Haberler

Antalya - Kars: ´Cinsel İstismar Artmaya Başladı´

Antalya - Kars: ´Cinsel İstismar Artmaya Başladı´
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da Düzenlenen Sokak Çocuklarıyla İlgili Çalıştayda Konuşan Soyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, "artık Sadece Anne ve Babası Ayrılan Çocuklarla Uğraşmıyoruz ve Sorun Gittikçe Değişiyor. Cinsel İstismar, Şiddete Maruz Kalmış Vakalar Artmaya Başladı" Dedi.

Antalya'da düzenlenen sokak çocuklarıyla ilgili çalıştayda konuşan Soyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, "Artık sadece anne ve babası ayrılan çocuklarla uğraşmıyoruz ve sorun gittikçe değişiyor. Cinsel istismar, şiddete maruz kalmış vakalar artmaya başladı" dedi.

Türkiye'deki sokakta çalışan ve yaşayan çocuklara yönelik Başbakanlık genelgesi ile içinde 5 bakanlığın da yer aldığı ve 8 ilde başlatılan yerel il eylem planlarına ilişkin, pilot iller arasında yer alan Antalya'da Dedeman Otel'de değerlendirme toplantısı yapıldı.

Sokakta Yaşayan/ Çalıştırılan Çocuklara Yönelik Antalya İl Eylem Planı'nın Değerlendirme Çalıştayı'na Sosyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, UNICEF Temsilcisi Ceyda Dedeoğlu, Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Sosyal Hizmetler İl Müdür Ramazan Özen ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

ÇOCUKLARI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE

Sokak çocuklarının UNICEF'in en öncelikli alanlarından ve tüm dünyada hızlı şehirleşme ile gelişen ekonomik yoksullukların ortaya çıkardığı bir durum olduğuna dikkat çeken UNICEF Temsilcisi Dedeoğlu, "Önümüzdeki dönemde dünya şehir nüfusu iki katına çıkacak ve yüzde 60'ını çocuklar oluşturacak ve yüzde 50'si de yoksullukla mücadele etmek zorunda kalacak. Bu sonuçlar bize önlem planlarının hazırlanması gerektiğini gösteriyor. En etkin çözümler ise o bölgenin coğrafya, kültürüne bağlı yerel odaklı çalışmalardır" dedi.

ÇOCUKLAR ANTALYA'NIN SICAĞINA GELİYOR

Çocukların sokakta yaşamaları ve çalıştırılması sorununun her ilde aynı etkide olmadığını, ancak her ilde yaşanan bir sorun olduğunu kaydeden Sosyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, "Evden kaçan, köprüaltı çocukları, küfeci çocuklar, 1950'lerden bugüne yaşayan ve büyüyen bir sorun. Bu sorunun temelinde ailede yaşanan sorunlar var. Kaçan çocukları biz terminallerde yakalıyoruz" dedi.

Çocukların sokakta ihmal ve istismar vakalarını yaşadıktan sonra çok güç tedavi ve rehabilite süreci başladığını belirten Kars, şöyle konuştu:

"Antalya'da sokakta çalışan çocukların sayıların 160'lardan 60'lara düşmüş olması çok önemli bir çalışma. İstanbul ve Ankara'nın soğuk kışından kaçarak kışı biraz daha sıcak ortamda geçirmek istedikleri için de Antalya'nın sıcağını tercih ediyorlar. Artık sadece anne- babası ayrılan çocuklarla uğraşmıyoruz ve sorun gittikçe değişiyor ve cinsel istismar, şiddete maruz kalmış vakalar artmaya başladı. 8 ildeki çalışmalar tamamladıktan sonra bu eylem planları diğer tüm illere uygulanacak."

SORUN ÇOK GEÇ FARK EDİLDİ

Sorunun çok geç fark edildiğini ve sadece ülkemize özgü bir sorun olmadığını kaydeden Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman ise şunları söyledi:

"İlk adım istasyonları, madde bağımlılığı merkezleri, o çocukların rehabilitesinin yapılacağı merkezler yeterli mi? İstanbul'da da yetmiyor. Diyarbakır'da da, Adana'da yeterli değil. Bu sorun 24 saatlik bir bakış ve çalışma ile çözüm yapılabilir. Ne vali, ne vali yardımcısı, ne psikolojik danışmanların 8.30- 17.30 arası çözebileceği bir sorun değil. Antalya'da bugün emniyet ve jandarma verilerine göre, bugün suça sürüklenmiş çocukların sayısı 2 bin 500'ü aştı. Özellikle çocuk sorunun çözümü için ne stratejik plan ne de öngörülen bütçeler uymuyor. Bir gün üç çocuk geliyor, daha sonra 13 çocuk. 3 çocuğa göre gelmiş ödenekle ben 13 çocuğa nasıl hizmet vereceğim."

TÜRKİYE'NİN EN İYİ PROJESİ SEVGİ KÖYÜ

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ramazan Özen de, ilde sokak çocuklarına ilişkin çalışmaların 2003'te Vali Alaaddin Yüksel önderliğinde başladığını ifade etti. Antalya'da 2004'te sokaklarda 163 madde bağımlısı çocuk bulunduğunu ve bunların 50'sinin her gün olay çıkaran çocuklar olduğunu dile getiren Özen, kentte bugün sokakta yaşayan ya da çalıştırılan çocuk sayısının 60'a kadar düştüğünü bildirdi. Özen, sokak çocuklarının rehabilitasyonunun yapıldığı Sevgi Köyü'nün bu yıl İçişleri Bakanlığı'nca en iyi proje seçildiğini hatırlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Yenidoğan çetesinin kullandığı hastane için yeni iddia: Taburcu olacakken 'Öldü' dediler

Türkiye'yi ayağa kaldıran çetenin hedefinde yalnızca bebekler yokmuş

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

title