Apec Zirvesi
Ekonomi Liderleri Zirvesi, başkent Pekin'deki Yençi Gölü'nde başladı Toplantının gündeminde ticaretin artırılması, yeni serbest ticaret bölgelerinin faaliyete geçirilmesi için girişimler, şeffaf yönetim, yolsuzlukla mücadele yer alıyor.
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (APEC) Ekonomi Liderleri Zirvesi, Çin'in başkenti Pekin'de başladı.
Liderlerin birçoğu, Yençi Gölü'ne, Çin'in tahsis ettiği yerli üretim "Hong Çi (Kızıl Bayrak) araçlarıyla geldi. Zirvenin yapıldığı alanda liderleri, kırmızı halı üzerinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping karşıladı.
21 ülkenin liderlerine, ev sahipliklerinde düzenlenen Ekonomi Liderleri Zirvesi'ne katılımlarından ötürü teşekkür eden Şi, APEC'in, kurulduğu 25 yıldan bu yana Asya-Pasifik'te kalkınma ve refahın teminatı olduğunu ifade etti.
Şi, ekonominin küresel bazda birçok zorluk ve çalkantı ile yüzleştiğine işaret ederek, Asya-Pasifik bölgesinin, bu zorlukların barındırdığı fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkati çekti.
Karşılıklı güven ve anlayışın önemine değinen Şi, bölgede barış, istikrar ve refahın devamı için üzerlerine düşeni yapmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
-Enformasyon teknolojilerinde tarifelerin giderilmesi-
Diğer yandan ABD ve Çin, bir dizi teknoloji ürününde tarifelerin giderilmesi için anlaşmaya vardı.
ABD Başkanı Barack Obama, Asya Pasifik Ekonomi Zirvesi'nde liderlerle bir araya geldiğinde, ABD ve Çin'in, yüksek teknoloji ürün tarifelerinin ortadan kaldırılması müzakerelerinde belirli bir "anlayışa" vardığını açıkladı.
Obama, bu gelişmenin, Enformasyon Teknolojileri Anlaşması konusunda Cenevre'de yapılacak daha geniş kapsamlı müzakerelerin hızlıca sonuçlanmasına katkı sağlayacağını kaydetti.
Ancak Beyaz Saray, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) vasıtasıyla yapılacak daha geniş anlaşmanın son şeklini ne zaman alacağına yönelik bir takvim vermedi.
İki ülke arasında Enformasyon Teknolojileri Anlaşmasına ilişkin görüşmeler geçen yaz bozulmuştu. ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anlaşmanın DTÖ'nün son 17 yılda, büyük tarife indirimlerine yönelik ilk anlaşması olacağını bildirdi. Froman, henüz son şeklini almayan anlaşmanın 1 trilyon dolarlık satıştaki tarifleri kaldıracağını ve ABD'de 60 bin civarında istihdam yaratabileceğini ifade etti. Bu anlaşmanın ABD ile Çin arasında, nadir görülen ilerlemelerden biri olduğu yorumları yapıldı.
-Liderlerden aile fotoğrafı ve ağaç dikme töreni-
Pekin'in kent merkezine yaklaşık üç saat uzaklıktaki Yençi Gölü'nde düzenlenen zirveye ev sahibi ülkenin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de aralarında olduğu üye ülke liderleri katıldı.
Açılış toplantısının ardından APEC üyesi ülkelerin liderleri toplu aile fotoğrafı çektirdi ve ağaç dikme törenine katıldı.
Toplantıların gündeminde ticaretin artırılması, yeni serbest ticaret bölgelerinin faaliyete geçirilmesi için girişimler, şeffaf yönetim, yolsuzlukla mücadele ve kadınların ekonomik hayata daha aktif katılımını sağlama gibi başlıklar yer alıyor.
Asya-Pasifik Topluluğu arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla 1989 yılında kurulan APEC'in üyeleri Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Tayvan, Tayland, ABD ve Vietnam olarak sıralanıyor.
Dünya ticaret hacminin yüzde 44'ünü oluşturan örgüt, aynı zamanda dünya gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 55'ine ve dünya nüfusunun yüzde 40'ına sahip. - Pekin