Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Antarktika'da Küresel İklim Değişikliği Gözlemlendi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde görev alan bilim insanları, seyir sırasında geçtikleri Güney Okyanusu boyunca daha önce olmadığı kadar çok buzdağı bulunduğunu gözlemledi. Türk bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda ise kar ve buzul alanlarda önemli miktarda erime olduğu belirlendi. Bu durum, küresel iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde görev alan bilim insanları, seyir sırasında geçtikleri Güney Okyanusu boyunca daha önce olmadığı kadar çok buzdağı bulunduğunu gözlemledi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin ekibi, 62 güney enleminden başlanan seyre ilişkin verilerin yer aldığı ilk rapordaki değerlendirmeleri AA muhabirine açıkladı.

Buna göre, bilim insanlarının Güney Okyanusu'nda 68 güney enlemindeki Horseshoe Adası'na çevirdikleri rotaları üzerinde gözlemledikleri binlerce buzdağı, küresel iklim değişikliğinin etkilerini net biçimde ortaya koyuyor.

Türk bilim insanlarının kıtada yaptıkları çalışmalarda İHA ve uydu tabanlı ölçme yöntemleri de kullanıldı. Bu kapsamda kar ve buzul alanlarda önemli miktarda erime olduğu belirlendi. Bilim insanlarının bu yıl elde edeceği son verilerle netleşecek sonuçların, kıtanın geleceğine yönelik endişeleri artıracağı düşünülüyor.

Ekip, bu yıl yer ve uydu tabanlı yöntemlerden yararlanarak uzun dönem izlediği albedo, aerosoller ve su buharı gibi önemli atmosferik fiziksel parametreler arasındaki ilişki ve buzul alanlarda zamanla oluşan erimeler konusunda net sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.

Ekip, buzulların bu hızla erimeye devam etmesi halinde atmosfere daha fazla su buharı salımı ve sera gazı konsantrasyonlarının artmasıyla küresel iklim değişikliğinin hızlanmasının kaçınılmaz olmasından endişe ediyor.

"Daha önceki seferlerde hiç görmediğimiz kadar buzdağı gözlemledik"

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan Doğaç Baybars Işıler, Antarktika King George Adası'na ulaşmadan buz dağlarını gözlemlemeye başladıklarını ve daha önceki seferlerde görmedikleri kadar buzdağı gördüklerini ifade etti.

Işıler, "Bu bizim için ilk etapta bir sinyaldi. Küresel iklim değişikliğinin Antarktika'daki etkileri hakkında aslında bize bir veri sunuyor." dedi.

King George Adası'ndan Horseshoe Adası'na seyir sırasında da her zamankinden fazla buzdağı olduğunu gördüklerini söyleyen Işıler, şu bilgileri verdi:

"Buz dağlarını gözlemlemek, küresel iklim değişikliğinin Antarktika'daki etkileri hakkında veri sunuyor. Bu gözlemler bizim daha Antarktika'ya ilk intikal sırasında tahminimizde olan şüphelerimizi aslında daha da doğrular vaziyette. Şunu çok net söyleyebiliriz ki bu sene daha önceki seferlere göre çok daha fazla buzdağını denizde görmüş olduk. Bu bize günün sonunda şunu açıklıyor; küresel iklim değişikliği her seferinde Antarktika'yı ve tabii ki de Arktik bölgeyi çok fazla etkiliyor."

Kaynak: AA / Güncel
title