Haberler

Antalya Halinde Kış Mesaisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da üretici ve tüccarlar soğuk havaya takılmadan ürünlerini büyükşehirlere ulaştırmak için hummalı bir çalışma içine girdi.

Türkiye, Sibirya üzerinden gelen soğuk hava dalgasının etkisi altına girmesi beklenirken, kar yağışına takılmamak için Antalyalı tüccarlar ürünlerini büyükşehirlere ulaştırmanın telaşına düştü. Kar yağışı nedeniyle yolda kalmak istemeyen TIR ve kamyoncu esnafı, aralıksız ürün yüklemesine devam ediyor. Hale gelen ürünler bir taraftan işlenirken, diğer taraftan işçiler tarafından TIR ve kamyonlara itinayla yükleniyor.

7 BİN 500- 8 BİN ÇİFTÇİ ÜRÜN GETİRİYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Dilaver Demir, 480 dönüm arazisine üzerine kurulu 144 komisyon, 386 tüccar ardiyesi olan Türkiye’nin en büyük üretici hallerinden biri olduğunu söyledi. Hale 120 çeşit ürün giriş çıkışı olduğunu aktaran Demir, "Hale günde 7 bin 500 ile 8 bin çiftçi ürün getirmektedir. Çiftçilerimizin ürünleri komisyoncular aracılığıyla iç ve dış piyasaya sunulmaktadır. Kış aylarında sera yaz aylarında yayla ürünleri geliyor" dedi.

FİYATLAR BELİRLİ DÖNEMLERDE ÜRÜNLERİN KALİTESİNE GÖRE OLUŞUYOR

Ürün fiyatları hakkında bilgi veren Demir şunları kaydetti:

"Domates 90 kuruş-1 lira 20 kuruş, biber 2 lira -2 lira 30 kuruş, patlıcan 1 lira 40 kuruş-1 lira 70 kuruş, kabak 1 lira - 1 lira 5 kuruştan alıcı buldu. Kış mevsimiyle birlikte Antalya halinde de ürün fiyatlarında iniş ve çıkışların yaşanıyor. Havaların soğuk olduğu dönemde halde fiyatlar arz ve talebe bağlıdır. Bugünlerde portakal sıkmalık 50 ile 80 kuruş arası, meyvelik portakal 90 kuruş 1 lira 20 kuruş, gramantin mandalina 1 lira ile 1 lira 30 kuruş, satsuma paket ise 1 lira 40 kuruş-1 lira 70 kuruş arasındadır. Antalya’da yetişen ürünler büyükşehirlere gidiyor. Fiyatlar belirli dönemlerde ürünlerin kalitesine göre oluşuyor."

HUMMALI BİR ÇALIŞMA

Antalya’daki üreticiler büyükşehirlerdeki vatandaşların sebze ve meyveyi rahatça tüketebilmeleri için hummalı bir çalışma içinde olduklarını kaydeden Demir, "Çiftçilerimiz topladıkları ürünleri sabah saatlerinde hale getiriyorlar.Diğer illere zamanında sevki için ellerinden geleni yapıyorlar. Havalar iyi olduğu sürece ürünler hale gelip, ardından işlendikten sonra diğer illere sevkiyatı yapılacaktır. Bu konudan herkesin içi rahat olsun" şeklinde konuştu.

"ÇİFTÇİ ÜRÜN TOPLAMAYI HIZLANDIRDI"

Antalya Komisyoncular Derneği Başkanı Cüneyt Doğan da 144 komisyoncu ve paketleme ve tüccarların olduğunu söyledi. Doğan, bu yıl sezonun iyi geçmesini beklediklerini ancak Rusya’daki krizden dolayı ihracatta sıkıtı yaşadıklarını belirterek, "İhracatta azalma oldu. Firmalar orada yeterli değerde mallarının satılmadığı için mal yapmıyorlar. Bunun üstüne bir de kar kış girdi. İki gündür soğuk geliyor diye çiftçilerimiz ürünlerini toplamayı hızlandırdı. Soğuk hava ile üründe azalma olabilir. Kar yağsa bile burada paketleme işlemleri devam edecek. Kar yolları ne kadar etkiler bilemiyoruz ama göreceğiz. Yolların kapanıp kapanmaması, hallerin açık ya da kapalı olması etkileyecek. Burada çiftçi ürünü toplar getirir. Sevk eden firmalar Ankara,İstanbul, Ankara be Anadolu’daki hallerin durumu önemli" dedi.

"İÇ PİYASADA SIKINTI YOK"

Mandalina ve portakalda fiyatların abartıldığı görüşüne katılmadığını belirten Doğan, "Her ürünün nereden çıktığının bilinmesi gerekir. Bir diğeri ürünün buradan çıkarken işçiliği, nakliyesi, satıcı firmaların vergisi var. Bunlar hesaplandığı zaman arada belli bir masraf var. Yüzde yüz zammış gibi görülüyor bu girdiler. Bu da yanlış algı oluşturuyor. Portakal ve mandalinada ağırlıklı düşüş var. Zamanla satılacağına inanıyorum. İç piyasada sıkıntı yok. Kar etkilerse etkileyecek.Mandalina ve portakalın büyük kısmı Rusya pazarı gidiyordu. Bu da etkilemiş olabilir" diye konuştu.

"OLGUNLAŞAN ÜRÜNÜ HEMEN TOPLUYORUZ"

Komisyoncu Yaşar Baykal da 13 yıldır sebze meyve ihracatı ile uğraştığını belirterek, "Rusya’daki kurlardan dolayı fiyatlarda bir düşüş var. İç piyasada fiyatlar düşük. Soğuk havaları da üreticinin dikkate alması gerekiyor. Talep olan illere göndereceğimiz malları hazırlıyoruz. En iyi şekilde paketleyip gönderiyoruz. Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor bugünlerde. Hava koşulları elverdiği sürece ürünlerimiz Türkiye’nin her yerine ulaşacaktır" şeklinde konuşurken, hale domates getiren üretici Hasan Köse ise havaların erken soğumasıyla birlikte fiyatların biraz düştüğünü ama diğer yıllara oranla iyi olduğuna dikkati çekti. Uzun zahmetler sonucunda domatesten ürün almaya başladıklarını aktaran Köse, "Girdilerimiz çok fazla. Fiyatlar her yıl değişiyor. İç piyasa 82 kuruş, ihracat 1 lira ile 1 lira 20 kuruş arasında satılıyor. Havaların soğuması da bizi etkiliyor. Olgunlaşan ürünü hemen topluyoruz. Kar yağılı nedeniyle yollar kapanmadan ürünlerin büyükşehirlere ulaşmasını istiyoruz" dedi.

Komisyoncu Selahattin Yaklaş da hava koşullarına takılmamak için kamyonları erkenden yüklemeye başladıklarını aktararak, "Ürünleri ulaştırmak için bir yandan paketleme bir yandan yükleme yapıyoruz. Domates kabak ve biber yüklüyoruz. Kamyonumuzun hava koşullarına takılmazsa 9-10 saatte İstanbul’a ulaşmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. 

İSA AKAR-ADEM AKALAN

ANTALYA

Antalya Halinde Kış Mesaisi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close