Haberler

Antalya - Japonya'da Nazar Boncuğu Satarak Servet Yaptı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya'da nazar boncuğu satarak servet yaptı İstanbul'da 1982 yılında Dikilitaş'ta tanıştığı bir Japon turistle arkadaş olan ve ziyarete gittiği Japonya'ya yerleşen Ali Kocaman, 2000 yılına kadar yaşadığı bu ülkede 10 milyondan fazla nazar boncuğu satarak elde ettiği milyonlarca dolar gelirle Antalya ve İstanbul'da butik otel turizmine başladı.

Japonya'da nazar boncuğu satarak servet yaptı

İstanbul'da 1982 yılında Dikilitaş'ta tanıştığı bir Japon turistle arkadaş olan ve ziyarete gittiği Japonya'ya yerleşen Ali Kocaman, 2000 yılına kadar yaşadığı bu ülkede 10 milyondan fazla nazar boncuğu satarak elde ettiği milyonlarca dolar gelirle Antalya ve İstanbul'da butik otel turizmine başladı.

Antalya'nın tarihi Kaleiçi'nde iki ayrı tarihi yapıda 'Villa Verde' markasıyla lüks butik otel, İstanbul'da 'Sakura' adıyla apart otel işletmeleriyle yaklaşık 10 yıldır turizmcilik yapan 56 yaşındaki Ali Kocaman, 1983-2000 yılları arasında Japonya'da yaşadı. 1982 yılında İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki Dikilitaş'ta bir Japon turistle tanışan Ali Kocaman, İstanbul'da rehberlik ettiği ve iyi arkadaşlık kurduğu Japon turisti ziyaret için yaklaşık 3 ay sonra Japonya'ya gitti. Japonya'ya gitmeden önce öğretmen olan turist arkadaşına bir kartpostal gönderdiğini ve tek taraflı bilet aldığını belirten Ali Kocaman, "İstanbul'dan uçağa bindiğim saati ve Tokyo'da kaçta ineceğimi bilmediğimi yazarak, beni havalimanında karşılamasını istedim" dedi.

Yanıt bile gelmeden Tokyo'ya gittiğini, Japon arkadaşının kendisini karşıladığını ve çok iyi misafirperverlik gösterdiğini kaydeden Ali Kocaman, 'O dönem Türkiye'de yurtdışına gitme akımı vardı. Genellikle Avrupa ülkelerine gidiliyordu. Benim ise Japon bir arkadaşım vardı ve Japonya'ya gitmeyi tercih ettim. Gittikten sonra bir süre pasta fabrikasında çalıştım" dedi. O dönem Japonya ekonomisinin çok iyi olduğunu, yurtdışından gelip yerleşenlerin topluma uyumu için dil kursu gibi eğitimlere önem verildiğini dile getiren Kocaman, pasta fabrikasında çalışırken, bir taraftan da dil kursuna gittiği ve yeni insanlarla tanıştığını dile getirdi.

Tüm bunları yaparken 'Amina' adlı bir alışveriş merkezi sahibiyle tanıştığını ve zaman içinde dostluk kurduğu bu kişinin Türkiye'ye özgü hediyelik eşya tarzı ürünleri satabileceği küçük bir mağaza kurmasını sağladığını dile getiren Kocaman, 'Ali Baba Express Company' adlı şirket adı altında Türkiye'den ürün ithal ederek satışına başladığını kaydetti. Ali Kocaman, Japonya'dan Türkiye'ye gelirken uçakta tanıştığı Japon Mitsuyo Kimura ile evlendiğini, Amina ve Nina adlı iki kızı olduğunu dile getirdi.

10 MİLYONDAN FAZLA NAZAR BONCUĞU SATTI

Türkiye'de köylerde kullanılan çeşitli boylardaki bakır kazanlar, bakraçlar, eski halılar, kandil gibi kültürel değeri olan ve kullanılmayan ürünleri toplatıp burada satmaya başladığını anlatan Ali Kocaman, bakraç ve kazanların Japonya'nın ikebana olarak bilinen ünlü çiçek sanatında yoğun ilgiyle kullanılmaya başlandığını kaydetti. Türk rakısı ve birasını da ithal ederek sattığını anlatan Kocaman, en çok ilgi gösterilen ürününse Türkiye'nin geleneklerinde önemli yeri olan nazar boncuğu olduğunu söyledi. Türkiye'de nazar boncuğunun kapı girişine asıldığını, gelen insanların ev halkına kötü düşüncelerinden koruduğuna yönelik Japonlara nazar boncuğunu tanıttığını belirten Kocaman, Japonya'da 10 milyondan fazla nazar boncuğu sattığını kaydetti.

BAKRAÇLAR İKEBANA OLDU

Her iki ayda Türkiye'den 10-20 bin nazar boncuğu getirttiğini dile getiren Kocaman, aynı zamanda bu ürünleri fuarlarda tanıttığını ve böylece toptan satışlar yapabildiğini söyledi. Kocaman, 'Bir defasında 10 bin nazar boncuğundan elde ettiğim gelirle İstanbul'dan iki daire almıştım. Anadolu'nun bakırı, ikebana ve bakır o kadar güzel uyum sağladı ki, çok beğenildi. Kütahya seramik ürünleri, Antep'ten halının üzerine serilen vücuttaki elektriklenmeyi alan keten örtüler. Eskiden Osmanlı'da kullanılırdı. Antep'te Türkiye'de tek üretimi bana yapılıyordu ve çok iyi satışı oldu. Bu tür çeşitli ürünlerden her ay iki konteyner gelirdi" diye konuştu.

NAZAR BONCUKLARI YATIRIMA DÖNÜŞTÜ

1995'te Japon ekonomisinde kötüye gidiş yaşandığını ve dünyaca ünlü markaların bile işten çıkarmalara gittiğini dile getiren Kocaman, 2000 yılında ise Japonya'da evlendiği eşinden olan iki kız çocuğunun Türk kültürü, örf ve adetleriyle büyümesi için Türkiye'ye dönüş yaptığını ve Antalya'ya yerleştiğini söyledi. 2009'a kadar Japonya'ya gidip gelmeyi sürdürdüğünü anlatan Kocaman, 2009'da Antalya'da satın aldığı tarihi nitelikteki binalarda Villa Verde adıyla butik otel turizmine başladığını, İstanbul'da da Sakura adı altındaki markayla turizm yaptığını kaydetti. Kocaman, Japonya'da nazar boncuğu, bakraç, eski kilim, halı gibi ürünlerle elde ettiği servetle Antalya ve İstanbul'da milyonlarca dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini belirtti.

JAPON TURİST KORKUDAN GELEMİYOR

Butik turizmde ağırlıklı Çinli, Japon, Güney Koreli, Alman, ABD'li, İngiliz ve Fransız turistlere hizmet verdiklerini belirten Kocaman, son iki yıldır Japon turist oranında ciddi gerileme olduğuna da değindi. İki yıl öncesine kadar yılda 100 Japon turist geliyorsa, şimdi bunun 10'a kadar düştüğünü belirten Kocaman, Türkiye'deki Youtube, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine yönelik yasaklar, Suriye sınırındaki olaylar ve son zamanda yurtiçinde de artan terör olaylarının buna neden olduğunu vurguladı. Japonların güvenliğe büyük önem verdiğini belirten Kocaman, 'Kendilerini güvende hissetmeyecekleri bir yere asla gitmezler" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close