Haberler

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz: Bal Değil, Üretenler Sahte

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

bal üretiminin devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, balın sahtesinin olmadığını, üreten kişilerin çeşitli karışımları bal diye sattıklarını ifade ederken,

bal üretiminin devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bal üretiminde Çin'in ardından ikinci ülke olduğunu ifade eden Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, bazı üreticilerin mısırdan ürettikleri glikoz şurubunu bal diye sattıklarını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne dahi bu glikoz şurubundan satıldığını kaydeden, üretimin devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Balın sahtesi olmaz. Adamlar sahte. Arı, balı yavruları için yaptığı için her hangi bir sahtekarlık yapmıyor. Bunu bir defa ayırmamız gerekiyor. Arı ile sahte adamların yaptığı balı. Türkiye, arıcılıkta Çin'den sonra dünya sıralamasında ikinci ülkedir. Ülkede, 5,9 milyon aktif kovan, 57 bin profesyonel arıcı, yıllık 94 bin ton bal üretilmektedir. Türkiye arıcılığına bakıldığında gezginci arıcılık şeklinde yapılıyor. Elbette ki gezen, emeğini bu işe veren insanlar bal üretiyorlar. Bunun yanı sıra GDO'lu mısırdan üretilen glikoz şurupları da bal diye satılıyor. Bunun denetimini, devletin yetkililerinden istiyoruz. Bu konuda da gerekli mücadeleleri verdik. Konu ile ilgili adli makamlarda devam eden 4 mahkememiz var, sahte adamlarla ilgili... Hatta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahvaltılık olarak, bal diye aldığı glikozları 2011 yılında iade ettirdik. Bizim şikayetimiz üzerine, Milli Savunma Bakanlığı bu konuda hassas davrandı ve sahte adamların ürettiği, sahte ürünler, bal diye verilen ürünler geri iade edildi, çocuklarımıza yetirilmediğini umuyoruz."

DEVLET ARICILIĞA YETERLİ DESTEĞİ VERMİYOR

Arıcılığa devletin gerekli desteği vermediğine dikkat çeken, Bahri Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bal arı ile nesillerini devam ettiriyor bitkiler. Bırakın bal değerini, bal üretimini, hiçbir gram bal üretmesek bile arılara yüzde yüz insan hayatının devamı için ihtiyaç vardır. Doğada, doğanın sürdürülebilir olması, insanlığın geleceği tamamen bal arıları ile çok yakından ilişkili ve bağlantılıdır. Bundan 3 bin 750 yıl önce Hitit imparatorluğu 200 maddeden oluşan yazılı kanun çıkarıyor, kanunun 91 ve 92. maddeleri arıcılıkla ilgilidir. Bizde Türkiye Arıcılar Birliği Başkanlığı olarak, devletten bir şey istiyoruz, arıları, keçiden, koyundan geri görmeyin. Koyuna 18 lira destek veriyor, arıya 8 lira veriyor, arılar bu kadar önemsiz değil. Arılar yoksa bir ülkede, ay çiçek yağına, çekirdeğine ödeyeceğiniz döviz, petrolden fazladır, bu bir gerçektir. Arılar sayesinde, çekirdek üretimi artıyor. Arılar yoksa, bir tarlaya ektiğiniz ayçiçeklerinin yüzde 62'sinin çekirdeklerinin içi boş oluyor bu da demek ki mazot parasını çiftçi çıkaramayacaktır. Onun için 2013 yılında Konya ovasında ayçiçeği üretenler arılara kira ödemeye başladılar, ton başına 27 lira, bazıları 25 lira, kiraz bahçesi sahipleri arıcıların ilkbaharda arıların beslenmesinde ihtiyaç olan şekerlerini bedava verdiler."

Yılmaz, daha sonra Kırıkkale Valisi Ali Kolat'ı makamında ziyaret etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close