Haberler

Antalya - Cezaevleri Sergisi Antalya'da Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezaevleri sergisi Antalya'da açıldı*- ADALET Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen '5'inci Ürün ve El Sanatları Fuarı' Antalya'da açıldı.

Cezaevleri sergisi Antalya'da açıldı

*- ADALET Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen '5'inci Ürün ve El Sanatları Fuarı' Antalya'da açıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki 5. Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın açılışı, Adalet Bakanlığı Bakan yardımcısı Bilal Uçar, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz tarafından yapıldı. Fuarda, 51 farklı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından yapılan dokuma, gümüş ve bakır işleme, süs eşyası, sedef kakma, et ve süt ürünleri başta olmak üzere birçok ürünün tanıtım ve satışı yapılacak.

Başsavcı Ramazan Solmaz, fuarı ilk kez Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 2013 yılında düzenlendiklerini hatırlattı. 272 ceza ve infaz kurumunda işyurtları ve atölyeler kurulduğunu kaydeden Solmaz, hükümlülerce 6 ana üretim dalı ve 180 iş kolunda dokuma, tekstil, gümüş ve bakır işleme, çini ve mermer işlemesi, süs eşyası, sedef kakma, et ve süt ürünleri, tarım ürünleri üretildiğini söyledi. Atölyelerdeki çalışmaların gönüllük esasına dayalı olduğuna işaret eden Ramazan Solmaz, hükümlülere çalışmaları karşılığında ücret ödendiğini, sigortalarının yapıldığını, primlerinin ödendiğine değindi. Solmaz, "Böylece az da olsa hükümlüler bir gelir elde etmekte, zamanlarını çalışarak ve üreterek geçirmekte, hem kendi ailelerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadırlar" dedi.

DÜNYADA İLK VE TEK

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da 2000'li yılların başından bu yana büyük ivme kazanan ceza infaz reformunun en önemli ayaklarından ve başarılarından biri olan iş ve meslek eğitim ve üretimi çalışmalarının sonuçlarının fuarda görüldüğü belirtti. Yıldırım, "Dünyada bir yıl içerisinde çeşitliliği bu kadar fazla olan, kalitesi bu durumda olan ürünleri bir arada bulabileceğiniz başka ceza infaz fuarı yoktur. İlktir ve tektir. Türk ceza infaz sistemi bu başarıya imza atmıştır" dedi.

Türkiye genelinde 372 ceza ve infaz kurumundaki mahkum ve hükümlüye yönelik eğitim çalışması yapıldığına değinen Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen sınavlara yaklaşık 80 bin hükümlü ve tutuklunun katıldığını, 47 bin 800 hükümlü ve tutuklunun temel eğitimden doktora eğitimine kadar çeşitli eğitimler aldığını söyledi.

TARIMSAL FAALİYETLER

Bu rakamların ceza ve infaz sisteminin tek başına bir eğitim müessesi haline geldiğini gösterdiğini ifade eden Yıldırım, 'İşyurtları faaliyetlerine baktığımız zaman geçen yıl zeytin, limon, elma, portakal gibi ürünler başta olmak üzere 2 bin ton civarında meyve üretildi. 42 bin meyve ağacı dikimi yapıldı. 85 bin civarında iç ve dış mekanlarda kullanılacak şekilde fidan yetiştirildi. Geçen yıl kurumlarımızda yaklaşık 107 bin litre zeytinyağı üretildi. Fırın sayımız 47 iken bu sene 63'e ulaşmıştır" dedi.

Enis Yavuz Yıldırım, temizlik ve kozmetik ürünlerin üretiminin yapıldığı Diyarbakır ve Çanakkale Açık Ceza ve İnfaz Kurumları'nda 2016 yılında yaklaşık 850 bin litre temizlik malzemesi üretildiğini de kaydetti. Yıldırım, '2016 yılında 149 kurum ve kuruluşlarla yapılan protokollerle açık ceza infaz kurumunda bulunan 1827 hükümlü, cumhuriyet başsavcılıkları, belediyeler, tapu kadastro il müdürlüklerinde çalıştırılmıştır. Yine 100 özel sektör ile yapılan işbirliği çerçevesinde yaklaşık 2 bin 800 hükümlü işyurtları çatısı altında çalışma imkanı bulmuştur" dedi.

ADALET BAKAN YARDIMCISI UÇAR

Adalet Bakanlığı Bakan yardımcısı Bilal Uçar ise ceza ve adalet sisteminde tabii ki suç işleyen bir kişinin bunun karşılığını göreceğini belirtti. Bakan Yardımcısı Uçar, 'Toplumun güvenliği açısından hukuk sisteminde bu olmazsa olmaz. Ama suç işleyen bir kişiye devlet intikam hissiyle yaklaşamaz. O ne kadar suçlu olsa da insandır. Devletin görevi suç işleyen kişiyi topluma yararlı bireyler haline getirmektir. İşyurtları bu açıdan önemlidir" dedi.

Türkiye'nin çok çetin bir süreçten geçtiğini aktaran Uçar, birçok çevreden eleştirildiklerini söyledi. Bilal Uçar, 'Özellikle cezaevlerinde kötü muamele iddiasında bulununlar var. Ne karakollarımız da ne cezaevlerinde işkencenin 'i'si bile yoktur. Kötü muamele yoktur" dedi. Israrla birilerinin Türkiye'de cezaevlerinde kötü muamele yapıldığına dair eleştirileri olduğunu söyleyen Uçar, 'Bunu yapanlar 15 Temmuz'da başarılı olamayanlardır. Maalesef mütefikimiz olan birçok devlet bu teröristlere bu vatan hainlerine kucak açıyor. Bizim çekinecek hiçbir şeyimiz yok" diye konuştu.

Antalya - Cezaevleri Sergisi Antalya'da Açıldı
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close