Ankara Üniversitesi: "Müfettişler Denetime Geldi, Rapor Yazdı" Gibi Mazeretler Çağ Dışı
Ankara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Recep Varçın, Soma'da meydan faciasına ilişkin, "Küreselleşme çağında ve 21. Yüzyıl Türkiye'sinde işletmeler sadece ulusal mevzuatlarla yetinmemelidir.
Ankara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Recep Varçın, Soma'da meydan faciasına ilişkin, "Küreselleşme çağında ve 21. Yüzyıl Türkiye'sinde işletmeler sadece ulusal mevzuatlarla yetinmemelidir. "2 ay önce müfettişler denetime geldi, rapor yazdı" gibi mazeretler ve uygulamalar çağın gerisinde kalmış uygulamalardır" dedi.
Ankara Üniversitesi İnsan kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve Öğrencileri tarafından Soma'daki maden faciasına ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye'nin en önemli değerinin ve gücünün insan olduğu, kömür ocaklarında insanların kaderlerine terk edilmesinin asla kabul edilemeyeceği" vurgusu yapıldı.
-"SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK KALKINMA BÖYLE BİR ŞEY DEĞİL"-
21. Yüzyıl Türkiye'sinde "iş kazası" adı altında yaşanan bu maden faciasını asla kabul edilemeyeceğini altı çizilen açıklamada şöyle denildi:
"Ankara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim üyeleri ve Öğrencileri olarak, Türkiye'nin rekabet ve refahını arttıracak gücün nitelikli ve vasıflı insan unsuru olduğuna inanıyor, bu doğrultuda başta can güvenliği olmak üzere diğer iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, insan kaynaklarının geliştirilmesi, refahının arttırılması için gerek ülke bazında gerekse de işletme bazında çaba sarf ediyoruz. Kurumsal Sosyal Sorumluluğun en önemli ayağı "İşletmelerin çalışanlarına karşı sorumluluğudur.' Çalışanına saygı duymayan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri almayan bir işletmenin ulusal ve uluslararası rekabet ortamında ayakta kalması mümkün değildir. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma da asla böyle bir şey değildir."
-"21. YÜZYIL TÜRKİYE'SİNDE İŞLETMELER ULUSAL MEVZUATLARLA YETİNMEMELİ"-
Ankara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve Öğrencileri açıklama yapan Anabilim Dalı Başkanı Recep Varçın şöyle dedi:
"Küreselleşme çağında ve 21. Yüzyıl Türkiye'sinde işletmeler sadece ulusal mevzuatlarla yetinmemelidir. İşletmeleri, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesini, ILO Çok Uluslu Şirketler Deklarasyonunu, OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberini, ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Rehberini tanımaya ve gerekli uygulamaları yapmaya çağırıyoruz. "2 ay önce müfettişler denetime geldi, rapor yazdı" gibi mazeretler ve uygulamalar çağın gerisinde kalmış uygulamalardır. Her işletme, yukarıdaki ilkeler doğrultusunda bağımsız denetmenler ve kuruluşlar tarafından denetlenmeli ve bunu kamuoyu ile paylaşmalıdır."