Haberler

Arıların Bal İzi Akıllı İzotop Yöntemiyle Belirlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından yürütülen çalışmayla arıların bal izi, akıllı izotop yöntemiyle belirlendi Sonuçların açıklanmasının ardından Türk balının dünyada tanınırlığının artırılması ve üreticilerin bilinçlendirilmesi için 5 yıllık bir çalışma başlatılacak TAB Başkanı Yılmaz: "Türkiye’nin 280 noktasından bal örnekleri topladık.

DURMUŞ GENÇ - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) tarafından ülkedeki arıların bal izinin belirlenmesi amacıyla akıllı izotop yöntemiyle çalışma yürütüldü.

TAEK'te yürütülen bal izi araştırma çalışması ile hem Türkiye'nin bal haritası çıkarılmış hem de teknolojinin arıcılığa etkileri somut verilerle ortaya konulmuş olacak. TAB Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kovan ve bal üretimi ile dünyada ikinci büyük arıcı ve bal üreticisi konumunda olduğunu söyledi.

Arıların Türkiye'nin en büyük genetik zenginliği olduğunu dile getiren Yılmaz, "TAEK, ülkedeki arıların bal izini akıllı izotop yöntemiyle belirledi. Türkiye'nin 280 noktasından bal örnekleri topladık. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda bunların analizleri yapıldı. Yakında sonuçlarını yayınlayacağız. Hangi bölgemizde nasıl bal üretiliyor, bunu dünyaya deklare edeceğiz" dedi.

Proje ile kaliteli bal ve bal noktalarını belirleyerek arıcılara destek vermeyi amaçladıklarına işaret eden Yılmaz, buna göre de alıcıların istedikleri bal türüne ulaşabileceklerini kaydetti.

Bal değil, "çam balı, çiçek balı, kestane balı"

Çalışmanın ardından artık dünya piyasasına "bal satıyoruz" diye çıkmayacaklarını vurgulayan Yılmaz, "Artık çam balı, çiçek balı, kestane balı satıyoruz, pamuk balı, yayla balı, kekik balı satıyoruz diye pazarda kendimizi göstereceğiz. Sonuçların açıklanmasının ardından 5 yıllık süreçte Türk balının tanınırlığının artırılması için çalışma yürüteceğiz" diye konuştu.

Türk balının dünyaya tanıtılması için 5 yıl boyunca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışacaklarını anlatan Yılmaz, ayrıca üreticilerin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi için de bazı çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Çalışma ile arıcıların marka sorunlarının giderileceğini, zaman zaman görülen arı ölümleri ve hastalıkları konusunda üreticilerin de bilinçlendirileceğini bildiren Yılmaz, "Proje ile Türkiye'de arıcılığına yön vereceğiz, arıcılığını koruyacağız ve Türk arıcılarını dünya pazarlarında rekabet edebilecek seviyeye getireceğiz. Türkiye ve dünyada insanlar, hangi balı tükettiklerini bilebilecek. Sektörün başı olarak bu konu, stratejik planımızda yer alıyor" diye konuştu.

Yılmaz, arının doğanın olmazsa olmazları arasında yer aldığını vurgulayarak, "Arı olmazsa doğada sürdürebilirlik kalkıyor. Arıyı sevelim sevmeyelim, bal yiyelim yemeyelim ama arıları mutlaka korumalıyız. Çünkü arılar, sürdürülebilir doğanın da garantisi. Bu bilinç çok önemli" dedi.

"Arıcılığın olimpiyatlarını Türkiye'de yapacağız"-

Dünya Arıcılar Birliği Kongresi (Apimondia) 2017 için Kiev'de gerçekleştirilen oylamada Türkiye'nin ilk turda 135 delegenin oyunu alarak seçildiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Dünyanın en prestijli 10 kongresi arasında kabul edilen, Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından iki senede bir düzenlenen, arıcılık ve turizm sektörü açısından büyük önem taşıyan Apimondia Kongresi, bu yıl Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapıldı. 44'üncüsü 2015 yılında Güney Kore'de yapılacak kongrenin 2017 yılındakine ev sahipliğini Türkiye yapacak. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek kongre, İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılacak. Kongre, arıcıların olimpiyatı olacak. 15 bin kayıtlı katılım bekliyoruz." - Muğla

Kaynak: AA / Güncel
title
Close