Antalya Devlete 'Haksız Gözaltı' Tazminatı
Devlete 'haksız gözaltı' tazminatı ANTALYA'da Sosyalist Demokrasi Partisi'nin (SDP) IŞİD ve tezkere karşıtı zincirli eylemi sonrasında polis tarafından gözaltına alınan ve savcılık soruşturmasında takipsizlik kararı verilen 18 yaşındaki Ceren Ç.'nin haksız gözaltı nedeniyle açtığı davada devlet, 200 TL tazminata mahkum edildi.
Devlete 'haksız gözaltı' tazminatı
ANTALYA'da Sosyalist Demokrasi Partisi'nin (SDP) IŞİD ve tezkere karşıtı zincirli eylemi sonrasında polis tarafından gözaltına alınan ve savcılık soruşturmasında takipsizlik kararı verilen 18 yaşındaki Ceren Ç.'nin haksız gözaltı nedeniyle açtığı davada devlet, 200 TL tazminata mahkum edildi.
Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki intihar saldırısından da sağ kurtulan üniversiteli kız, facebook hesabında, "Aramayın, sormayın. Üzerimde ölüm kokusu, bedenimde yoldaşlarımın parçaları, beynimde arka arkaya patlayan bombaların sesi" diye yazdı.
Antalya'da bir grup SDP'li genç, 2 Ekim 2014 günü Cumhuriyet Meydanı'nda IŞİD'in Suriye ve Kuzey Irak'taki katliamı ve hükümet tezkeresini protesto etti. 'Katil IŞİD işbirlikçi AKP' yazılı pankart açan eylemciler, kendilerini zincirle trafik sinyalizasyon direklerine bağlayarak yolu trafiğe kapattı. Polisin dağılma uyarısında bulunduğu ve ardından müdahale ettiği gençlerden 9'u gözaltına alındı. Gözaltı sonrasında o tarihte 17 yaşında olan Ceren Ç. hakkında 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' suçlamasıyla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Soruşturma ve Çocuk İzlem Merkezi Bürosu tarafından soruşturma açıldı.
TAKİPSİZLİK KARARI
Soruşturmayı tamamlayan savcılık, Ceren Ç. hakkında takipsizlik kararı verdi. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına ilişkin Anayasa'nın 'Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir' şeklindeki 34'üncü maddesi hatırlatılan savcılık kararında, Anayasa'nın 25'inci maddesinde 'düşünce ve kanaat hürriyeti', 26'ncı maddesinde ise 'düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti'nin teminat altına alındığı, ülkemizin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de bu yönde hükümler bulunduğu belirtildi.
TAZMİNAT DAVASI AÇTI
Savcılığın takipsizlik kararı sonrasında Ceren Ç. adına avukatı Hakan Evcin, Maliye Hazinesi'ne karşı eylemde yakalanan müvekkiline şiddet uygulandığı, sağ ve sol dizinden yaralandığı ve savcılık kararıyla da yakalamanın haksız yakalamaya dönüştüğü gerekçesiyle tazminat davası açtı. 1000 lirası maddi 10 bin lirası manevi olmak üzere 11 bin TL talep edilen tazminat davasında Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, haksız gözaltı işlemi yapıldığı gerekçesiyle 100 TL maddi, 100 TL manevi olmak üzere Maliye Hazinesi'ni 200 TL tazminata mahkum etti. Ayrıca davanın avukatlık giderleri olan 3 bin TL'nin de yine Hazine tarafından ödenmesine karar verildi.
PATLAMADAN SAĞ KURTULDU
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisi Ceren Ç.'nin Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde bulunan çay bahçesinde pazartesi günü meydana gelen patlamada sağ kurtulanlar arasında olduğu ortaya çıktı. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının 'Kobani'nin yeniden inşası' konusunda basın açıklaması yaptığı sırada meydana gelen ve 32 kişinin hayatını kaybettiği patlama sırasında orada bulunan genç kız, hafif sıyrıklarla atlattı. Ceren Ç., facebook hesabında yaptığı paylaşımda "Aramayın, sormayın. Üzerimde ölüm kokusu, bedenimde yoldaşlarımın parçaları, beynimde arka arkaya patlayan bombaların sesi. Elva'nın dediği gibi 'İyi değilim, iyi olmayacağım, iyi olmayın'" şeklinde yazdı. Arkadaşları, halen Suruç'ta bulunan Ceren Ç.'nin moralinin çok bozuk olduğunu söyledi.