Tüm Lastikler 'Kış Lastiği' Olmalı
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Güner araçlardaki tüm lastiklerin kış lastiği olması gerektiğini belirtti.
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, son günlerdeki otobüs kazalarına dikkati çekerek "Araçlardaki tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Maalesef Türkiye'de araçlar önden çekişliyse ön, arkadan çekişliyse arka lastiklere kış lastiği takılıyor." dedi.
Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde Kayseri, Edirne ve Sivas olmak üzere son bir hafta içinde 3 otobüs kazası yaşandığını ve bu kazalarda 30 kişinin öldüğünü anımsattı.
Trafik konusunda uluslararası kurallar olduğunu hatırlatan Güner, bu kurallar çerçevesinde hareket edilmemesi durumunda telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıktığını söyledi.
Kışın buzlanmaların çok sık görüldüğünü ve karayolları ekiplerinin şehirlerarası yollarda gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade eden Güner, araçların da teknik yapısının mutlaka sağlam olması gerektiğini vurguladı.
Muayenesiz araçların kesinlikle trafiğe çıkmaması gerektiğine dikkati çeken Güner, şunları kaydetti:
"Bu konu toplu taşıma araçlarında çok daha fazla önem arz ediyor. Araçların bakımının tam yapılmış olması ve özellikle tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Maalesef Türkiye'de araçlar önden çekişliyse ön, arkadan çekişliyse arka lastiklere kış lastiği takılıyor. Sürücüler, 'aracım rahat kalksın, patinaj çekmesin' düşüncesiyle sadece ön veya arka lastiklere kış lastiği takıyor. Ama aracı nasıl durduracağını hiç düşünmüyor. Aracı durduran 4 tekerlektir. Kamyon ve otobüslerde teker sayıları artıyor. O nedenle araçların sadece ön veya arka değil tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Bu konudaki bilincin artırılması da önemli."
Kış öncesi muayene şartı getirilmeli
Türkiye'de ticari araçlarda yılda bir fenni muayene zorunluluğu olduğunu, kuzey ülkelerinde ise otobüs gibi büyük ve toplu taşımada kullanılan araçların 6 ayda bir muayenesinin yapıldığını belirten Güner, "Türkiye'de de özellikle kış öncesinde otobüslere muayene veya bakım şartı getirilmesi gerekiyor. Bu denetim açısından çok önemli" diye konuştu.
Trafik kontrollerinin artırılması kaza riski yüksek noktalara yakın yerlerde ekiplerin denetim yapmasının kazaları ciddi manada önleyebileceğini ifade eden Güner, denetimlerde özellikle araçların kış lastiği olup olmadığına bakılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Kazaların büyük çoğunluğu gece ve sabaha karşı oluyor
Türkiye'de trafik kazalarının büyük çoğunluğunun şoförlerin uzun süre araç kullanmasına bağlı olarak gece ve sabah saatlerinde meydana geldiğini belirten Güner, "Gece ve sabaha karşı şoförlerin en fazla yorgun olduğu ve dikkat seviyelerinin en aza indiği zaman dilimleridir. O nedenle şoförün dinlenmesi lazım. Bu bakımdan hem sürücülere hem de otobüs firması sahiplerine çok büyük görev düşüyor" ifadelerini kullandı.
Arka arkaya yaşanan otobüs kazaları sonrasında insanların haklı olarak otobüse binme konusunda çekimser davranabileceğini kaydeden Güner, kazaların önlenmesi konusunda yolculara da çok büyük görev düştüğünü; hız sınırını aşma, ışık ihlalleri, hatalı sollama gibi trafik kurallarına uymayan sürücülerin mutlaka uyarılması ve ilgili yerlere şikayet edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.