Antalya 'Davayla 200- 400 Günde Biten Sorun, Arabulucuyla 1 Günde Çözümleniyor'
'Davayla 200- 400 günde biten sorun, arabulucuyla 1 günde çözümleniyor'Antalya'da Arabuluculuk Merkezi'nin açılışına katılan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, hukuki uyuşmazlıkların çoğunun arabulucular sayesinde 1 günden daha az bir sürede çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.
'Davayla 200- 400 günde biten sorun, arabulucuyla 1 günde çözümleniyor'
Antalya'da Arabuluculuk Merkezi'nin açılışına katılan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, hukuki uyuşmazlıkların çoğunun arabulucular sayesinde 1 günden daha az bir sürede çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.
Hukuki uyuşmazlıkların kısa sürede çözümlenmesi amacıyla kurulan Antalya'daki Arabuluculuk Merkezi, törenle hizmete girdi. Antalya Adliyesi'nin ikinci katındaki Arabuluculuk Merkezi'nin açılışına Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hasan Öztatar, Adalet Komisyonu Başkanı Süleyman Teke, Cumhuriyet Başsavcı Vekillerinden Mehmet Karakayı ile Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı ve Antalya Arabuluculuk Derneği Başkanı Hayrullah Demir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Açılış töreninde konuşan Hasan Öztatar, arabuluculuk kurumunun Türkiye'de yaklaşık 2 yıldır faaliyet gösterdiğini belirterek, "Arkadaşlar arabuluculuk adalete hızlı erişimin bir adıdır. Davalarla bir konuda 200 ile 400 gün arasında sonuç alınabilirken, arabuluculukla sorunlar çok daha kısa sürede çözümlenmektedir. Bugüne kadar çözmüş olduğumuz 2 bin 500'e yakın uyuşmazlığın yüzde 87'si, 1 günde ya da bir günden daha az sürede çözümlenmiştir. Hiçbir hukuki uyuşmazlığı 1 günde ya da bir günden daha az sürede başka bir yöntemle çözemezsiniz" dedi. 2 bin 500'e yakın uyuşmazlıktan çözüme kavuşturma oranının ise yüzde 96 olduğunu da aktaran Öztatar, bunun bir dünya rekoru olduğunu açıkladı.
71 İLDE HİZMET VERİLİYOR
Mahkemelerde verilen kararların taraflar arasında husumeti sona erdirmediğini kaydeden Öztatar, "Arabuluculuk sürecinde ise hem sorun çözümlenmekte hem de husumetler bitmektedir" dedi. Türkiye genelinde 30 ilde arabuluculuk derneği olduğunu da anlatan Öztatar, "Türkiye genelinde 1000'e yakın arabulucu var. Ama şu an eğitim alan kişi sayısı 6 bin civarında. 71 ilimizde arabulucumuz var. 6 aylık eylem planına geçtiğimizde tüm illerimizde arabulucular olacak. 59 adliyeye de insanların daha rahat bulması için Antalya'daki gibi arabuluculuk merkezleri açıyoruz" diye konuştu.
SÜREN DAVALAR DA ARABULUCUYA GİDEBİLİR
Arabuluculuk sisteminin 160 ülkede uygulanan bir çözüm yöntemi olduğunu anlatan Öztatar, "Birçok ülkede yıllardır uygulanan bu sisteme biz 14 Kasım 2013 tarihinde girebildik. Artık bir alacak davanızı çözebilmek için mahkemeye gitmenize gerek yok. Arabulucuya giderek de bir alacak davanızı, tazminat davanızı, kiracı- kiralayan davanızı, işçi işveren davanızı, tüketici davanızı, ticari davanızı, telif haklarına ilişkin marka patent davanızı çok kısa sürede bir arabulucu yardımıyla çözebilirsiniz. Mevcut mahkemelerdeki davaların da arabulucuya getirilmesinde bir engel yok. Böyle durumlarda hakimler davayı üç ay ertelemekte, taraflar anlaşırsa sorun arabulucuyla çözümlenmiş olmaktadır. Anlaşamazlarsa dava devam etmektedir. Yani arabulucuya başvurmak, dava hakkını kimsenin elinden almıyor" dedi.
ANTALYANIN İLK ARABULUCULUK İŞİNDEN RUSLAR YARARLANDI
Antalya'da ilk arabuluculuk hizmetinden, tatile gelen bir Rus aile yararlandı. Kaldıkları otelde 11 yaşındaki kız çocukları yaralanan Rus aile, sorunu yargıya taşımak yerine arabulucuyu tercih etti. Tarafları bir araya getiren arabulucu avukat Mehmet Kaya, otel ile aile arasında uzlaşmayı sağladı. Yapılan anlaşmayla otel yönetimi aileye üç hafta tatil hediye etti. Arabulucu Mehmet Kaya, bunun Antalya'nın ilk arabuluculuk örneği olduğunu söyledi.