Haberler

Antik Kentteki Kazılar, Köylü Kadınlar İçin Umut Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta, Komana Antik Kenti yakınlarındaki köyde yaşayan kadınlar, kendilerine yönelik açılan kursta, ören yerindeki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerde bulunan figürlerden bazılarını kumaşa basarak çanta yapmayı öğrendi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erciyas: "İlerleyen zamanlarda Komana'nın bir turizm merkezi haline gelmesi durumunda, onların da ürettikleri birtakım ürünlerin satışından ekonomik katkı sağlamaları için bu projeyi hayata geçirdik"

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, Komana Antik Kenti yakınlarındaki köyde yaşayan kadınlar, kendilerine yönelik açılan kursta, ören yerindeki kazılarda

ortaya çıkarılan eserlerde bulunan figürlerden bazılarını kumaşa basarak çanta yapmayı öğrendi. Kadınların, bölgenin tanınır hale gelmesiyle, bu tarz ürünleri yapıp satarak gelir elde edebilmeleri amaçlanıyor.

Gümenek mevkisindeki antik kentin yakınında bulunan, merkeze bağlı Bula köyünde hayata geçirilen "Geçmişine Sahip Çıkan Gelecek Kuşaklar Projesi" çerçevesinde kadınlara yönelik kumaş baskı kursu düzenlendi.

Köyden 20 kadının katıldığı kursu, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarlama Bölümü araştırma görevlisi Anıl Ilgaz ve Komana Antik Kenti kazı heyetinde bulunan Coşku Türkmenoğlu verdi. Kursta, kazılarda ortaya çıkan tarihi eserlerin üzerinde bulunan figürlerden yararlanıldı. Kazı heyetince köydeki eski okul binasına getirilen makine ve gereçleri kullanan kursiyerler, tarihi figürleri kumaşa basarak özel çantalar ve yastık kılıfları hazırladı.

Kazı Heyeti Başkanı, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşik Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursta, buradaki köylülerin kazı çalışmalarını benimsemelerini amaçladıklarını söyledi.

Erciyas, kursla ilgili şu bilgileri verdi:

"Kazılarda ortaya çıkan eserlerin desenlerini, birlikte çalışarak yazma kenarlarında, çantalarda ve bez bebeklerde hayata geçirmek istedik. Bir arkadaşımız seramiklerin üzerindeki figürleri çizdi. Daha sonra bu figürleri hanımların diktiği çanta kenarlarına baskı yaptık. İlerleyen zamanlarda bez bebek ve yazma kenarlarında kullanacağız. Onunla ilgili çalışma yürütüyoruz. Seneye de bu çalışmamız devam edecek. Kursumuz 25 gün sürdü. Hanımlarımız bu sürede çanta ve yastık kılıfı diktiler. Bu çalışmanın soncunda hem onların da kazının parçasının olduğunu hissetmelerini amaçladık. İlerleyen zamanlarda Komana'nın bir turizm merkezi haline gelmesi durumunda, onların da ürettikleri birtakım ürünlerin satışından ekonomik katkı sağlamaları için bu projeyi hayata geçirdik."

Anıl Ilgaz da belli becerileri tasarımla birleştirerek günlük kullanım için objeler ortaya çıkarmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Kazılarda bulunan eserlerin üzerindeki motifleri günümüz objelerine aktararak daha fazla değer kattık. Bayanların ilgisi baya yüksekti. Uzun vadeli bir proje. İlerleyen zamanlarda bezden çantalar ve bez bebekler yaparak satışa sunmak istiyoruz. Bu gelirleri kadınlara paylaştıracağız. Bu motifler arasında elemeler yaptık. Bazılarını nakış olarak işledik, bazılarını da kumaşın üzerine baskı olarak uyguladık. Gelecek yıllarda bu ürün yelpazesini geliştirmeye çalışacağız" diye konuştu.

Kursa katılan Semra Yılmaz ise kursa katıldığı için mutlu olduğunu ifade ederek, "Bu eğitim, el becerilerimizi geliştirdi" dedi. - Tokat

Kaynak: AA / Güncel
title
Close