Haberler

Antalya - 84'lük Çınara Duygusal Açılış

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

84'lük çınara duygusal açılış İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 84. kez açıldı.

84'lük çınara duygusal açılış

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 84. kez açıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da açılışta duygusal sözler söyledi. Zeybekci, Denizli'nin Tavas ilçesi Uzunpınar Köyü'nde en büyük hayalinin fuara gitmek olduğunu anlatırken, Kocaoğlu, fuarın hatıralarına dikkat çekti. Kocaoğlu, "Fuar aile demektir. Bazen annelerin yaptığı mis gibi sarmaların, çimenler üzerine serilen lavanta kokulu örtü üzerinde hep birlikte yenilmesi, bazen de Kaskatlı Havuz başında çekilmiş bir mutluluk fotoğrafı" dedi.

Bu yıl partner ülkesi Türkmenistan, onur ili Eshişehir, teması eğitim olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 84. kez açıldı. Kültürpark'ın Lozan kapısı girişinde düzenlenen açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, partner ülke Türkmenistan'dan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dovran Orazmuradov, CHP İzmir milletvekilleri Selin Sayek Böke, Tacettin Bayır, Aytun Çıray, Özcan Purçu, Ali Yiğit, AK Parti İzmir Milletvekili Cemil Şeboy, İzmir Valisi Mustafa Toprak, 15 ülkenin bakan ve bakan yardımcıları, İzmir'in ilçe belediye başkanları ile yaklaşık 200 kişi katıldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar'ın katıldığı törende İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın katılmaması dikkat çekti. Demirtaş'ın törene katılmamasına TOBB adına konuşma yapma görevinin Ender Yorgancılar'a verilmesi gerekçe gösterildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından onur konuğu ülke Türkmenistan'ın milli marşı çalındı. Törene etnik kıyafetleriyle katılan Ganalı bakanlar protokolde renkli görüntü oluşturdu. Türkmenistan halk dansları topluluğunun gösterisi ilgiyle izlendi.

"HEM EĞLENCE HEM EKONOMİ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasına, "Bugünkü buluşma nedenimizi, sakın ola, sıradan bir açılış töreni olarak nitelendirmeyin. Çünkü bugün açılan, herhangi bir fuar organizasyonu değil. Koskoca bir çağa tanıklık eden, ulu bir çınardır söz konusu olan" sözleriyle başladı. Kocaoğlu, fuarın İzmir için öneminden bahsederken, geçmiş yılları hatırlatarak, konukları adeta zaman yolculuğuna çıkardı. Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Dünyanın başka bir ülkesinde, başka bir coğrafyasında, fuarını bizim kadar benimseyen, bizim kadar seven, bizim kadar sahip çıkan başka bir kent yoktur. Biz İzmir'de fuarı, hep hayatımızın bir parçası olarak gördük. Çocukluğumuzun ve gençliğimizin en güzel anılarında hep fuar vardı. Uçup giden bir balonun verdiği hüzün oldu kimi zaman. Kimi zaman da lunaparkta atılan kahkaha. Yabancı dil öğrenme isteği, pek çoğumuza ilk kez fuardaki ülke pavyonlarında aşılandı. Kestane şekerini, üzüm şırasını, buzlu bademi ilk burada tattık. Paraşüt Kulesi'nden atlayanları izlerken ne düşler kurduk, kim bilir. Pak Bahadır, bizim için bir filden çok öte, sanki aileden biri gibiydi. Çocuklar, 'mutlaka bitirmelisin' diye özenle dilimlenmiş meyveleri, annesinden habersiz, onun için saklardı. Bizim için Fuar, hem eğlence demektir, hem ekonomi. Çiftçi için hasat sonrası yorgunluk atılan keyifli bir mola, sanayici için rekabet, sipariş, sözleşme. Hem hareket, hem bereket. Aynı zamanda şöhrettir fuar. Hem Zeki Müren'in ışıltılı kostümü, hem de Cem Karaca'nın yeşil parkası demektir. Biraz gazino, biraz kabare, biraz şarkı ve türkü, biraz da kanto. ve aile demektir Fuar. Bazen annelerin yaptığı mis gibi sarmaların, çimenler üzerine serilen lavanta kokulu örtü üzerinde hep birlikte yenilmesi; bazen de Kaskatlı Havuz başında çekilmiş bir mutluluk fotoğrafı. İnsanların yolun altından geçtiği söylenen, elektrik tellerinden değil, mutluluktan yorulduğu, ilk buluşmaların, tanışmaların ve aşkların yaşandığı sihirli bir yer. Biraz nostalji, biraz gelecek."

"KAN VE GÖZYAŞI GÖRMEK İSTEMİYORUZ"

Kocaoğlu, artan teröre karşı barış mesajları vererek, "İzmir Enternasyonal Fuarı, tarihi boyunca pek çok savaş, pek çok çatışma gördü. Ama hep barış için var oldu. Şimdi 84 yaşındaki bu barış çınarının gölgesinden sesleniyorum; Artık kan ve gözyaşı görmek, masum insanların feryatlarını duymak istemiyoruz. Herkes taşıdığı sorumluluğun gereğini yapsın ve akan kan bir an önce dursun. Bu konuda bize düşen görev neyse, şartsız, koşulsuz hazırız. Türkiye'nin hoşgörü kenti İzmir'e de bu yakışır" dedi.

ÇOCUKLUK HAYALİMDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'nin Tavas İlçesi Uzunpınar Köyü'nde çocukluğunun en büyük hayalinin İzmir Fuarı'na gitmek olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Uzunpınar Köyü'nde herkesin hayali fuara gitmekti. O köyden seferler düzenlenirdi. Fuara gelinir, hayalleri süsleyen Cem Karaca, Zeki Müren, Nuri Sesigüzel'i ancak burada görebilirdik. Gece de fuarda kalınırdı, burada yatarlardı. Ertesi gün de akşama doğru Denizli'ye dönerlerdi. Bu büyük bir prestij ve mutluluktu. 84 yıl boyunca bu güzelliği Türkiye'ye yaşatan öncelikle talimatlarıyla Atatürk ve ondan sonra belediye başkanlarına minnettarız. Mekan ve gayretleriyle muhteşem bir başarı ortaya koydular. Bize düşen görev bu başarıyı daha ileriye götürmektir. Bize düşen de bütün Ege'nin Akdeniz'in tüm dünyadaki ülkelerin gidip 'biz de orada yer alayım' diye özendiği burada bayrak göstermek istedikleri bir yer haline getirmek."

"EN AZ 50 ÜLKE KATILMALI"

Bakan Zeybekci, önümüzde yıl İEF'yi en az 50 ülkenin katılımı için çaba harcanacağını belirterek, "Özellikle 2015- 2016 yılında bir yıllık sürede Ekonomi Bakanlığı olarak belediyeye her türlü desteği vereceğiz. İEF'ye dost, kardeş ülkelerin katılmasını sağlayacak noktaya getireceğiz. Seneye en az 50'nin üzerinde ülkenin katıldığı bir fuar olacak. Ülkelerin birbiriyle ekonomik ilişkileri ne derece derin olursa orada problem çıkması da o derece zor olur. Eğer ülkeler, insanlar, şehirler, mahalleler, dostlar, iş dünyası birbirleriyle ilişkilerinde menfaatleri çok olursa o derece güçlü ilişkilerle geleceğe bakarlar. Ama aralarında böyle bir bağ yoksa kavga etmek için her fırsatı kavgaya dönüştürürler. İEF'ye Türkmenistan ata yurdumuz bu yıl ortak ülke olarak katıldı. Çok teşekkür ediyorum. Ana yurdunuza hoş geldiniz. Hepimizin gönlünü hoş ettiniz. Bu yıl da Eskişehir onur ili. Umarım Eskişehir'in bu yılki özenli katılımı bundan sonraki onur konuğu illere örnek olur."

HÜKÜMET YATIRIMLARINI ANLATTI

Bakan Zeybekci, hükümetin İzmir için yaptığı yatırımları anlatarak, şöyle konuştu:

"İzmir fuarı kültürlerin, ticaretin coğrafyanın buluşma noktasıdır. İzmir 4 bin yıllık tarihi boyunca hep bir buluşma noktası olmuş. Bütün yolların bittiği ve başladığı bir yol olmuş. Ticaretin ve tarihin bittiği ve buluştuğu yol olmuş. Tarihin bu rehberliği ile bize düşen görev İzmir'i İpek Yolu'nun bittiği ve başladığı bir kent haline getirmek. Sağlık, turizm, teknoloji, bilim kenti haline getirmek. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan İzmir dünyanın bu alanda da bir numaralı kenti olabilir. İzmir için ne yapıyoruz? İzmir İstanbul Otoyolu'nu yapıyoruz. Ankara- İzmir hızlı treni sürüyor. İzmir- Antalya Otoyolu'nu yapıyoruz. İzmir- Antalya hızlı treni yapıyoruz. İki saate düştüğünde bundan en kazançlı çıkacak kent İzmir. Tarihin kervan yollarına baktığımızda dünyada iz bırakan şehirler vardır. Bunların başında İzmir gelir. 84 İEF, hayırlar getirsin."

KONUŞMASINI YAPTI ANKARA'YA DÖNDÜ

Ekonomi Bakanı Zeybekci, konuşmasının ardından açılış kurdelesini kesmeden törenden ayrıldı. Zeybekci'nin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapacağı toplantı nedeniyle Ankara'ya döndüğü fuarın açılış saatinin de bu nedenle 18.30'dan 16.00'ya alındığı öğrenildi. Bakan Zeybekci'nin ardından kürsüye çıkan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, "Küresel ekonomide kıtalararası işbirliklerinin gündemde olduğu bir süreçte tarihi ve kültürel bağlarımızın güçlü olduğu ülkelerle özellikle de Türki Cumhuriyetlerle olan ilişkilerimizi daha çok geliştirmemiz gerekmektedir. Her alanda birlikte kazanmaya, birlikteliklerimize yeni boyut katmaya devam etmeliyiz. Son 7 yılda gerçekleşen yatırım atağını artırarak sürdürmeliyiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk halklarının dostluğu ve kardeşliğinin kalkınması idealini de gerçekleştirecek işbirliklerine İzmir'in vesile olmasını gönülden dilerim" dedi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Emre Genç, Başkan Yılmaz Büyükerşen'in sağlık sorunları nedeniyle katılamadığını belirterek, atölyelerde hazırladıkları küçük bir Eskişehir'i ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını söyledi.

GENÇ İŞSİZLİĞE VURGU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Türkiye'nin genç işsizlerine dikkat çekerek, ülkenin coğrafi konumu gereği yeni pazarlara çok yakın olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Böke, şöyle konuştu:

"Büyüme düşük, enflasyon yüksek, çarşı pazar mutfak yangın yeri. Türk lirası değer kaybında. Sanayi zarar ediyor. Son altı yıldır Türkiye'nin geliri artmıyor. Bunların değişebilmesi için her beşten birinin gencin işsiz olduğu Türkiye'de sıkıntıları aşmamızı gerekiyor. İşte bu fuar bu yüzden çok önemli. Bilginin özgürce tartışıldığı bu fuar. CHP, Türkiye'de değişimi iyi anlayan, ihtiyacı iyi okuyan bir parti. Bilgi ekonomisinin temeli yenilik ve yeni fikirlerdir. Fuarın da teması eğitim. Bu fuarda tartışılacak konu, insana yapılan yatırım. Burada konuşulanlar güçlü bir siyasi reformla somutlaşacak. İzmir nasıl tarihin merkez üssü ise Türkiye de coğrafyada tarihi merkez üssüdür. Norveç nüfusu kadar üniversite mezunumuz var. Yeniliğe açığız. Dört saatlik uçuş mesafesinde 56 başkentte 1.5 milyar nüfus yaşıyor. Dünyanın en büyük pazarlarının göbeğinde gencecik nüfusla yaşıyoruz. Türkiye'nin yeni pazarlara erişim ve iş bağlantılarının sağlanmasında öncü rol oynayacak olan İEF'nin yine öncü olacağına inanıyorum."

TÜRKMENİSTAN'DAN YATIRIM DAVETİ

Onur konuğu ülke Türkmenistan'ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dovran Orazmuradov, ülkesindeki yatırım fırsatlarını anlatarak, işadamlarından yatırım yapmalarını istedi. Orazmuradov, "Özellikle doğalgaz, petrol ve petrol ürünleri, elektrik enerjisi, polipropilen, sıvı gaz, pamuk lifi, tekstil ürünleri, halı ve halı ürünleri, inşaat malzemeleri, tarım ürünleri gibi alanlarda büyük mesafe aldık ancak buna rağmen yatırım imkanları hala çok fazla. Günümüzde 100'den fazla ülkeyle ticari ilişki içindeyiz. Ancak Türkiye'nin yeri ve önemi çok büyük" dedi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkmenistan'la ortak tarih, dil ve kültüre dikkat çekerek, bu yakın ilişkilerin ticaretle artırılmasını istedi. Konuşmaların ardından protokol açılış kurdelesini renkli konfetiler eşliğinde kesti. Katılımcılar, İEF standlarını gezdi.

GİRİŞ 2.5 LİRA

Ekonomi Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen İEF 16.00- 23.00 saatleri arasında açık kalacak, Fuar Çarşısı'na ise giriş 12.00-23.00 saatleri arasında olacak. Elektronik kart yanı sıra bu yıl ilk kez jetonla giriş uygulanıyor. Elektronik kartı olmayan ziyaretçiler için giriş kapılarına yerleştirilen jeton makinelerinden jeton satın alabilecek. Elektronik kartla girişlerde ücret tam 2.5 lira, öğrenci 1.5 lira jeton ile girişlerde ücret 2.5 lira. Fuarda, kitap sokağı, sağlık sokağı, sanat sokağı yer alıyor. Eğitim temalı fuarda, okul öncesi eğitim kurumlarından üniversitelere, dil kurumlarından dans okullarına kadar birçok kurum ve firma yer alıyor. Fuarda 'Sinema Burada' festivali yapılacak, Funda Arar, Kardeş Türküler, Şebnem Ferah, Gökhan Türkmen, Hadise, Mabel Matiz konser verecek. Çocuk tiyatrosu gösterilecek ve kişisel gelişim seminerleri verilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close