Haberler

Antalyalı Gazeteciler 'Basına Özgürlük' İstedi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de 95 gazetecilik örgütünün oluşturduğu GÖP Antalya bileşenleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

Türkiye'de 95 gazetecilik örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Antalya bileşenleri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), Türkiye Yazalar Sendikası ve KESK Haber-Sen adına ortak basın açıklamasını okuyan Çağdaş Gazeteciler Derneği Antalya Şube Başkanı aynı zamanda Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Bünyamin Tokmak, gazeteciler üzerindeki baskı, haksızlık ve hukuksuzlukları eleştirdi. Fransızca 'Je Suis Charlie' (Ben Charlie'yim) yazılı pankartlarla Fransa'daki katliama tepki gösteren gazetecilere çevredekiler de alkışlarıyla destek verdi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü 1961 yılında yürürlüğe giren 212 sayılı yasa nedeniyle kutladıklarını belirten Tokmak, "Yasanın çıkışından bugüne kadar geçen 54 yılda ne yazık ki gazetecilerin kazanımları büyük ölçüde budanmış, sendikalaşma hakkı kullanılamaz hale getirilmiş, taşeronlaşma yaygınlaştırılmıştır" dedi.

Tokmak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece son bir yılda yüzlerce basın emekçisinin işine son verilmiştir. Ülkemizde basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü ve bireylerin temel hak ve özgürlükleri 54 yıl öncesinden daha kötü durumdadır. Cumhurbaşkanı'ndan, başbakana, bakanlara, bürokratlara kadar devleti yöneten kadro, basını ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kendilerine engel olarak görmektedirler. Meslektaşlarımız habercilik görevlerini yaparken 'terörist' ilan edilmekte, gazeteciler 'iktidarın memurları' olmaya zorlanmaktadırlar. 12 Eylül darbesinden kalma yasalarla ve terörle mücadele yasasından kaynaklanan maddelerle de halen 21 gazeteci cezaevlerinde bulunmaktadır. 'Alo Fatih' olarak simgelenen yayınlara müdahaleler, ülkede ağır bir sansür ve otosansür iklimine yol açmıştır. Gerçeklerin, haksızlıkların, hukuksuzluğun kamuoyundan gizlenmesi amacıyla iktidar gücü kullanılarak baskı ve yayın yasakları devreye sokulmaktadır."

Hükümetin gazetecileri koruyan 5953 sayılı basın iş yasasını da değiştirmek istediğini, bu amaçla çalıştaylar topladığını öne süren Tokmak, "12 yıldan beri basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü ve ceza yasalarının iyileştirme konusundaki isteklerimizi görmeyen, duymayan iktidar temsilcilerinden GÖP olarak artık çağdaş demokrasi yolunda adımlar atmalarını ve demokrasinin temel unsurlarından biri olan basın özgürlüğüne saygı göstermelerini bekliyoruz" diye konuştu.

Gazeteciler basın açıklamasının ardından alkışlar eşliğinde dağıldı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title