum: O tweetleri kendi ülkenizde kendi Başbakanınız için atabiliyor musunuz? Tweet attığından dolayı değil ama attığı tweet suç sayılıyorsa herkes için geçerli bir husustur. 

"PARALEL YAPI SORUŞTURMASI YOK"

Bir gazetecinin, "Paralel devlet Bir köşe yazarının, tutuklanacak gazetecilerin listesi denilebilecek isimler yayınladı. Değerlendirmeniz ne olacak" sorusuna Arınç, "Köşe yazarları birbirlerine çatarken yakında tutuklanacak listesini de veriyorlar. Bunun bana sorulmasını yadırgadım. Paralel devlet soruşturması diye bir soruşturma mevcut değildir. Görevlerini yaparlarken kanun dışına çıktılar mı, eğer bir başka devlet kurumunda bu yapılacaksa her kurumun teftiş kurulları vardır. Teftiş makamı bunları inceleyebilir. Mülkiye müfettişlerini bütün Türkiye'ye yayılarak böyle bir şey yaptığını iddia ediyorlarsa bunların sayısı bu kadar değil. Türkiye genelinde böyle yaygın bir teftişin olmadığını söyleyebilirim." cevabını verdi.

"MİT'İN PARİS'TEKİ CİNAYETLERDE PARMAĞI VAR" KONULU HABERİ DEĞERLENDİRDİ

Alman Der Spiegel dergisinin, 'MİT'in Paris'teki cinayetlerde parmağının olduğu konusunda bir yazı yayınlamasına' ilişkin değerlendirmede bulunan Arınç, "Ömer Güney'in Fransa'daki cinayetleri işlediği yönünde bir yazı yayınlandı. MİT, kendi içinde bir soruşturmaya başladı. Belki faili de tespit edildi. Bu belge benzeri bir yazıyla bunun sorumlusunun, ne amaçla servis ettiğinin de açıklanması beklememiz gerekecek. Fevkalade, yanlış düzmece belgenin düzenlenmesi Türkiye'de bazı kurumlardaki görevlilerinin hukuk dışına ne kadar çıkabileceklerini, bunun sonuçlarının ne kadar tehlikeli olacağını gösteriyor. Devlet içinde kümelenmiş insanların da varlığının tespit edilmesi, hukukun egemen olması bakımından da herhalde çok önemlidir" diye konuştu.

"MİT'İN TIRLARININ DURDURULMASI" SORUSU

Arınç, Adana'da durdurulan TIR'larla ilgili, "Bakanlar Kurulu'nda bu konu görüşülmedi. Adana'da bu olaylarla ilgili Jandarma albayının görev yeri değiştirildi. Bu olayların Reyhanlı, Hatay bölgesinde cereyan etmesi tesadüfi değildir. Bu olayları istismar etmeye yeltenenleri, suçüstünde bu işleri yaparken bulduğumuz kişiler olarak görmemiz gerekir. Adli soruşturma devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

MAVİ MARMARA OLAYI

'Mavi Marmara baskınına ilişkin Türkiye ile İsrail arasındaki müzakereler kapsamında tazminat tutarına' ilişkin soru üzerine Arınç, "Görüşmeler geçen Mart'tan bu yana devam ediyor. Anlaşmaya en yakın noktadayız demiştim. Bugün de aynı noktadayız. Henüz son noktayı koymadık. Prensip noktasında anlaşmamız var. Böyle bir konuda uluslararası hukuk nasıl bir tazminat öngörmüşse taleplerimiz öyle oldu" diye konuştu.

DİNLEMELER KONUSU

Bir gazete ve televizyon kuruluşunun satışıyla ilgili internette yayınlanan ses kayıtlarına ilişkin, ben doğrusu böyle bir şeyin olmasını, olabileceğini bir kısım insanların yönledirilmesini, bir gazetenin satışında veya alışverişinde birilerinin aracılık etmesini doğru bulmam. Hoş karşılamam şık bulmam ama nedir, ne değildir, eğer bunlar soruşturmaya konu olacaksa gizlilik içinde yapılmalı ve sonucunda kamuoyu ya takipsizlik olarak veya iddia edilen kişilerle ilgili bir suç varsa o suç kapsamında bunun değerlendirildiğini hepimiz görmeliyiz.

 

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title