Haberler

Antakya Medeniyet Filmi Fransa'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kısaca "Antakya Medeniyet Filmi" olarak adlandırılan ve Antakya’daki medeniyet atmosferini konu edinen “İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” adlı belgesel film, 21-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Fransa’nın Montpellier kentinde düzenlenecek Cinemed Film Festivali’ne gönderildi.

Kısaca "Antakya Medeniyet Filmi" olarak adlandırılan ve Antakya'daki medeniyet atmosferini konu edinen "İnsanları İnsanlığa Çağıranlar" adlı belgesel film, 21- 29 Ekim 2016 tarihleri arasında Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenecek Cinemed Film Festivali'ne gönderildi. Filmde Antakya'nın inanç ve düşünce önderlerinin ağzından tüm dünyaya barış mesajı veriliyor.

Antakya'nın çok unsurlu ancak tek gövdeli yapısının saygı ve paylaşıma dayalı yapısını konu edinen "İnsanları İnsanlığa Çağıranlar" adlı belgesel filmde, Antakya'nın medeniyet tarihini oluşturan inançların temsilcileri eski Antakya'yı yeniden canlandırmak için barış çağrısı yapıyor. Antakya'nın çok unsurlu ancak tek vücutlu yapısını oluşturan parçalardan Ortodoks cemaati temsilcisi, Musevi cemaati temsilcisi, Alevi cemaati temsilcisi, Sünni cemaati temsilcisi, görkemli betimlemelerle anlattıkları Antakya'nın medeniyet ortamında yeniden birlik, saygı ve barış içinde yaşama özlemlerini dile getiriyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen, yapımına 2015 yılının ilk günlerinde başlanan ve 2016 yılının Şubat ayında tamamlanan belgesel filmde Antakya'nın ve Anadolu'nun binlerce yıldır yaşayan halklarının Anadolu'daki medeniyetin sahibi ve barışın en güzel örnekleriyle yaşandığı bir kent olduğu ortaya çıkıyor. Mezopotamya'dan, Roma İmparatorluğu'ndan, Bizans'tan, Selçuklu'dan, Osmanlı'dan büyük bir miras alan Antakya'nın en eski halkları olan Yahudilerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Arapların birlikte yaşam, saygı ve paylaşımla Antakya'da yüksek bir medeniyet oluşturduğu, Antakya'nın son yıllardaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen hala bu yüksek medeniyet düzeyinde yaşadığı belirtiliyor.

Çekimleri Antakya Musevi Havrası, Antakya Ortodoks Kilisesi, Altınözü Kilisesi, Samandağı Ziyareti, Vakıflı köyü, Habib Neccar Camii gibi mekanlarda yapılan belgesel film, Musevilik, Katoliklik, Ortodoksluk, Protestanlık, Sünnilik, Alevilik gibi Antakya'daki tüm inançların insancıl iletilerini ve inançların Antakya'da kurulan medeniyet ortamına katkılarını anlatıyor. Binlerce yıldır Antakya'da yaşayan Yahudilerin, Süryanilerin, Ermenilerin, Ortodoksların ve diğer sosyal grupların Roma İmparatorluğu'ndan bu yana birbirlerine saygı duyarak ve yaşamı paylaşarak yaşadıkları ve büyük özverilerle kurdukları medeniyeti 21. yüzyıla kadar taşıdıkları anlatılan filmde, ortak yaşamın ve barışın örnekleri en çarpıcı şekilde yer alıyor. Her yıl tüm dünyadan seçkin filmlerin gösterildiği ve ağırlıklı olarak Akdeniz ülkelerinin yer aldığı Cinemed Film Festivali'ne katılacak olan belgesel, barış iletisini de tüm insanlara aktaracak.

Önceki yıllarda Van'da yaşayan Azeri kökenli Küresinliler adlı topluluğun İran'dan Van'a göçleri; Kürt kültüründe Nevruz kutlamaları, Van Türklerinin geleneksel yemeği Tırşik, Mardin'de yaşayan Süryanilerin Müslümanlarla ilişkileri, Batman ve Siirt yöresinde yaşayan Kürtlerin geleneksel tarihleri gibi etnik konuları filmlerine konu edinen Prof. Dr. Cereci, tarihin kaydetmediği veya unutulmuş tarihi gerçekleri filmleri aracılığıyla ortaya çıkarıp, her filminde barışa vurgu yapıyor. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close