Arap Dünyasında Demokratikleşme Süreci
(USAK) Başkanı Özdem Sanberk, Arap dünyasında başlayan demokratikleşme sürecinin doğal olarak sancılı bir dönem olduğunu söyledi.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu
(USAK) Başkanı Özdem Sanberk, Arap dünyasında başlayan demokratikleşme sürecinin doğal olarak sancılı bir dönem olduğunu söyledi.
USAK ve Amerikan düşünce kuruluşu RAND Corporation tarafından gerçekleştirilen, "Otoriteryanizmin Külleri Üzerinde Demokrasi: Geçiş Dönemindeki Arap Ülkelerinin İzleyeceği Yol Sempozyumu"nun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Sanberk, sempozyum boyunca geçiş dönemindeki ülkelerin karşılaştığı ve karşılaşması muhtemel sorunları tartıştıklarını belirtti.
Arap dünyasında gerçekleşen devrimler sonucu kurulan yeni sistemlerde en önemli sorunun siyasal kutuplaşma olduğunu ifade eden USAK Başkanı Sanberk,
"Siyasal kutuplaşma, zaten kırılgan olan süreçleri daha da kırılgan hale getirdi. Bunun nedeni ise sivil toplum ve çoğulculuk konularında nispeten mevcut olan tecrübesizliktir" dedi.
Demokratikleşmenin seçimlerden ibaret olamayacağını vurgulayan Sanberk, Arap devrimlerinden sonra yapılan seçimlerde fikir birliği sağlanmasının önemini vurguladı.
Sanberk, devrimlerden sonra Arap dünyasında sanıldığı gibi toplumsal uyumun ve harmoninin bozulmadığını belirterek, sempozyumda bu tür yaklaşımların anti-demokratik uygulamalara kapı aralayacağı ve azınlıkların durumunu kötüleştirebileceği uyarısının yapıldığını söyledi.
Katılımcıların, Arap dünyasında demokratikleşme için uluslararası aktörlerin yardımlarının hayati önem taşıdığına vurgu yaptıklarını ifade eden Sanberk,
"yardım etmek" ile "müdahale etmek" arasında ince bir çizgi olduğuna da dikkati çektiklerini dile getirdi.
Sanberk, sempozyumda demokratikleşme sürecinde ilerleyen ülkelerin Arap dünyası için örnek olabileceğinin tartışıldığını ancak yaşanan olayları sadece başka ülkeler üzerinden okumanın anlamlı olmayacağını belirterek, "Arap dünyasında başlayan demokratikleşme süreci doğal olarak sancılı bir dönemdir" diye konuştu.
Suriye'deki olayların çözümünün ertelenmeye devam edilmesi halinde ülkenin
"başarısız bir devlet" senaryosuna doğru yol aldığını savunan Sanberk, uluslararası aktörlerin tutumlarının, ülkedeki olaylarda belirleyici bir faktör olduğunu kaydetti. - İSTANBUL