Antalya Türk Gencinin Silikon Vadisi'ndeki Başarısı
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) üyeleri, dünyanın en büyük şirketlerinden Google Arama Motoru'nun Türk Yazılım Mühendisi Selim Önal'la buluştu.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) üyeleri, dünyanın en büyük şirketlerinden Google Arama Motoru'nun Türk Yazılım Mühendisi Selim Önal'la buluştu. Dünya genelinde seçkin üniversitelerde düzenlediği 'Interview Training' (Google'ın iş felsefesi, çalışma stratejisi ve sistemi) programı için Uluslararası Antalya Üniversitesi'ne (UAÜ) gelen Selim Önal, Akra Barut Hotel'de ANSİAD üyelerine teknolojik gelişmeler ve dijital dünyadaki yenilikleri Google'dan örnekler vererek anlattı. Önal'ın konferansına ANSİAD üyelerinin yanı sıra, UAÜ Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkilileri de katıldı. Selim Önal, özellikle Google'ın açık kültüründen, etkin gücünden ve bütün faaliyetlerinin tüm dünyaya hitap edecek ölçekte planlandığından bahsetti. Teknolojik gelişmeler ve dijital dünyadaki yeniliklerin iş hayatını, sosyal hayatı ve alışkanlıklarımızı nasıl etkileyeceği konusuna değinen Selim Önal, geçmişten bugüne başarılarını giderek artırarak bugünün en iyileri olmayı başarmış firmaların yanı sıra, 1950'lerde en iyiler arasında olup teknolojideki gelişmelere uyum sağlamadığı için bugün varlığını yitirme aşamasına gelmiş şirketlerden örnekler verdi ve şöyle devam etti:
"Google şirketinin çalışma mantığına baktığımızda bir üniversiteye benzetebiliriz. Her seviyede çalışanın hem eğitimine hem de memnuniyetine önem verilen bir sistem işliyor. İşe ilk girdiğiniz günleri hatırladığınızda, ya da geriye dönüp baktığınız zaman çok kısa olmasına rağmen ne kadar ilkelmişiz diyebiliyorsunuz. Bu da gelişimin gücü. Öylesi hızlı bir gelişme ki; gözlük üzerine ya da lense takılacak bir sensörle kan şekerinizi takip edebilecek, tansiyonunuzu kendiniz ölçebileceksiniz."
Google'da her yıl ve sürekli eleman açığı olduğuna dikkat çeken Selim Önal, bir işçinin işe alım maliyetinin 4 bin dolar olduğunu söyledi. Çalışanların tecrübelilerinden oluşan bir işe alım komisyonunda kendisinin de görev aldığını dile getiren Selim Önal, "Şimdiye kadar 400 civarında mülakat yaptım. İş dünyasının ihtiyaç duyduğu beceriler sürekli değişiyor ve ona göre seçim yapıyoruz. İşe alınan herkes sadece yöneticinin isteklerini yerine getirmemeli, kendisi de üretmeli. Yönetici ayrıldığında ortada kalır" dedi. Halen 50 bin kişinin çalıştığı Google'da her yıl ortalama 2 bin ila 3 bin 500 kişi arasında eleman alındığını aktaran Önal, yine de 'iyi adam' bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Her çalışanın isterse zamanının yüzde 20'sini yaptığı işin dışında başka projelerde kullanabildiğini söyleyen Önal, gmail'in bir yazılımcı tarafından bu zaman diliminde ortaya çıktığını anlattı.
SELİM ÖNAL KİMDİR?
2008 yılında Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Anadal, Matematik Yandal programlarından mezun oldu. Aynı yıl Brown Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Departmanında İşlemsel Biyoloji alanında doktora yapmaya başladı. 2010 yılında doktora programından ayrılarak, Master derecesi ile mezun oldu ve Oracle'da Fusion Applications'da çalışmaya başladı. 2011 Temmuz ayında Oracle'dan ayrıldı ve o tarihten beri Google'da, Arama Motorunda (Google Search Engine) yönetici pozisyonunda çalışıyor. Selim Önal 29 yaşında.
FOTOĞRAFLI
ANTALYA, (DHA) -
(Tür: Yurt)