Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Antalya Doç. Dr. Köksal: Uzun Yolculuk ve Hareketsiz Kalmak Ani Ölüm Nedeni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doç. Dr. Köksal: Uzun yolculuk ve hareketsiz kalmak ani ölüm nedeni Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Köksal, kişi ne kadar sağlıklı olursa olsun uzun süre hareketsiz kalması, 6 saatten fazla uçak ve otobüs yolculuğu yapması ve bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçirmesi durumunda ani ölüm riski olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Köksal: Uzun yolculuk ve hareketsiz kalmak ani ölüm nedeni

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Köksal, kişi ne kadar sağlıklı olursa olsun uzun süre hareketsiz kalması, 6 saatten fazla uçak ve otobüs yolculuğu yapması ve bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçirmesi durumunda ani ölüm riski olduğunu söyledi.

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği'nce bu yıl 17'ncisi düzenlenen 'Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Kongresi', Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te başladı. 1 Kasım'a kadar devam edecek kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında Dernek Başkanı Prof. Dr. Tanzer Çalkavur, damar sertliğinin Türkiye ve dünyada kanserden önce gelen ölüm nedeni olduğunu söyledi.

TÜRKİYE İÇİN RİSK YÜKSEK

Türk toplumunun 17 milyon sigara tiryakisi, yüksek kolesterol seviyesine genetik eğilimi, spor alışkanlığı olmaması ve giderek yaşlanmasıyla yüksek risk grubu içinde yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Çalkavur, "Türkiye için risk faktörleri Avrupa'nın çoğu ülkesine göre yüksek" dedi. Türkiye'de 50 yaş ve üzerinde damar sertliği görülme sıklığının yüzde 20, 70 yaş ve üzeri için de yüzde 30 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çalkavur, damar sertliğinin tedavisinde son 10 yolda çok yönlü teknolojiler geliştiğini aktardı. Artık ameliyatın tek seçenek olmadığının altını çizen Prof. Dr. Çalkavur, daha küçük kateterlerle anjiyo eşliğinde damarların açılması, daha küçük kesilerle ameliyatların mümkün olduğunu aktardı.

İKİ YILDA BİR ŞAH DAMARI ULTRASONU

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği ve Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Tankut Akay, damar sertliğinin etkilediği noktalardan birinin de şah damarı tıkanması olarak ortaya çıktığını söyledi. Bunun beyni etkileyen ana damarın tıkanması ve dolayısıyla felç anlamına geldiğini kaydeden Prof. Dr. Akay, felcin kısa ve uzun süreli devam edebileceğini belirtti, ancak şah damarı tıkanıklığının hayat kaybında dünyada en önemli 3'üncü ölüm nedeni olduğunu söyledi.

Yüksek tansiyon, şeker ve sigara tiryakiliğinin bu hastalığın oluşmasında risk faktörleri olduğunu belirten Prof. Dr. Akay, "50 yaş sonrası bireylerde sıklıkla görülmekte birlikte her yıl da görülme sıklığı artıyor. Hastalık, şikayet oluşmadan önce gözlerde kararma, göze perde inmesi, unutkanlık, elde kolda güç kaybı belirtileri gösteriyor" diye konuştu. Ultrasonla hastalığın test ettirilmesi gerektiğini ve 50 yaş ve üzerinde 2 yılda bir ultrasonla boyunda şahdamarında daralmanın takip edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Akay, şah damarında olası bir tıkanmadan 45 dakikalık bir işlemle kurtulmanın mümkün olduğunu kaydetti.

KORUNMAK BASİT

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Köksal, uzun süre hareketsiz kalan, 6 saatten fazla uçak ve otobüs yolculuğu yapan ve bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçiren, ayrıca biraz yaşlı ve kilolu her bireyin hayatının tehdit altında olduğunu söyledi. Bu durumdaki kişi sağlıklı olsa bile her bireyin bacak toplar damarında tıkanıklık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Doç. Dr. Köksal, "Sağlıklı olabilirsiniz ama ani ölüm riski taşıyorsunuz. Tüm bu durumlar pıhtı oluşumu için zemin hazırlıyor. Eğer pıhtı akciğere atarsa hayatı tehdit eden ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Ölüm riskine karşı hastalığın tedavisinin son derece kolay olduğunu belirten Doç. Dr. Köksal, ayakları hareket ettirmenin, bacak kaslarını çalıştırmanın, bacakları yüksek tutmanın, hamilelik ve lohusalıkta ise varis çorabının kişiyi ani ölüm riskinden koruyacağını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title