Haberler

Arabuluculara Gelen Uyuşmazlıkların Çoğu İşle İlgili

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADALET Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, 3 yılda arabuluculara götürülen 11 bin uyuşmazlıktan yüzde 93'ünün mahkemeye gitmeye gerek kalmadan çözümlendiğini söyledi.

ADALET Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, 3 yılda arabuluculara götürülen 11 bin uyuşmazlıktan yüzde 93'ünün mahkemeye gitmeye gerek kalmadan çözümlendiğini söyledi. Öztatar, arabuluculara götürülen 11 bin uyuşmazlıktan 9 bininin ise iş davalarıyla ilgili olduğunu açıkladı.

Antalya'da 50 kadar işadamı ve kanaat önderinden oluşan Salı Grubu'nun Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde düzenlediği kahvaltının bu haftaki konuğu, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar oldu. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ile Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Murat Şimşek ve arabuluculuk yapan çok sayıda avukat ile iş davalarına bakan hakim ve savcıların da katıldığı toplantıda, Hakan Öztatar arabuluculuk konusunda bilgi verdi. Arabuluculuğun Türkiye'de fiilen 14 Kasım 2013 tarihinde başladığını, 3 yıl 4 aylık bir mazisi olduğunu belirten Öztatar, burada ceza davalarıyla ilgili konuların değil, hukuk davalarıyla ilgili konuların uzlaşma yoluyla kısa sürede çözüme kavuşturulabildiğini açıkladı.

Mahkemelerde taraflar arasında husumetin sona ermediğini kaydeden Öztatar, "Mahkemelerde sorunlar hukuken çözülüyor. Ama husumeti çözemiyoruz. Yani taraflar arasındaki husumeti onaracak bir sistem yok. Bu husumeti arabuluculuk ortadan kaldırıyor. Türkiye'de arabuluculuk sistemi hayata geçirilmeden önce hukuki uyuşmazlığa düştüğünüzde mahkemeye gitmekten başka çareniz yoktu. Şimdi artık hukuki uyuşmazlıklarla ilgili kimse mahkemeye gitmek zorunda değil. Arabuluculara giderek de bu sorunu daha kısa sürede halledebilirsiniz. Arabuluculukta haklıyı, haksızı araştırmıyoruz. Taraflar arasında uzlaşmayı sunuyoruz. Dünyanın en büyük şirketleri de hukuki meselelerini mahkemelerle değil, arabulucularla çözüyor. Çünkü arabuluculuğun en önemli özelliklerinden biri de gizlilik. Oysa mahkemeler aleni. Mahkemelerde ticari sırlarınız ortaya çıkıyor. İsminiz yıpranıyor. Arabuluculuk ise gizli bir süreçtir. Orada konuşulan her şey orada kalır. Gizliliği ihlal etmenin ise 6 ay hapis cezası var. Ayrıca arabuluculuk sayesinde bu sırların açıklanmaması için uzlaşma metnine cezai bir şart da koyabilirsiniz" diye konuştu.

Ticaret hayatının en önemli sorunlarından birinin de iş davaları olduğunu anlatan Öztatar, arabuluculara bugüne kadar gelen 11 bin uyuşmazlıktan 9 bininin iş davalarından oluştuğunu söyledi. 11 bin uyuşmazlıktaki başarı oranının ise yüzde 93 olduğunu anlatan Öztatar, "Yani her 100 kişiden 93'ü masadan anlaşarak kalkıyor. İş davalarında işçi bir an önce alacağına kavuşmak istiyor. Mahkemeye başvursa üç yıldan önce alacağına kavuşma imkanı yok. Çünkü iş davaları uzun sürüyor. İşverenler de bir an önce önüne bakmak istiyor. Ciddi bir sıkıntı yaşanıyor" dedi. Bu soruna çözüm bulmak için mahkemeye gitmeden önce işle ilgili hukuki ihtilafların arabulucuya götürülmesini zorunlu kılan taslağın referandumdan hemen sonra yasalaşmasını beklediklerini söyleyen Öztatar, "Artık işçiler dava açmadan önce adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerine gidip başvurusunu yapacak. Daha sonra arabulucu tarafları yuvarlak bir masa etrafında bir araya getirip en fazla 1 ay içinde sorunu çözmeye çalışacak. Çözemezse mahkemeye gidilebilecek" dedi. Öztatar, arabuluculuğun mahkemeye göre çok daha ekonomik bir çözüm yöntemi olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Öztatar'a teşekkür belgesi takdim etti.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close