Ankara Köy Enstitü'lerinden 75. Kuruluş Yıldönümü
Köy Enstüleri'nin kuruluşunun 75'inci yıldönümü, Ankara'nın Elmadağ İlçesi Hasanoğlan Mahallesi, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Anfi Tiyatro yerleşkesinde 'Hasanoğlan Onurumuzdur' etkinliğ ile kutlandı.
Köy Enstüleri'nin kuruluşunun 75'inci yıldönümü, Ankara'nın Elmadağ İlçesi Hasanoğlan Mahallesi, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Anfi Tiyatro yerleşkesinde 'Hasanoğlan Onurumuzdur' etkinliğ ile kutlandı.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği ve Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Ankara Şubesi tarafından organize edilen etkinlikte Köy Enstitüleri'nin Anadolu'ya kattığı değerler anlatıldı, konuşmalar yapıldı. Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Ankara Şube Başkanı Dr. Alper Akçam, "Köy Enstitüleri kapatılmasından 61yıl geçmesine rağmen halen tartışma konusu. Ayaklarını toprağa basan, ve Anadolu kültürünü yeniden doğuşa uğratan ve ülkemize çok şeyler kazandıran önemli kuruluşlardı. Bu okullardan mezun olanlar ateş çiçeği gibi Anadolu'yu aydınlatıyorlardı. Feodal düzenin baskıları sonrasında 61 yıl önce bu okullar kapatıldı" dedi. Bu yıl 6'ncısı düzenlenen 'Hasanoğlan Onurumuzdur' şenliğinde, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü yerleşkesinde bu okullardan mezun olmuş öğretmenler ve yakınları, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, odalar ve üniversitelerden yetkililer katıldı. Günün önemini belirten konuşmalardan sonra müzik dinletileri ve halk oyunları gösterileri yapıldı. Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Başkanı Dr. Alper Çam yaptığı konuşmada, "Ben Kuzeydoğu yaylaları Ardahan'da doğmuş bir doktorum. Köy Enstitüleri'nin bu ülkeye verdiği hizmet ve kattığı değerler beni böyle çalışmanın içine itti. Ayrıca ben köy enstitülü bir anne ve babanın çocuğuyum. Köy Enstitüleri ülkenin, cumhuriyetin eğitim ve kültür tarihinde çok önemli kilometreler kat etti. Bu kurumlar ve kavramlar çok önemli olarak anılmalı. Kapatılmasından 61 yıl geçmesine rağmen halen konuşuyoruz. Çünkü ayaklarını toprağa basan ve Anadolu kültürünü yeniden doğuşa uğratan, ülkemize aydınlanması için çok şeyler katan kuruluşları anmadan geçemeyeceğiz. Kurucusu İsmail Hakkı Tonguç'u, emeği geçen tüm öğretmenleri, ve bu okullardan mezun olan ve Anadolu'ya ateş çiçeği gibi dağılan tüm öğretmenleri saygı ve sevgiyle anmak için buradayız" dedi.
Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nde dönemin öğrencileri tarafından kilometrelerce uzaklıktan sırtlarında taşıdıkları malzemelerle bu inşaatların yapıldığını ifade eden Akçam, "Ne tarihimize sahip çıkıyoruz, ne kültürümüze. Bu yerleşkedeki çürümeye yüz tutmuş binaları ne kadar korumaya çalışsak da değer bilmezlikler nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda. 2012 yılında Elmadağ Belediyesi'nin katkılarıyla onarılmaya çalışılan müzik ve sinema binamızın restorasyon çalışmaları bir türlü bitirilemedi" diye konuştu.