Haberler

Arafat'ın Hayali "Gazze Havalimanı" Enkaza Dönüştü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞAİR - Filistin lideri Yasir Arafat'ın çabalarıyla 19 yıl önce kurulan Gazze Uluslararası Havalimanı'nın bugün harabeyi andıran hali Filistinliler için büyük üzüntü kaynağı.Refah kentinin güneyinde inşa edilen Gazze Uluslararası Havalimanı 1998'de açıldı, ancak sadece iki yıl hizmet verebildi.

HANİ EŞ-ŞAİR - Filistin lideri Yasir Arafat'ın çabalarıyla 19 yıl önce kurulan Gazze Uluslararası Havalimanı'nın bugün harabeyi andıran hali Filistinliler için büyük üzüntü kaynağı.

Refah kentinin güneyinde inşa edilen Gazze Uluslararası Havalimanı 1998'de açıldı, ancak sadece iki yıl hizmet verebildi. İsrail güçleri tarafından bombalandıktan sonra kapatılan havalimanından geriye bir enkaz kalmış durumda.

Filistin Sivil Havacılık Kurumu Başkan Vekili Zuheyr Zumlat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanının Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yasir Arafat'ın hayali olduğunu belirtti.

Zumlat, "Filistin yönetiminin kurulmasından sonra Arafat'ın bir havalimanı inşa etme hayali vardı. 1994'te Sivil Havacılık Kurumunun kurulması kararını verdikten sonra 1995 yılı başlarında da Filistin Havayolları kuruldu. Yönetim aynı yılın ekim ayında havalimanının kurulacağı yer konusunda bir çalışma başlattı." dedi.

Gazze Şeridi'nin güneyinde 2 bin 800 dönümlük arazi üzerine kurulan havalimanının İslam mimarisine uygun biçimde tasarlandığını belirten Zumlat, "Havalimanı, yönetim binasıyla birlikte bir VIP, 4 adet de gelen-giden salonundan oluşuyordu. İnşa maliyeti 60 ila 70 milyon dolar civarındaydı." diye konuştu.

Gazze Havalimanı'nın bölgeye canlılık kattığını söyleyen Zumlat, şunları anlattı:

"Havalimanı, mühendisler, pilotlar, yöneticiler, güvenlik personeli ve yolcu hizmetlerinden oluşan yaklaşık 800 kişiye istihdam sağlıyordu. İlk yıllarda ciddi bir hareketlilik olmuştu. 1998 yılında yaklaşık 20 bin, 1999'da 61 bin, 2000'de de yaklaşık 59 bin yolcunun taşındığı kayıtlara geçti. Ancak havalimanı, El-Aksa İntifadası başladıktan yaklaşık 10 gün sonra kısmen, 13 Şubat 2001'de de İsrail ordusu tarafından tamamen kapatıldı."

"Egemenliğin simgesi olarak görülüyordu"

Zumlat, Gazze Havalimanı'nın Filistin'in önemli kurumlarından biri olduğunu aktarırken, "Politik açıdan önem taşımasının yanında egemenliğin simgesi olarak görülüyordu. Ticaretin, turizmin ve fabrikaların kurulmasına teşvik açısından önemi vardı. Sosyal olarak, Filistinlilerin istedikleri zaman istedikleri yere engel olmadan gitmesini garantiliyordu." dedi.

Filistinliler için zamanında büyük umut olan yapının bugünkü içler acısı haline işaret eden Zumlat, "Havalimanını hayatımızla inşa ettik. Saldırıya uğrayıp harap olmasından ve mezbeleliğe dönüşmesinden çok üzüntü duyuyorum." diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a havalimanının tekrar faaliyete geçmesi için ciddi bir çalışma yapması çağrısında bulunan Zumlat, "Bu projede çalışan kişiler aramızda var. Dışarıdan kimsenin gelmesine ihtiyacımız yok. Halkımızın acısını hafifletmek için onu elimizle inşa etmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Japonya, Mısır, Suudi Arabistan, İspanya ve Almanya'nın sağladığı finansmanla inşa edilen Gazze Uluslararası Havalimanı'nın açılışı 1998'de Filistin lideri Yasir Arafat ile dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından yapılmıştı. Aksa İntifadası sırasında 2000 yılında İsrail ordusu tarafından bombalanan havalimanı kullanılmaz hale gelmişti.

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2007'den bu yana abluka altında tutuyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close