Antika Radyo ve Gramafon Evi
MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde iş adamı Eyüphan Eyüpoğlu (59), antika eşya merakını geliştirerek iş yerinin üst katını 'Eski Radyo ve Gramofon Evi'ne dönüştürdü.
MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde iş adamı Eyüphan Eyüpoğlu (59), antika eşya merakını geliştirerek iş yerinin üst katını 'Eski Radyo ve Gramofon Evi'ne dönüştürdü.
Tarihi değeri olan 258 adet radyo, 18 gramofon, müzik setleri, kartuşlu araba teypleri, makaralı teyp, radyonun icadından önce 1900 ve 1910 yılları arasında kullanılan 1 fonograf, 20 binin üzerinde ilk gün zarflı, damgalı- damgasız ve z serili yerli-yabancı pul, kapı kilitleri ve saat çeşitlerinden oluşan antika eşyaların bulunduğu sergi, ziyaretçilerin de yoğun ilgisiyle karşılaştı. 80 yıllık bir kapıyı serginin giriş bölümüne yerleştiren Eyüpoğlu, hayalinin sergisini müzeye dönüştürmek olduğunu söyledi.
Bir dönem Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Eyüpoğlu, "20 yıl önce annemin bana verdiği bir radyo ile yola çıkmıştım ama son yıllarda yavaş, yavaş arttırarak bu ürünleri bir araya getirebildim. Artık burası dar gelmeye başladı daha geniş bir mekanda ürünleri sergilemek için destek bekliyorum. Şu an müze diyemiyorum ama sergi olarak ifade ediyorum, hayalimde alınacak izinle eserlerimi sergileyeceğim büyüklükte adıma ait müze var" dedi.
BİNLERCE ANTİKA
Sergiyi görmeye gelenleri büyük bir keyifle gezdirdiğini belirten Eyüpoğlu, antik eşyalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Meraklıları bizzat kendim gezdiriyorum. Sergime hediye ürünler verenler oluyor. Bende hediye edenlerin isimlerini yazarak bu ürünlere dahil ediyorum. Her birisi binin üzerinde kalem, maskot ve kibritim var. 1983 yılından bu yana Filateli (Pul koleksiyonculuğu) üyesiyim, 20 bin pulu bu sayede sergime dahil edebildim. Koleksiyonumda çok sayıda ülke ve spor takımlarının rozetleri, ülkelere ait çanlar, taş plaklar var. Ziyarete gelen yaşlı insanlar, geçmişte bu ürünleri kullandıkları için hatıraları canlanıyor, gözleri doluyor ve ağlıyorlar. 'Bunu kullanmıştım' diyenlerin sayısı çok fazla. Onlara mazide bir yolculuk yaptırmaktan mutlu oluyorum. Genç nesilde bu ürünleri görünce hayretlerini gizleyemiyor. Onların şaşkınlığı da hoşuma gidiyor. Sergimin en büyük özelliği ise ürünlerin çalışıyor ve sağlam olmasıdır, çalışmayan bozuk hiçbir ürünü sergilemiyorum." - Tarsus