Antalya Arena'da 192 Günlük Gecikme Cezası 7.6 Milyon Tl
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Antalya Arena Stadyumu'nun teslimatındaki 192 günlük gecikme nedeniyle yüklenici firmanın 7 milyon 626 bin TL cezayla karşı karşıya olduğunu öne sürdü.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Antalya Arena Stadyumu'nun teslimatındaki 192 günlük gecikme nedeniyle yüklenici firmanın 7 milyon 626 bin TL cezayla karşı karşıya olduğunu öne sürdü.
Antalya'da Karaalioğlu Parkı'ndaki Atatürk Stadyumu 2007 yılında yıkılma tehlikesi taşıdığı gerekçesiyle Yüzüncü Yıl'da Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait arazi, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne 49 yıllığına tahsis edildi. Belediye Başkanı Menderes Türel'in ilk dönem başkanlığı sırasında Büyükşehir Belediyesi'nin 2 ihalesi iptal oldu. Bakanlık TOKİ aracılığıyla 6 Aralık 2012 tarihinde üçüncü ihaleyi gerçekleştirdi ve Akay İnşaat firması kazandı. 31 Ocak 2013 tarihinde 79 milyon 440 bin TL bedelle firma ile TOKİ arasında sözleşme imzalandı. İhale şartnamesine göre 33 bin kişilik stadyumun 14 Nisan 2015 tarihinde tamamlanarak teslim edilmesi gerekiyordu.
İLK İHALEDE BÜYÜKŞEHİRİN HATASI
Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ilk ihalede kazanan firmanın 4 milyon TL değerindeki geçici teminatı yakarak sözleşme imzalamadığını belirten İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, mülkiyet sorunları nedeniyle firmanın Büyükşehir Belediyesi'ni mahkemeye vererek, hatanın belediyeden kaynaklandığı gerekçesiyle geçici teminatını geri aldığını söyledi. Başkan Oğuz, aynı yıl yapılan ikinci ihalenin ise meslek odaları tarafından imar hukukuna aykırı gökdelen şeklinde rezidans alanı olduğundan mahkemeye taşındığını ve Mart 2009'da mahkemenin bu ihaleyi de iptal ettiğini kaydetti.
MESLEK ODALARI SUÇLU İLAN EDİLDİ
Büyükşehir Belediyesi'nin ihale kanununa göre sağlıklı olarak ihale dosyasını hazırlamadığı, hata yaptığı için bu iki ihalenin de iptal olduğunu belirten İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, gökdelenler yapılamayınca stadın da yapılmadığını dile getirdi. Oğuz, bütün bunlara rağmen meslek odalarının 'suçlu, kan emici, yatırımı engelleyen' ilan edildiğini savundu. Sadece yanlışları ortaya koydukları ve yargı süreçlerini başlattıklarını belirten Oğuz, "Biz yatırımı engellemedik, engelleme şansımız da yok. Burada Büyükşehir Belediyesi'nin hatasını bize yüklediler" dedi.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Büyükşehir Belediyesi'nden yeri geri alarak TOKİ'ye devrettiğini hatırlatan Oğuz, TOKİ'nin 6 Aralık 2012'de üçüncü ihaleyi gerçekleştirdiğini hatırlattı. İhaleyi Akay İnşaat firmasının kazandığını ve 31 Ocak 2013 günü sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldığını dile getiren Oğuz, 33 bin kişilik stadyumun 79 milyon 440 bin TL bedelle 800 iş gününe tekabül eden 14 Nisan 2015 tarihinde bitirilip, teslim edilmesi gerekirken, ciddi bir gecikmenin söz konusu olduğunu söyledi.
GÜNLÜK 39 BİN 720 LİRA GECİKME CEZASI
İhale şartnamesinde iş bitim tarihi 14 Nisan 2015'te bitirilmediği takdirde her gün için sözleşme bedelinin 10 binde 5'i oranında gecikme cezası uygulanacağı yönünde bir hüküm bulunduğunu belirten Oğuz, "Yani geciken her gün için bu oran 39 bin 720 TL'ye tekabül ediyor. Son yapılan açıklamaya göre stadyumun 26 Ekim'de Beşiktaş maçıyla açılacağı sözü verildi. İşin bitim tarihi 14 Nisan'dan, eğer açılırsa 26 Ekim tarihine kadar geçen süre 192 gündür. 192 günün gecikme cezası günlük 39 bin 720 liradan 7 milyon 626 bin TL'dir. İhale kanununa göre bu cezanın da uygulanması gerekiyor" dedi.
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANA AÇTIRILDI
Bitmeyen stadyuma iki kez resmi açılış töreni yaptırıldığına da dikkat çeken İMO Başkanı Cem Oğuz, şunları söyledi:
"7 Haziran seçimi öncesi Antalya mitinglerinde 23 Mayıs 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, 6 Haziran 2015'de de Başbakan Ahmet Davutoğlu'na açılış yaptırıldı. Bu açılışlar sonrası koltuk sorunu ortaya çıktı. 5 Ağustos 2015'te TOKİ Başkanı geldi ve '10 gün içinde stadı teslim edeceğiz' dedi. Sonra 8 Ağustos 2015'de stadın asıl sahibi olan Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdür Yardımcısı geldi ve 'Eylülün üçüncü çeyreğinde stat hazır' dedi. Hiç kimse üçüncü ihaleye dava açmadı. Bakın kim engelliyor? Başlangıç, bitim tarihleri belli, niye açılmıyor bu stat? Bu işin içinde bir iş var. Meslek odalarını bundan sonra bu konu hakkında hiç kimse suçlayamaz. Sözleşme tarihinde bitmesi gereken iş bitmiyor, 800 günlük iş 192 gün uzuyor. Bu ne demek, iş dörtte bir sürecinde uzuyor. Antalya'nın kalbi olan bir yere bu stadı gelip yaptılar. Yanlış bir yer. Tapu dairesi, defterdarlık, devlet hastanesi, 67 bin kişinin her gün seyahat ettiği Akdeniz Üniversitesi kampüsü ve hastanesi, adliye, Emniyet Trafik Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Antalya Valiliği, jandarma, meslek odaları, lunapark, alışveriş merkezleri. Günde 100 bin kişilik trafiğin olduğu bir yere bir de 33 bin kişilik stat, 10 bin kişilik salon koyuldu."
DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE EK SÜRE İDDİASI
Stadyumu yapan Akay İnşaat'ın proje müdürü Yaşar Aydın, 14 Nisan'da bitirilmesi gereken stadyum inşaatının uzamasına ilişkin sözleşme şartnamesindeki projede değişiklikler olduğunu, bu yüzden 3-4 aylık zaman kaybı yaşandığını kaydetti. Sözleşmeye göre bu değişiklikler için de idarenin eylül ayı ortasına kadar ek süre uzatımı verdiğini dile getiren Yaşar Aydın, "Temel atıldığından itibaren ciddi proje değişiklikleri olduğundan yüklenici firmaya ek süre verildi. Şu anda devir teslim prosedürleri oluyor. Proje tamamlandı ve geçici kabulü yapıldı" dedi. Aydın, ek süreye neden olan değişikliklerin ise betonarme yapıdaki düzenleme ve onlarca kalemde yapılan değişiklikler olduğunu söyledi. - Antalya