Haberler

Arıcılar, Sahte Bal Üreten Firmaların Kapatılmasını İstiyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz, sahte bal üreten firmalara yönelik haklarını aramaya devam ettiklerini belirtti.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, "Sahte bal üreten firmalara yönelik her türlü yasal yolu kullanıyoruz. Bu firmaları kökten kapattırmak için her türlü çabayı göstereceğiz." dedi.

Ordu Arıcılar Birliği tarafından TESK Otel'de düzenlenen toplantıya katılan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahte bal üreten firmalara yönelik haklarını aramaya devam ettiklerini belirtti.

Önceki yıllarda bazı firmalar ile mahkemelik olduklarını ve mahkemeyi de kazandıklarını ifade eden Yılmaz, gerçek bal üreticisini kollamanın görevleri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Hatta Türk Silahlı Kuvvetlerine 40 bin tenekeye eş değer ürün vermiş bir firmanın ürünleri de bu mahkemeler sonucunda iade edilmişti. Maalesef böyle bir sektör ile uğraşıyoruz. Geçimini hile üzerine kurmuş insanlar var. Bal olmayan glikozu bal olarak satanlar var. Bunlarla ilgili mevzuat çalışmalarını yapıyoruz. İlgili birimlere önerilerimizi sunduk. Bakanlıktaki çalışmalarımızda da ülkemiz ve arıcıların yararına ne gerekiyorsa onları söylüyor, düzenlemelere katkı vermeye çalışıyoruz."

Sahte bal üreten firmaların tüketicileri kandırdığına dikkati çeken Yılmaz, "Vatandaş parasını veriyor, bir de bakıyor ki tükettiği bal glikoz. Ülkemizde başta internet üzerinden olmak üzere birçok yolla satış yapılıyor. Başka değişik kanallar da kullanarak vatandaşımız kandırılıyor. Bununla ilgili biz her düzenlemede müdahiliz. Her konuda da ilgili birimlere hem şikayetlerimizi hem de duyurularımızı bildiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Gerçek arıcının 5-6 ay dağ, yayla gezdiğini, gerçek balı ürettiğini vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arının yaptığı bala güvenmeyip kendisi bal üretmeye çalışan insanları bu ülkeden temizlemek lazım. Bunun için de bir kanun çıkarılıp bal olmayan bir şeyi bal olarak satan kişileri 5 yıl ticaretten men etmek gerekiyor. Almanya bu süreyi 7 yıla çıkardı. Neden bizim ülkemizde olmasın? Maalesef bu kararları almadığımız sürece de bu işin önüne geçemeyiz. Bizim bu konuda mücadelemiz sürüyor. Sahte bal üreten firmalara yönelik her türlü yasal yolu kullanıyoruz. Bu firmaları kökten kapattırmak için her türlü çabayı göstereceğiz."

Yılmaz, vatandaşların internet ya da değişik yollardan bal satın almamalarını, marka balları ya da birliklerdeki ürünleri tercih etmelerini istedi. - Ordu

Kaynak: AA / Güncel
title
Close