Antalya Manavgat?ta Yarım Milyondan Fazla Alabalık Telef Oldu
Antalya'nın Manavgat Irmağı kenarında kurulu çiftlikteki yaklaşık 600 bin alabalık, telef oldu.
Antalya'nın Manavgat Irmağı kenarında kurulu çiftlikteki yaklaşık 600 bin alabalık, telef oldu. Firma yetkilileri barajdan yeterli su bırakılmadığı için balık ölümlerinin yaşandığını savunurken, yaklaşık 1 milyon liralık zararları olduğunu öne sürdü. Telef olan balıkların THY'nin yurtdışı uçuşlarında servis edilmek üzere sipariş edilen alabalıklar olduğu belirtildi.
Manavgat Irmağı'nda alabalık üretimi yapılan bir tesisteki alabalıklar su sıcaklığının artması, oksijen miktarının azalması nedeniyle telef oldu. Çiftlik sahibi Mustafa Keçer, 1994 yılından beri bölgede alabalık üretimi yaptıklarını belirterek, daha önce benzer bir şey yaşamadıklarını söyledi. Dün itibariyle balık ölümlerinin başlaması üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden tespit yapılmasını istediklerini aktaran Mustafa Keçer, 'DSİ ve Manavgat Barajı yetkililerini aradık bize yeteri kadar su bırakıldığını söylediler. Gündüz 30 metreküp/saniye gece ise 20 metreküp/saniye olarak su salıyorlarmış. Bu dedikleri kadar su bırakılsaydı, ölümler olmazdı' dedi.
'1 YILLIK EMEĞİMİZİ ÇALDILAR'
Yaptıkları anlaşma çerçevesinde THY'nin yurtdışı uçuşlarında servis edilmek üzere alabalık füme ürettiklerini kaydeden Keçer, '1 yıllık emeğimizi birkaç gün içinde adeta çaldılar. Şimdi bilirkişiye rapor tutturacağız. Zararımızın tazmini için mahkemeye giderek hakkımızı arayacağız' diye konuştu.
'SU SICAKLIĞININ 24' 25 DERECEDE DURMASI GEREKİR?
İşletme Müdürü Su Ürünleri Mühendisi Ali Haydar Aşkın da geçen nisan ayında balık ölümlerinin ortaya çıkmaya başladığını aktardı. Bunun sonrasında tüm yetkili kurumları durumdan haberdar ettiklerini anlatan Aşkın, 'Balıkların suda çözülmüş oksijeni kullanması için su sıcaklığının 24' 25 derecede durması gerekir. Irmakta su sıcaklığını 24? 25 derecede olmasını sağlamanın yolu sürekli taze su girişinin olmasıdır. Ama son 2- 3 gündür Manavgat Barajı'ndan bırakılan su miktarı sıfır. Su salınmış olsa balık bu durumda olmaz. Balık aynı zamanda suyun termometresidir. 28- 30 derece balığın ölüm sınırıdır. Balık ölüyorsa bu sıcaklık çoktan aşılmıştır? dedi.
ZARAR 1 MİLYON LİRA
THY'nin yurtdışı uçuşları için kendilerinden alabalık füme aldığını vurgulayan Ali Haydar Aşkın, balıklar öldüğü için dışarıdan alabalık satın alarak bu ihtiyacı karşılamak zorunda kalacaklarını kaydetti. Yaklaşık 600 bin balığın telef olması sonucu 1 milyon lira zararları olduğunu savunan Aşkın, çiftlikten tek bir balık bile kurtaramadıklarını belirtti.