Ankara İftar Vakti 11 Mayıs Cumartesi: Diyanete Göre Ankara'da İftar Saat Kaçta?
Ankara Ramazan imsakiyesi 2019 haberimizde. Ramazan ayının 6. Gününde vatandaşlar, akşam ezanı ile oruçlarını açmak için iftar saatini bekliyorlar. İftar hazırlıkları için Ankara iftar vakti, akşam ezanı vakti araştırılıyor. Peki diyanete göre Ankara'da iftar saat kaçta yapılacak? İşte 11 Mayıs Cumartesi günü için Ankara iftar vakti…
On bir ayın sultanı ile birlikte Ankara Ramazan imsakiyesi, burada yaşayan vatandaşlar için önemli bir hale geldi. Ramazan ayının altıncı orucunu açmak için vatandaşlar Ankara iftar vaktini beklemeye başladılar. Evlerde hazırlıklar, dışarıda iftar programları Ankara akşam ezanı vaktine göre ayarlanıyor. Peki Ankara'da iftar saat kaçta? 11 Mayıs Cumartesi günü diyanete göre iftar saati nedir? İşte Ankara iftar vakti…
ANKARA'DA İFTAR SAAT KAÇTA?
11 MAYIS CUMARTESİ İÇİN ANKARA İFTAR VAKTİ: 19.59
RAMAZAN İMSAKİYESİ 2019
Diyanetin hazırladığı Ramazan imsakiyesi 2019 listesine haberimizdeki linkten ulaşabilirsiniz. Bağlantıya tıklayınca açılan sayfada il ve ilçe seçimi yaparak bulunduğunuz şehrin imsakiyesini görebilirsiniz.
İMSAK VE İFTAR VAKİTLERİ NASIL BELİRLENİYOR
Ramazan ayı sadece Türkiye'de değil tüm dünyada da aynı zamanda ibra edilmektedir. Dünyadaki tüm Müslümanlar bu ayda oruç tutar ve teravih namazı kılarlar. İftar, İmsak, sahur ve namaz vakileri coğrafi konum ve saat farklılıkları nedeniyle değişiklik gösterir. Dünyada yaşan Müslümanların ülkeleri tarafından o ülkenin konumuna göre imsakiyeler hazırlanmaktadır. Dünyada herhangi bir ülkede yaşayan Müslüman Türk Vatandaşları içinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Dünya Ramazan İmsakiyesi 2016 hazırlanmaktadır.
İFTAR NEDİR?
Dinî bir kavram olarak iftar, orucu açmak, oruçluya orucunu açtırmak, başlanmış orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak anlamlarına gelmektedir. Genel olarak iftar oruca aykırı davranışta bulunma manasına gelmekle birlikte, yaygın olarak, oruçlu kimsenin vakti gelince usulüne uygun biçimde orucunu açması için kullanılmaktadır.
İslâm'ın beş esasından birisi olan oruç; imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemek, içmek ve karı-koca ilişkilerinden uzak durmaktır. İftar vakti ise, "Sonra akşama kadar orucu tamamlayın." âyetinde de (Bakara, 2/187) belirtildiği gibi akşamdır. Herhangi meşru bir mazeret bulunmaksızın, iftar vaktinden önce orucun bozulması helâl değildir; bozan kişi günah işlemiş olur. Ancak hastalık, düşkünlük, ihtiyarlık, zorlama, yolculuk gibi durumlarda orucun bozulmasına izin verilmiştir.
Hz. Peygamber, iftar vakti girdikten sonra, oruçlunun iftarda acele etmesini ve oruçlarını hurma veya tatlı bir şeyle, ya da su ile açmalarını tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 45; Müslim, Sıyam, 48; Ebû Dâvûd, Savm, 21). Oruç açılırken dua etmek sünnettir. Hz. Peygamber, iftar esnasında yapılan duaların kabul edileceğini müjdelemiş ve kendisi de, "Allâh'ım! Senin rızân için oruç tuttuk, Senin verdiğin rızıkla orucumuzu açtık, bizden kabul buyur; çünkü Sen her şeyi işiten ve bilensin" şeklinde dua etmişlerdir (İbn Mâce, Sıyâm, 48; Dârekutnî, II/185).
İftar konusunda Hz. Peygamber'in sünnetinden hareketle, İslâm toplumlarının kültürel birikim ve farklılıklarından kaynaklanan çeşitli âdet ve gelenekler oluşmuştur. Rasûlullah'ın "oruçluya iftar ettiren kimse, onun alacağı kadar sevap kazanır; oruçlunun sevabında da bir eksilme olmaz" hadisinden (İbn Mâce, Sıyâm, 45) hareketle, halkımız arasında iftar konusunda çok güzel gelenekler gelişmiştir.