Arıcılığın Sorunları ve Markalaşma" Çalıştayı
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz: "Türkiye arıcılığı olmazsa tarım olmaz. Dünya arıcılığına da yön veren bir yapıya geldik"
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahri Yılmaz, "Türkiye arıcılığı olmazsa tarım olmaz. Dünya arıcılığına da yön veren bir yapıya geldik" dedi.
Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) destekleriyle gerçekleşen "Arıcılığın Sorunları ve Markalaşma" Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin arıcılıkta Avrupa'dan önde olduğunu söyledi.
Türkiye'nin arıcılığına bakıldığında dünyada hem bal üretimi hem de kovan sayısı yönünden ikinci sırada olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Ülkemizde 94 bin ton bal üretiliyor. 5,9 milyon aktif kovan var. Bu kovanlarla 56 bin profesyonel arıcı fiili olarak arıcılık yapıyor. Türkiye'de arıcılık dünyanın diğer ülkeleri gibi değil, tabana yayılmış durumda. İşletme büyüklükleri ortalama 100-150 kovan arasında. Anadolu'nun arıların gen merkezi olmasıyla hem bal veren bitkiler hem bal yapan arılar yönünden şu anda dünyanın en zengin ülkesiyiz. Bunun avantajlarını kullanıyoruz. Çin'in arazi büyüklüğüne baktığımız zaman ülkemizin 12 katıdır. Buna rağmen Çin'den sonra ikinci sıradayız. Türkiye arıcılığı olmazsa tarım olmaz. Dünya arıcılığına da yön veren bir yapıya geldik."
Fahri Yılmaz, Türkiye'nin bal tüketimi ortalamasının 1 kilo 100 gram civarında olduğunu vurgulayarak, "Bu sayı Avrupa Birliği'nde 800-900 gram. Kişi başına bal tüketimi bu anlamda Türkiye'de Avrupa'dan daha iyi. Avrupa'nın 8 milyon, bizim 6 milyon arımız var. Bizde arıcılığı tehdit eden en büyük neden tarım ilaçlarıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptı. Toz ilaç ve havadan ilaçlama yasaklandı. Bunlar Türkiye arıcılığı ve tarımının yanı sıra Türkiye doğası için kazanımdır" ifadelerini kullandı. - Zonguldak