Arabuluculuk Sistemi ile Davalar Artık 3 Haftada Çözülebilecek
Malatya’da arabuluculuk avukatı olan eski başsavcı vekili Mehmet Gündem, işçi ve işverene dava açmadan öncesi için getirilen arabuluculuk şartı ile artık davaların 3 haftada çözülebileceğini söyledi.
Malatya'da arabuluculuk avukatı olan eski başsavcı vekili Mehmet Gündem, işçi ve işverene dava açmadan öncesi için getirilen arabuluculuk şartı ile artık davaların 3 haftada çözülebileceğini söyledi.
İşçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuk şartı getiren yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. Artık iş mahkemeleri arabulucuya başvurulmadan açılan davaları herhangi bir işlem yapılmaksızın reddedebilecek. Malatya'da arabuluculuk avukatı olan eski başsavcı vekili Mehmet Gündem, artık iş mahkemesine açılacak bir dava öncesi mutlaka bir arabulucuya gidilmesi gerektiğini söyledi. Taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamaması durumunda alınacak tutanak ile iş mahkemesinde davanın açılabileceğini belirten Gündem, arabuluculuk sisteminin şu an dünyada 160 ülkede uygulandığının altını çizdi. Her yıl Yargıtay'a 1 milyon dosyanın gittiğini ve bir dava süresinin yaklaşık 5 yıl sürdüğünü belirten Gündem, Malatya'da şu anda 5 binin üzerinde iş mahkemesi dosyasının bulunduğunu söyledi. Arabuluculukta yeni yasaya göre 3 yıl süren davaların en fazla 3 haftada çözüme bağlanabileceğini dile getiren Gündem, "Yasanın bize verdiği süre 3 hafta, eğer işler olumlu giderse bu 3 gün içerisinde de çözülebilir" dedi.
Arabuluculuk sisteminin mahkemelere göre çok daha az masraflı olduğunu da kaydeden Gündem, "Arabuluculuğun en önemli faydalarından biri de tamamen gizlilik kuralları uygulanmaktadır. Arabuluculuk ile çözülen davalarda hem davacı hem de davalı için geçerli bir kural vardır. Arabuluculukta konuşulanların dışarıda konuşulmasının cezası 6 ay hapis cezasıdır" diye konuştu.
Arabulucunun verdiği kararın mahkeme kararı niteliğinde olduğunu da ifade eden Gündem, "Vatandaşlar arabuluculara korkmadan, çekinmeden başvurabilirler. Şu an Türkiye'de bin 600 arabulucu var. Bunların tamamı hukukçudur. En az 5 yıl hizmet tecrübeleri vardır. Çoğu ya avukattır ya da emekli hakim ve savcıdır" dedi. - MALATYA