Antibiyotik Direnci Artıyor"
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, antibiyotik kullanımı kısıtlanmasına karşın antibiyotik direncinin azalmadığını aksine arttığını kaydetti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, antibiyotik kullanımı kısıtlanmasına karşın antibiyotik direncinin azalmadığını aksine arttığını kaydetti.
İstanbul'da düzenlenen Antimikrobiyal Yönetim Sempozyumunda, Türkiye'nin antibiyotik kullanımında ön sıralarda yer aldığını ve bunun önlenmesi için hastane bazında önemli önlemler alındığını anımsatan Ergönül, şöyle konuştu:
"2003 yılında antibiyotiklerin hastanelerde kullanılması kısıtlanmıştı. Alınan bu karar çok olumlu bir gelişmeydi. Ancak buna rağmen geçen 13 senede antibiyotik direncinin azalmadığını tam aksine arttığını görüyoruz. Türkiye,Yunanistan, İtalya... Bu ülkeler bu kaderi paylaşıyor. Hastane kökenli enfeksiyonlarda hiçbir antibiyotiğin duyarlı olmadığı çok dirençli bakteriler var, müthiş bir sorun. Dünyanın en önemli hak sağlığı sorunlarından bir tanesi olarak tarif ediliyor. Bütün hükümetler bütün ülkeler, ciddi bir alarm vermiş durumda dünya sağlık örgütü dahil, gelecek en önemli sağlık sorunu olarak ifade ediliyor."
Çok basit enfeksiyonlarda bile dirençli bakteri olabildiğine değinen Ergönül, "Eskiden çok basit ilaçlarla tedavi olabiliyorken hatta eczaneden gidip bir antibiyotik alıp kendini tedavi edebiliyorken, şu anda direnç söz konusu olduğu için verilen antibiyotikler işe yaramıyor, bu enfeksiyonu geçiren kişiler yoğun bakıma bile alınmak zorunda kalınabiliyor." dedi.
KLİMİK Derneği Antimikrobiyal Direnç Yönetimi Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Necla Tülek de son zamanlarda mevcut tüm antibiyotiklere karşı dirençli mikroorganizmalarla karşılaşıldığını dile getirdi.
Tülek, antibiyotiklerin çok yoğun kullanılması, akılcı olmayan kullanımı, sadece tedavi amacı ile değil tarım, hayvancılık, endüstriyel alan gibi pek çok sektörde de kontrolsüz kullanımının yıllar içinde direnç gelişimini hızlandırdığını ifade etti.
Tülek, şunları kaydetti:
"Antibiyotiklerin reçetesiz satılmaması çok önemli bir gelişmedir. Maalesef pratikte sorunlar devam etmektedir. Hala antibiyotikler endikasyon dışında kullanılmaktadır. Örneğin grip ve benzeri hastalıklarda antibiyotik kullanımının tedaviye hiçbir katkısı yoktur. Eczanelerle işbirliği gerekmektedir. Türkiye'de en sık tüketilen ilaçlar arasında yıllardır antibiyotikler birinci sırada. Yaklaşık her üç reçetenin birinde antibiyotik yer almaktadır. Doğu ve Güneydoğu illerinde her iki reçeteden birinde antibiyotik yer almaktadır. Evlerde antibiyotik bulundurup kendiliğinden kullanmak hem hastaya zarar verecek hem de direncin artmasına yol açacaktır. Halkın bu konuda aydınlatılması, bilinçlendirilmesi de önem kazanmaktadır."