Haberler

Antalya Üniversiteli Öğrencilerden Uluslararası Başarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversiteli öğrencilerden uluslararası başarısıUluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ABD'de bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Üniversitelerarası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda genel değerlendirmede beşinci, mimari değerlendirme kategorisinde ise dünya birincisi oldu.

Üniversiteli öğrencilerden uluslararası başarısı

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ABD'de bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Üniversitelerarası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda genel değerlendirmede beşinci, mimari değerlendirme kategorisinde ise dünya birincisi oldu.

Dünyanın 5 farklı ülkesinden 33 üniversitenin katıldığı yarışmaya Türkiye'yi temsilen Antalya'dan UAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Büşra Böcekli ve Moğolistanlı Gantulga Ganghuyav ile üçüncü sınıf öğrencisi Afganistanlı Ahmet Siar katıldı. ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen Üniversitelerarası 'Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda temsilcilerimiz önemli bir başarıya imza attı. Amerikan Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü (EERI) tarafından düzenlenen yarışmada UAÜ öğrencileri, geliştirdikleri projeyle 'genel değerlendirme'de beşinci, 'mimari değerlendirme' kategorisinde ise dünya birincisi oldu.

Yarışmaya depreme dayanıklı model bina ile katılan öğrencilerin 'salyangoz kabuğu'ndan yola çıkarak inşa ettikleri bina maketi, 'sarsma tablası' üzerinde daha önce yaşanmış 3 farklı deprem etkisi altında test edildi ve dayanıklılığıyla ödüle layık görüldü.

Aynı zamanda mimarlık bölümü de okuyan Büşra Böcekli, yarışmayı bir dergide gördüğünü ve bunu hocalarıyla paylaştığını belirtti. Böcekli, "Böylece takımı toparladık ve yarışmaya katıldık. Başka projelerimizde var ve seneye de katılmak istiyoruz. 3 arkadaşımızın da farklı özellikleri var. Uluslararası bir kimliğimiz var. Yarışma da uluslararası. Bunlar birbiriyle eşleşen özellikler ve beraber uyum içerisinde çalıştık" dedi.

Yarışmada Türkiye'yi temsil ettiklerini kaydeden Büşra Böcekli, şunları söyledi:

"Şöyle bir algı vardı. Biz acaba yeterli değil miyiz? Çok iyi üniversiteler vardı. Ülke ve üniversite olarak onlarla yarışabilecek, hatta geçebilecek seviyede olduğumuzu gördük. Onlardan farklı bir eğitim sistemimiz yok. Hatta bazı konularda onlardan daha iyiyiz. Bu tamamen çalışmaya bağlı. Yeterli olanak ve imkanlarımız var. Bu yarışmada daha çok birincilikler elde etmek istiyoruz. Bu yarışma gibi dünyaya açılmak istiyoruz. Türkiye'yi tanıtmak adına uluslararası alana açılmayı düşünüyoruz. Orada gördüklerimizi burada uygulamak isteriz ama bu tamamen olanaklara, desteğe bağlı. Beyin göçünü desteklemiyorum ama Türkiye'nin de destek olması lazım ve devamının gelmesi gerekiyor."

Böcekli, ilkokul 4'üncü sınıfa giderken Alanya'da yüksek bir binada deprem yaşadığını hatırlatarak, önemli bir deneyim kazandığını ifade etti.

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALDIK"

Afganistanlı Ahmet Siar da dereceyi kolay elde etmediklerini söyledi. Yarışma için saat 06.00'dan saat 02.00'ye kadar çalıştıklarını vurgulayan Siar, "Emeklerimizin karşılığını aldık. Benim için farklı bir heyecandı. Türkiye'de okuyorum ve yabancıyım. Gittiğim üçüncü yabancı ülke. Orada başarılı olup olmayacağımız konusunda ilk başta kendimizi sorguluyorduk. Yarışma kurallarına baktığımızda biz onlarla yarışabileceğimizi anladık. Çok stres vardı. O gün çok kötüydü. Maket sarsılıp yıkılmayınca çok rahatladık. O an dünyanın yükü omzumdan kalktı diyebilirim" diye konuştu.

Moğolistanlı Gantulga Ganghuyav ise maketle uğraştığını ve bunu hobi haline getirdiğini ifade ederek,

"Uçak, araba, gemi gibi maketleri yapıyorum. Benim için böyle bir şans açıldı. Kendi hobimi gerçek hayata geçirmek için şans doğdu. Depreme dayanıklı bina maketi yaptık ve sonuçta belli bir seviyeye geldik. Takım arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum" dedi.

Maket üzerinde yaşanan depremi görünce, inşaat mühendisi olarak insanların hayatını kurtarmak gerektiğini düşündüğünü hatırlatan Gantulga Ganghuyav, "Doktor bir insanın hayatını kurtarıyorsa, ben dayanıklı bina yaparak binlerce insanın hayatını kurtarabilirim diye düşündüm" dedi.

Maliyeti az, dayanıklı, şık tasarımlı, sağlam temelli ve çeliklerin ise çaprazlama sistemiyle kullanıldığı maketi hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyleyen Uluslararası Antalya Üniversitesi İnşaat Mühendisleri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Güven Kıymaz, deprem ülkesinde yaşadıklarını belirterek, bu anlamda yapılan her türlü çalışmanın değerli olduğunu söyledi.

Deprem konusunda ülkeye bir katkı sağladıklarına inanan Doç. Dr. Güven Kıymaz şöyle konuştu:

"Çok eğitici ve öğretici bir yarışmaya katıldık. Balsa adı verilen malzemeyi kullanarak bir bina tasarladık. Yarışma kuralları gereği tüm projelere olduğu gibi bizim yaptığımız binaya da hafif, orta ve yıkıcı şiddetle 3 farklı deprem uygulandı. Yıkıcı depremin şiddeti 8'i bulabiliyor. Yarışma kapsamında binaların genellikle yüzde 60'ından fazlası bu depremde çöktü. Bizim binamız bu 3 sarsıntıyı da başarı ile atlattı. Özellikle Amerikan üniversitelerinin önde gelen inşaat mühendisliği bölümleri bu yarışmaya katıldı. Bizim binamız fikir olarak ilginç bir tasarımdı. Çok güzel bir başarı elde etki. Ülkemiz açısından çok değerli bir yarışma. Kendimizi mutlu hissediyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu yarışmaya katılmak istiyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

Yerine kayyum atanan DEM Partili Birsen Orhan, gözaltına alındı

Yerine kayyum atanan belediye başkanı gözaltına alındı

title