Arabistanlı Lawrence'ın Eşyalarına Yurt Dışı Yasağı
İngiltere Kültür Bakanlığı "Arabistanlı Lawrence" olarak bilinen İngiliz ajanı Thomas Edward Lawrence'ın geleneksel Arap kıyafeti ile hançerinin yurt dışına çıkarılmasını yasakladı.
İngiltere Kültür Bakanlığı "Arabistanlı Lawrence" olarak bilinen İngiliz ajanı Thomas Edward Lawrence'ın geleneksel Arap kıyafeti ile hançerinin yurt dışına çıkarılmasını yasakladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, geçen yıl açık artırmada kimliği açıklanmayan bir yabancıya satılan Lawrence'ın giysisi ile hançerinin, İngiltere'de kalmasını sağlayacak bir alıcının çıkması ihtimaline karşı yurt dışına çıkarılmasına yasak getirildiği bildirildi.
Temmuz ayında yapılan açık artırmada gümüş ve çelik hançer için 122 bin 500 sterlin, ipek elbise için de 12 bin 500 sterlin teklif edilmişti.
Bakanlığın kararı Lawrence'ın eşyalarının İngiltere dışına çıkarılmasını 1 Nisan'a kadar yasaklıyor ancak ciddi bir İngiliz talip çıkması halinde, gerekli paranın bulunmasına fırsat vermek için yasağın 1 Temmuz'a uzatılmasının da mümkün olduğu belirtildi.
Lawrence'ı "20. yüzyılın en sıra dışı kişiliklerinden biri" diye nitelendiren İngiltere Kültür Bakanı Ed Vaizey de, "Bu elbise ve hançer simge değerinde ve Lawrence'ın kalıcı imajının kilit önemdeki unsurları. Bu klasik eşyanın İngiltere'de kalması önemli" görüşünü dile getirdi.
Lawrence'a, 1917'de Arap isyancıların Osmanlı ordusunun kontrolündeki Akabe Limanı'nı ele geçirmesine katkılarından dolayı Şerif Nasır tarafından hediye edilen hançer ile geleneksel Arap elbisesi, İngiliz casusun portrelerinde de resmedilmişti.
Lawrence'ın 1921'de heykelini yapması için poz verdiği Lady Kathleen Scott'a bıraktığı hançer ile elbise, eşyayı tevarüs eden Scott'ın gelini Elizabeth Ann Young'ın ölümünün ardından satışa çıkarılmıştı.
Thomas Edward Lawrence (1888-1935), 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başlayan Arap isyanında oynadığı rol nedeniyle İngiltere'de milli kahraman olarak görülüyor.