Antalya - Adalet Bakanı İpek: Yolları Kesişen Örgütler Birbirini Besliyor, Yolunu Açıyor
Adalet Bakanı İpek: Yolları kesişen örgütler birbirini besliyor, yolunu açıyor (2) 'GEREKLİ AÇIKLAMAYI ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI YAPACAK' Antalya'da düzenlenen 'Özel Hukuk ve Ceza Hukuku ile İdari Uyuşmazlıklar Çerçevesinde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' sempozyumunun açılışına katılan Adalet Bakanı Kenan İpek, toplantı sonrasında gazetecilerin Ankara'daki terör saldırısıyla gözaltına alınan 2 şüpheliyle ilgili soruları yanıtladı.
Adalet Bakanı İpek: Yolları kesişen örgütler birbirini besliyor, yolunu açıyor (2)
'GEREKLİ AÇIKLAMAYI ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI YAPACAK'
Antalya'da düzenlenen 'Özel Hukuk ve Ceza Hukuku ile İdari Uyuşmazlıklar Çerçevesinde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' sempozyumunun açılışına katılan Adalet Bakanı Kenan İpek, toplantı sonrasında gazetecilerin Ankara'daki terör saldırısıyla gözaltına alınan 2 şüpheliyle ilgili soruları yanıtladı. Bakan İpek, konuyla ilgili gerekli açıklamanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacağını söyledi. Bakan İpek, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen konuyla ilgili başka açıklama yapmadı.
HİSARCIKLIOĞLU'NDAN HERKESE MİLLİ FORMA
Antalya'da düzenlenen 'Özel Hukuk ve Ceza Hukuku ile İdari Uyuşmazlıklar Çerçevesinde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' sempozyumuna katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına Ankara'da yaşanan terör saldırısında hayatının kaybedenlere rahmet ve yaralılara şifa dilekleriyle başladı. "Terörün her türlüsünü ve buna alet olanları lanetliyorum" diyen Hisarcıklıoğlu, sorumluların da en kısa sürede bulunup adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Hepimizin yüreklerini yakan, bu kadar acının ve kederin bir arada yaşandığı bu günlerde, dün akşam güzel bir olayı yaşadık. Milli takımımızın başarısı, iyi habere hasret kaldığımız bir döneme denk geldi. Dün akşam söz vermiştim, sözüm söz, burada da tekrarlamak istiyorum, toplantıya katılan herkese milli takımımızın formasını imzalı olarak ulaştıracağım. Sayın Bakanım da dahil olmak üzere."
ADALETİN TERAZİSİ
Hisarcıklıoğlu, Antalya'da gerçekleşen sempozyumun iş dünyası, Adalet Bakanlığı, Danıştay ve Yargıtay'ı bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu, 'devrim' olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Gelişmiş ülkelerin bugünkü seviyelere ulaşmasında hukuk devleti kavramına sahip çıkmalarının payının büyük olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Adaletin terazisinin dengesini korumaya mecburuz. Ülkemiz için bizim temennimiz, en büyük arzumuz hukukun en iyi şekilde işlemesidir" dedi.
HUKUK İYİ BİR EKONOMİNİN ÖN KUŞULU
İyi işleyen hukuk sisteminin olmadığı yerde bireylerin birbirine ve kurumlarına karşı güveninden söz edilemeyeceği gibi böyle bir ortamda huzur olmayacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, buna ek olarak sağlam bir ekonomiden de söz edilemeyeceğinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, "Huzurumuz ve güvenimiz için güçlü bir ekonomiye sahip olmanın başında iyi işleyen bir hukuk sistemine sahip olmamız gerekir" dedi.
UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
İş dünyasının yaşadığı ticari ihtilafların çözümünün hızlı, pratik ve güvenilir şekilde yapılmasının önemine değinen Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Ticari uyuşmazlıkların adil bir çözüme ulaşmadığı bir ortamda iş dünyası da atacağı adımları güvensiz atmak zorunda kalır ya da bu adımları atmayarak mevcut durumunu korur. Bunun bir sonucu olarak, ticaret ve ekonomik büyüme olumsuz etkilenir. Bu yüzden iş dünyamız, ticari uyuşmazlıklarda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini çok benimsemektedir. Hayata geçtiği andan itibaren tahkim ve arabuluculuk, iş dünyasının sıklıkla tercih ettiği yöntemler olmuştur."
ARABULUCULUK MERKEZLERİ
Bu çerçevede, TOBB olarak ticaret ve sanayi odalarında arabuluculuk merkezleri oluşturmaya başladıklarını, İstanbul Tahkim Merkezi'ni kurduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin kullanımı arttıkça, İstanbul bu coğrafyada uyuşmazlık çözüm merkezi haline gelecek" dedi. Türk iş dünyasının komşu coğrafyalarda da tahkim ve arabuluculuk konusunda tecrübelerini paylaştığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyasının başkanı olarak, Filistinli ve İsrailli iş adamları arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için kurulan Kudüs Tahkim Merkezi'nin başkanlığını yürütüyorum. Yine Lefkoşa Forumu çalışmalarımız kapsamında, Kıbrıs'ta Türk ve Rum iş dünyası arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için, Lefkoşa Tahkim Merkezi'nin kuruluş çalışmalarına devam ediyoruz" diye konuştu.
'DAVA AÇMAYI SEVER BİR MİLLET OLDUK'
Son yıllarda toplum olarak husumeti, dava açmayı, mahkemeleri seven bir millet haline gelindiğini belirten Hisarcıklıoğlu,"Uyuşmazlığın miktarı, konusu ne olursa olsun, uzlaşma yerine mahkemeleri tercih eder hale geldik. Mahkemelerimiz, hakimlerimiz artık bu yükü kaldıramıyor" dedi. Ticaret mahkemelerinde bir davanın ortalama 311 gün, iş mahkemelerinde 381 gün, fikri ve sinai haklarda ise 425 gün sürdüğüne dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
"Bu süreçte de herkes zarar görüyor. Bu nedenle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin, diğer ülke uygulamaları da incelenerek çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, uzlaşma kültürünü yaygınlaştıracağı gibi, yargının iş yükünü hafifletecektir. Hukuk sistemi iyi olan bir Türkiye, sadece kendi vatandaşlarının huzur ve güven içersinde yaşadığı ülke olarak değil, aynı zamanda, ekonomik ve sosyal alanlarda bölge halkları için de çekim merkezi olacaktır. Politik riski düşük bir yatırım merkezi olacaktır. Zira ekmek ve su yaşam için nasıl ihtiyaç ise, refah, zenginlik, demokrasi için de hukuk öyle bir ihtiyaçtır. Biz ekonomi alanında ne yaparsak yapalım, eğer bir hukuk devleti olmamızla ilgili sıkıntı yaşanıyorsa bu başarıların hiçbiri kalıcı olmayacaktır. Eğer kurallar açık ve şeffaf değilse, davalar çok uzun sürüyorsa, bilirkişilik müessesesi ile ilgili ciddi sıkıntılar oluştuysa, kararlar tutarlı değilse, alt mahkeme ile üst mahkeme birbirinden tamamen farklı sonuçlara varabiliyorsa bu iş dünyası ve tabii ki ekonomi açısından son derece sıkıntılı bir tablo oluşturur."
BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI
Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye için evrensel hukuk normlarını baz alan bir sistem arzusunda olduklarını belirterek, kolay anlaşılır, sade bir anayasa, kısa, öz ve anlaşılır yasalarla birlikte hem bağımsız hem tarafsız yargı sisteminden yana olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bunlarda ne kadar başarılı olursak demokrasimiz ve ekonomimiz o kadar güçlenecek. Daha güçlü bir ülke, daha zengin bir millet olacağız" dedi.
GÖRÜNTÜ GÜNDEMİ
---------------
Rifat Hisarcıklıoğlu
05.00"
Haber: Emre BAYLAN-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)
(Tür: Yurt)