Haberler

Anne Bebek Ölümlerine Karşı Kadınlar ve Sağlık Çalışanlarına Eğitim

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, "Sadece Benim İçin" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 10 yılda 4 bin sağlık çalışanı ve 8 bine yakın kadına ulaşarak anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesi amacıyla eğitimler...

LALE KÖKLÜ - Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, "Sadece Benim İçin" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 10 yılda 4 bin sağlık çalışanı ve 8 bine yakın kadına ulaşarak anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesi amacıyla eğitimler verdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl içerisinde doğum sırasında yaşanan anne ve bebek ölümlerinde ciddi bir azalma olduğunu ancak batı ülkelerine oranla hala mesafe kat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığının ve TAJEV gibi vakıfların önemli çalışmaları olduğuna dikkati çeken Ünlü, şöyle devam etti:

"Vakıf olarak yaptığımız çalışmalarda hem anne ölümleri hem bebek ölümleri hem de doğumla ilgili konularda sağlık çalışanlarımızı ve kadınları eğitiyoruz. Yürüttüğümüz projeyle 10 yılda 4 bin sağlık çalışanına ve 8 bine yakın kadına ulaştık. Halk toplantıları düzenleyerek kadınlarımızı toplantılara davet edip kadın hastalıklarına dair tüm sorularını yanıtlıyoruz. Toplumsal bir sorun olan anne bebek ölümlerinin çözümü için hastaların ayağına kadar gidilmedikçe tüm topluma ulaşmak mümkün olmuyor. İnteraktif olması lazım bu konuşmaların, size soru sorabilmeli, size kendi sorununu anlatabilmeli çünkü o sorun sadece onun değil, o salondaki en az 40-50 kişinin de aynı sorunu oluyor. Dolayısıyla da bu tip toplantıların gerçekten önemi çok büyük."

8 bin kadına ulaşıldı

Bugüne kadar en az 8 bin kadına interaktif olarak ulaştıklarını ve sorunlarını birebir dinleyip birlikte çözüm ürettiklerini vurgulayan Ünlü, bu tür çalışmaların anne bebek ölümlerinin önüne geçebilme adına çok önemli olduğunu dile getirdi.

Özellikle kırsal kesimdeki kadınların gebelik süresince en az 2 defa tansiyonlarını ölçtürmelerinin bile olası hastalıkların erken teşhisinde çok işe yaradığını aktaran Ünlü, "Böylece birçok hastalığı yakalayabilir, birçok şeyi önleyebilirsiniz. Gebelik kontrolü demek 'her 10 günde bir doktora gideceksiniz' değil ama 'gebeliğin ortasında, başında ve sonunda gitmeniz gerekir' mesajını vermek bile birçok açıdan yararlı oluyor." dedi.

Prof. Dr. Ünlü, anne bebek ölümlerinde en riskli kentlerin Güneydoğu illeri olduğuna dikkati çekerek, "Hem doğurganlığın yüksek olduğu hem de çok sayıda göçmen alması dolayısıyla Güneydoğu illeri anne bebek ölümlerinde maalesef birinci sırada. Batı illerimiz bu konuda daha iyi rakamsal olarak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerimizde bu oran hala yüksekliğini koruyor, batıda da düşme trendi devam ediyor." diye konuştu.

Kadın sağlığının bir bütün olduğuna işaret eden Ünlü, "Biz hiçbir zaman kürtajı bir doğum kontrol olarak görmeyiz ve önermeyiz. Aile planlaması kısırlaştırmak da değildir ama her kadının istediği zaman istediği sayıda çocuk sahibi olmasını sağlamaktır. Doğumların arasının en az iki yıl olması lazım. Daha sık doğurduğu zaman hem anne perişan oluyor hem de o yeni doğmuş, daha bir yaşındaki bir yavru yeni bir bebek geldiği zaman anne sütünden ve kucağından mahrum kalıyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close