Antik Kentteki Toplu Mezarların Sırrı Araştırılıyor
Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiokheia Antik Kentinde 3 farklı noktada bulunan toplu mezarların gizemi araştırılıyor.
Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiokheia Antik Kentinde 3 farklı noktada bulunan toplu mezarların gizemi araştırılıyor. Bulunan iskeletlerin, 6 veya 9'uncu Yüzyıl'da salgın hastalık sonucu ölen insanlara ait olabileceği tahmin ediliyor.
Yalvaç'ta, Hıristiyanlığın doğduğu merkezlerden biri olarak kabul edilen Pisidia Antiokheia Antik Kentinde sürdürülen kazı çalışmalarında, geçen yıl Cardo Maksimus Caddesi Batı Portikosu'ndaki Roma Dönemi'ne ait villada, yiyeceklerin saklanması için yapıldığı tahmin edilen 2 kuyuda toplu mezar bulundu. Bu yılki çalışmalarda ise bir toplu mezara daha rastlandı. Toplam 24 kişiye ait insan iskeletleri Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden bir antropolog tarafından incelemeye alındı.
"SALGIN HASTALIKTAN ÖLMÜŞ OLABİLİRLER"
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, iskeletlerin incelenmesinde delici, kesici alet ya da darp izine rastlanmadığını belirtirken, şöyle dedi:
"Bu insanlar muhtemelen 6 ve 9'uncu yüzyılda meydana gelen veba türü bir salgın hastalıktan ölmüş. Cesetler gelişigüzel soğutma kuyularına atılmış ve üzerleri de toprak ve taş parçalarıyla kapatılmış. Bu yıl aynı alanda kazılarımızı sürdürürken aynı kuyulardan 3 tane daha ortaya çıktı. Bunlardan birinde daha toplu mezar bulduk. Aralarında 2-3 yaşlarında 1 çocuğun da bulunduğu 5 kişilik bir aile olduğunu tahmin ettiğimiz insan iskeletleri çıktı."
"İLK KEZ RASTLADIK"
Bugüne kadar yürüttükleri hiçbir kazıda buna benzer bir duruma rastlamadıklarının altını çizen Prof. Dr. Özhanlı, şöyle dedi:
"İlk kez böyle bir olayla karşılaştığımı söyleyebilirim. Burada bulduğumuz sarnıca benzeyen ve büyük ihtimalle işyerinin deposu olarak kullanılmış 1 metre çapında 2 metre derinliğindeki yapının içerisinde iskeletler bulduk. Kafataslarından anladığımız kadarıyla 5 insan iskeleti mevcut. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden bir antropolog ile birlikte detaylı bir inceleme yaparak bu insanların yaşları ve cinsiyetleri konusunda bilgi edinmeye çalışacağız. Ölülerin düzenli olarak gömülmedikleri ve muhtemelen öldükten sonra buraya rastgele atıldıkları şeklinde bir görünüm var." - Yalvaçısparta