Haberler

Arıcılığın En Zor Yapıldığı Şehir: Kastamonu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'da özellikle dağ köylerindeki arı yetiştiricileri, aç kalan ayılar tarafından kovanlarına sürekli zarar verilmesinin sıkıntısını yaşıyor.

ERDİNÇ AKSOY - Kastamonu'da özellikle dağ köylerindeki arı yetiştiricileri, kovanlarına sürekli aç kalan ayılar tarafından zarar verilmesinin sıkıntısını yaşıyor.

Ayıların koruma altında olduğu şehirde popülasyonu sürekli artan hayvanların, aç kalmaları nedeniyle ormanlık alanlara yakın köylere inmesi vatandaşları korkutuyor.

Bozkurt ilçesinde sadece son iki ayda 100'e yakın kovana zarar vererek, yüzlerce arıyı telef eden ayılar, kentteki bal üretimini de olumsuz etkiliyor.

Köy sakinleri, genelikle evlerinin önündeki bahçelerde yer alan kovanlarını parçalayan ayılarla baş edemeyince arıcılığı bırakıyor.

Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayıların aç kaldığında kovanlara saldırdığını, son aylarda bu vakaların çok arttığını söyledi.

Ayıların kovanların içinde bal olup olmadığını ağırlığına bakarak anladığını belirten Erden, "Çok akıllı hayvanlar. Bal olmayan kovanlara dokunmuyorlar. Diğerlerini ise açamazlarsa yere atıp parçalayarak içindeki balı yiyorlar. Gece kovan dışında kalan arılar da soğuk havanın etkisiyle telef oluyor. Böylece hem kovandaki bal hem de arılarımız gidiyor" diye konuştu.

Erden, arıcıların ayılarla ilgili yaşadığı sıkıntılara yönelik bakanlığa sunmak için dosya hazırladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aralık ayında dosyayı bakanlığa göndereceğiz. Ayı saldırıları genellikle dağlık bölgelerde yer alan Cide, Abana, Bozkurt, Ağlı, Azdavay ve Ilgaz tarafında görülüyor. İlkbahardan itibaren 57 üyemizden ayıların yüzlerce kovana zarar verdiği gerekçesiyle şikayet geldi.  Birliğimize kayıtlı olmayan kişilerin zararları da çok fazla. Yabani hayvanların kovanlara verdiği zararın Tarım Sigortaları Havuzu kapsamına alınarak karşılanmasını istiyoruz. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor."

"Ayıları hiçbir önlem durdurmuyor"

Arı yetiştiricilerinin ses bombası, dikenli tel gibi önlemlerle kovanlarını korumaya çalıştığına işaret eden Erden, bir süre sonra ayıların bu engelleri de aştığını anlattı.

Güçlü hayvanların telleri parçaladığını kaydeden Erden, "Bazı ayılar ise tellerin altını kazarak buradan kovanlara ulaşıyor. Ses bombalarına da zamanla alıştıklarından korkmuyorlar. Bir üreticimiz, kovanları 2,5 metrelik sacla çevirmişti fakat ayı, iki ayağının üzerine kalkarak bunların üzerinden de atlamayı başardı" ifadesini kullandı.

Erden, ormanlardaki yemiş otunun geçmişte kesilmesi nedeniyle ayıların yiyecek bulmakta zorladığını savunarak, ormana meyve ağaçları dikerek ayıların beslenmesine imkan tanınmasının sorunu çözeceğine inandıklarını sözlerine ekledi. - Kastamonu

Kaynak: AA / Güncel
title
Close