Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Antalya Türkiye'nin Suyu Denize Akıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin suyu denize akıyor ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürü Faruk Karaçay, Türkiye su rezervinin yüzde 9'unun Antalya'da olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin suyu denize akıyor

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürü Faruk Karaçay, Türkiye su rezervinin yüzde 9'unun Antalya'da olduğunu açıkladı. Karaçay, Oymapınar Barajı'nın da dünyanın ikinci büyük karstik kaynağı olduğunu belirterek, buradan çıkıp denize akan suyun Tüm Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu açıkladı.

ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, Salı Grubu'nun Antalya Tenis İhtisas Kulübü'ndeki toplantısında konuştu. Salı Grubu üyelerine ASAT'ın yatırımları ve projeleri hakkında bilgi veren Karaçay, şu anda kent nüfusunun 2 milyon 270 bin civarında olduğunu açıkladı. Antalya'nın içme suyu kaynakları bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Karaçay, "Türkiye'deki su rezervinin yüzde 9'u Antalya'da. Ancak Antalya'da suyu maalesef verimli kullanamıyoruz" dedi.

Hem Antalya'daki suyu verimli kullanmak, hem de kentin gelecekteki su ihtiyacını karşılamak için projeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Karaçay, il genelinde ilçelerde ASAT'a ait 5 bine yakın pompa, 2 bine yakın da depo olduğunu söyledi. Hedeflerinin bunları merkezileştirerek belli noktalardan birkaç ilçenin suyunu vermek, birkaç ilçenin kanalizasyonunu aynı arıtmaya bağlamak olduğunu anlatan Karaçay, Antalya'nın şu andaki su ihtiyacının 9 metreküp saniye olduğunu da açıkladı. Bunun yaklaşık yarısının Antalya merkezinde kullanıldığını, kalanının ise ASAT'a bağlanan ilçelerde kullanıldığını kaydeden Karaçay, Antalya'da şebekede kaybolan kaçakların oranını düşürmek için de çalıştıklarını söyledi. Şu anda ilçelerdeki kaçak oranının yüzde 60-70'ler seviyesinde olduğunu düşündüklerini anlatan Karaçay, SCADA denilen kaçak su arama sistemini ilçelere doğru kaydıracaklarını söyledi.

ANTALYA'YA YENİ KUYULAR

Her yıl Antalya'ya ortalama Burdur'un nüfusu kadar nüfus eklendiğini belirten Karaçay, bunun su, kanalizasyon ve arıtma ihtiyacını da artırdığını söyledi. Şu anda Antalya'da iki ana gruptan su elde edildiğini söyleyen Karaçay, bunlardan birinin Duraliler mevkii, ikincisinin ise Termessos mevkii olduğunu açıkladı. Bunun dışında da kuyuları olduğunu anlatan Karaçay, Döşemealtı Kovanlık mevkiinden saniyede 2 metreküp su temin etmeyi planladıklarını açıkladı. Şu anda kuyularını açmaya başladıklarını da aktaran Karaçay, 'Burada 36 kuyu açacağız" dedi.

DENİZE AKAN SUYU ANTALYA'YA VERECEĞİZ

Uzun vadede iki proje olduğunu bildiren Karaçay, birinin DSİ'nin yürütmekte olduğu Karacaören Barajı'ndan su götürme projesi, diğerinin Oymapınar Barajı'ndan su temin etme projesi olduğunu açıkladı. Oymapınar Barajı'nın olduğu bölgede dünyanın ikinci en büyük karstik su kaynağı olduğuna dikkati çeken Karaçay, buradan saniyede 160 metreküpü bulan su çıktığını söyledi. Burada tüm Türkiye'nin su ihtiyacını karşılayabilecek bir kaynak olduğunu anlatan Karaçay, bu suyun şu anda Manavgat Irmağı'ndan akarak denize gittiğini söyledi. Bu suyu hem Antalya merkezine hem de Serik- Alanya bölgesine götürmeyi planladıklarını açıklayan Karaçay, 'Önümüzdeki süreçte Antalya'nın su ihtiyacının üçte ikisini bu kaynaktan çözmeyi planlıyoruz" dedi. Bundan yaklaşık 2 bin yıl önce Side Limanı'na Oymapınar Barajı'nın olduğu bölgeden su getirildiğine dikkati çeken Karaçay, 'Side Limanı 2 bin sene önce dünyanın en büyük limanlarından biriydi. Side Limanı'na Akdeniz'e gelen gemiler, su dolumunu da Oymapınar'dan yapıyordu. Romalıların 2 bin sene önce yaptığı işi biz şimdi yeniden yapmaya çalışıyoruz. Dünyaya oradan su gitmiş. İnşallah biz de oradan Antalya'ya su vereceğiz" diye konuştu.

BİNALARDA ARITMA SİSTEMİNE KARŞIYIZ

Antalya'dan sonra en çok suyu Alanya'nın kullandığını kaydeden Karaçay, Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç'un sorusu üzerine Antalya'da musluk suyunun rahatlıkla içilebileceğini söyledi. Karaçay, 'Ancak suyun sertliğinden dolayı buruk bir tat ve klor kokusu hissedebilirsiniz, bunun haricinde bir sıkıntı yok" dedi. Karaçay, binalarda arıtma sistemi kurulması taraftarı olmadıklarını da belirterek, 'Niye kurulduğunu da anlamış değiliz. Suyu yumuşatıyor belki ama, eğer arıtma sistemi kontrollü çalışmıyorsa, su kirli çıkıyor. Biz arıtma sistemini önermiyoruz. Hata caydırıcı olsun diye arıtma sisteminin önüne bir sayaç koymayı zorunlu hale getirdik" dedi.

Karaçay, Antalya'da yağmur suyunun tahliyesi için kent merkezinde 90 kilometrelik kanal çalışması yapılacağını açıkladı. Bu çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağını belirten Karaçay, 'Önümüzdeki günlerde trafikte biraz sıkışacağız. Meltem tarafında, Tonguç Caddesi'nde, Varsak tarafında yağmur suyu inşaatlarımız yakında başlayacak" dedi.

Antalya'daki kanalizasyon şebekeleri hakkında da bilgi veren Karaçay, Hurma ve Lara bölgesindeki arıtma tesislerinin çok iyi durumda olduğunu söyledi. Buna karşılık ilçelerdeki arıtma tesislerinin rehabitite edilmeye ya da yenilenmeye muhtaç olduğunu anlatan Karaçay, 2015 yılında ikisi Manavgat'ta biri Serik'te olmak üzere üç arıtma tesisinin açıldığını söyledi. 2016 yılında Kemer bölgesinin arıtma tesisi sorununu çözeceklerini bildiren Karaçay, ondan sonraki süreçte de Kaş- Kalkan ve ciddi sıkıntılar yaşanan Alanya'nın bir kısmında da tesisleri yenileyeceklerini söyledi.

ANTALYA'YA GELEN SUDAN ENERJİ

Türkiye'de ilk olacak birkaç projeleri olduğunu da anlatan Karaçay, kent merkezine suyun üçte birinin Termessos bölgesinden geldiğini söyledi. O bölgeden saniyede 2 metreküp su geldiğini anlatan Karaçay, bu sudan enerji elde etmek için bir proje yaptıklarını açıkladı. Bu projeyle ilgili önümüzdeki mayıs ayında ihaleye çıkmayı planladıklarını anlatan Karaçay, buna benzer projeleri Kaş ve Kumluca'da da gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi. Bu projeyle toplamda 10 megavatlık enerji üretimi elde etmeyi planladıklarını anlatan Karaçay, uzun vadede bunu 20 megavata kadar çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title