Antalya'daki "Kırmızı Fular" Davası
Antalya'da Gezi Parkı odaklı eylemlere katılan ve "kırmızı fularlı kız" olarak tanınan, daha sonra terör örgütü PKK'ya katılan 21 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil'in de yargılandığı 11 sanıklı davada, mahkeme "kırmızı fular"ın iade talebini reddetti.
Antalya'da Gezi Parkı odaklı eylemlere katılan ve "kırmızı fularlı kız" olarak tanınan, daha sonra terör örgütü PKK'ya katılan 21 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil'in de yargılandığı 11 sanıklı davada, mahkeme "kırmızı fular"ın iade talebini reddetti.
Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Leyla Nuyan, Ersin Elyakut ile sanık avukatları katıldı.
Sanık Ayşe Deniz Karacagil'in avukatı Hakan Evcin, Karacagil'e ulaşamadıkları için avukatlık savunması için vekaletname alma imkanlarının bulunmadığını söyledi. Evcin, Karacagil'e farklı duruşmalarda ve savunmalarda vekillik yaptığına dair belgenin dosyada yer aldığını kaydetti.
Evcin, vekalet ilişkisi yönünden BARO net üzerinden Karacagil'e atanan avukatın görevinin sonlandırılmasını ve mahkeme tarafından "kırmızı fuların" iade edilmesini talep etti.
Sanıklardan Ali Karakuş ve Ersin Elyakut'un avukatı Nilgün Gündüz ise duruşmada, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında verilecek karar için Anayasa Mahkemesi kararının beklenilmesini istedi.
Cumhuriyet Savcısı Sezer Binay, her ne kadar sanıklar hakkında silahlı terör örgütü üyesi olmaktan cezalandırılmaları talebiyle dava açılmış ise de cezalandırılmalarına yeter delil elde edilemediğinden, bu suçlamalardan beraatlerine karar verilmesini istedi.
Binay sanıkların, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, kamu malına zarar vermek ve görevi yaptırmamak için direnmek suçlarından cezalandırılmasını talep etti.
Duruşma eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.
Olayın geçmişi
Antalya'daki Gezi Parkı odaklı eylemlere katılan Ayşe Deniz Karacagil, Murat Sezgin, Mustafa Cihan Yılmaz, Ali Karakuş ve Leyla Nuyan gözaltına alınmış, Karacagil ve beraberindeki 4 kişi 2 Ekim 2013'te tutuklanmıştı.
Polis sorgusunda Karacagil'in taktığı kırmızı renkli fulara "sosyalizmin rengi olduğu" gerekçesiyle el konulmuştu. Karacagil 4 ay 6 gün tutuklu kaldıktan sonra 6 Şubat 2014'te yurt dışı yasağı ve her hafta polis merkezine imza verme şartlarıyla tahliye edilmişti.
Gezi Parkı odaklı olaylar nedeniyle Karacagil ve beraberindeki Naim Doğan, Ersin Elyakut ve Fecri Atasever hakkında ikinci bir dava daha açılmış ve iki dava birleştirilmiş, Karacagil, yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarak terör örgütü PKK'ya katılmıştı.