Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Apartheid Mücadelesinin Önderlerinden İmam Harun, Cape Town'da Anılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CAPE Apartheid rejimine karşı mücadelenin Müslüman önderlerinden İmam Abdullah Harun ölümünün 48'inci yılında Cape Town'da anılıyor.

CAPE Apartheid rejimine karşı mücadelenin Müslüman önderlerinden İmam Abdullah Harun ölümünün 48'inci yılında Cape Town'da anılıyor.

Notra Dame Üniversitesinden Dr. Reşid Ömer, İmam Abdullah Harun'un Apartheid'a karşı mücadelesiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İmam Harun'un çok içten bir direniş gösterdiğini belirten Dr Ömer, "Apartheid'a karşı her kesimden kişiyle istişare etti. Üyesi olmamasına rağmen ANC (Afrika Ulusal Kongresi) ve PAC (Pan Afrika Kongresi) eylemlerinde aktif rol aldı. Öldürüldüğünde ise cenazesine her kesimden insan katıldı." dedi.

Cape Town İslam Koleji Genel Müdürü İlahiyatçı Sadullah Han da İmam Harun için "İnandığı değerler için hayatını feda edecek kadar korkusuz biriydi ama asla şiddet yanlısı değildi." ifadelerini kullandı.

Han, İmam Harun'un gözaltında olduğu 123 gün boyunca işkencelere rağmen Apartheid karşıtı liderler hakkında bilgi vermediğini ve polislerin onu konuşturmak için ölene kadar işkence yaptığını vurguladı.

İlahiyatçı Han, "Zamanının problemlerine çözüm üretebilmek için çeşitli gençlik dernekleri kurup yayınlar yaptı. Genç, yaşlı, kadın, erkek, fakir, Müslüman ve diğer dinlerden toplumun her kesiminden insana dokundu. Gençliğe ilham kaynağı oldu. Şiddete başvurmadan Apartheid'a karşı mücadelede öncü oldu. Nihayetinde işkenceler sonucu hayatını kaybetti. Bu sebeplerden dolayı insanlar onu hala hatırlamaya devam ediyor." diye konuştu.

Arakan'daki katliama da değinen Han, "Nobel Barış Ödülü'ne sahip bir insanın, yönettiği ülkede yapılan soykırıma sessiz kalması tam bir hayal kırıklığı. Orada bir çeşit Apartheid uygulanıyor. Sadece Türkiye ve Pakistan gibi birkaç ülke bu konuda ciddi adımlar attı. Dünya sessiz kaldıkça zulme daha fazla insan kurban gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

İmam Abdullah Harun kimdir?

İmam Abdullah Harun, Cape Town'da Malay bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

İlkokulu bitirdikten sonra Mekke'ye giderek hafızlık eğitimi alan İmam Harun, burada Arapça öğrendi. 1955'te Al Jamia Camisi'ne imam olarak atandıktan sonra sosyal hayatta öne çıkan İmam Harun, kurduğu Claremont Müslüman Gençlik Derneği (CMYA) ve Muslim News gazetesiyle başta gençler olmak üzere insanları Apartheid rejimine karşı harekete çağırdı.

Üyesi olmamasına rağmen PAC ve ANC eylemlerine aktif olarak katılıp bu oluşumların liderleriyle yakın ilişkiler kuran İmam Harun, Arabistan, Mısır, Hollanda ve İngiltere'ye giderek ANC ve PAC liderleriyle toplantılar yapmasının ardından Güney Afrika'ya döndüğünde gözaltına alındı ve 123 günün sonunda Apartheid yönetimine bağlı polislerin işkencesi sonucu yaşamını yitirdi.

Kaynak: AA / Güncel
title