Ankara Halk Ekmek'ten Yeni Bir Tat: "Arpalı Ekmek"
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Başkentlileri tarihi bir tatla yeniden buluşturarak, bir ilke daha imza atıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Başkentlileri tarihi bir tatla yeniden buluşturarak, bir ilke daha imza atıyor. Kolesterolün düşürülmesinde ve sindirim sistemine olumlu etkileriyle enerji ve güç deposu olarak bilinen "arpalı ekmek", Halk Ekmek Fabrikası tarafından Kasım ayı ortasında satışa sunularak, özellikle rejim yapan ve diyabet hastası olan Başkentlilerin sofralarında yerini alacak.
Hijyen, sağlık ve ucuzluğun adresi Halk Ekmek Fabrikası tarafından sandviç ekmeği boyutunda 100 gram olarak 50 kuruştan satışa sunulacak olan arpalı ekmek, lezzetiyle de damaklara hitap edecek. Hacettepe Üniversitesi ile Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün (TBAE) 11 yıllık uzun araştırmaları sonucu üretilen kavuzsuz (kabuksuz) arpadan elde edilen un normal unla karıştırılarak elde edilen tarihi tat, Halk Ekmek Fabrikası tarafından Başkentlilerin beğenisine sunuluyor. İçeriğindeki beta-glukan çözünür lif sayesinde kan kolesterolünü ve şekerini düşürücü, sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirici olumlu etkileriyle güç ve enerji deposu arpalı ekmeğin düzenlenecek tanıtım toplantısının ardından Kasım ayı ortasında satışına başlayacaklarını kaydeden Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, uzun araştırmalar sonucu arpanın ıslah edildiğini ve kavuzsuz (kabuksuz) arpa üretimi gerçekleştirildiğini anlatarak, şunları söyledi:
"İlk defa geçen sene üretilen bu arpanın tamamını alıp una dönüştürdük ve normal unla karıştırarak arpalı ekmek üretimine başladık. 100 gram büyüklüğünde, sandviç boyutunda ve 50 kuruştan satışa sunacağımız bu ekmeğimiz, özellikle obezite hastalarına, kolesterol sıkıntısı yaşayanlara ve şeker hastalarına çok faydalı olacak."
"TARİHİ BİR BESİNİ YENİDEN ÜRETİYORUZ"
"Az bir ekmekle vücutta çok faydalar elde edileceğine inanıyoruz" diyen İlkbahar, "Artık tüketicimiz eskisi gibi değil, sağlığına çok dikkat ediyor. Biz de en az onlar kadar tüketicimizi düşünüyor ve sağlıklı, hijyenik ve ucuz ekmekle onları buluşturmaya devam ediyoruz" dedi.
Tarih boyunca faydalarından bahsedilen ve sofralarda yerini alan ancak Cumhuriyet döneminden sonra üretimi durdurulan bu tadı geliştirilmiş haliyle yeniden Başkentlilerin beğenisine sunduklarını söyleyen İlkbahar, "Tarihi bir besini yeniden canlandırıyoruz. Milattan önce 10 bin yıllarından bu yana Antik Roma döneminde gladyatörlerin (arpa adamlar) yediği, eski Yunan ve İtalya'da zengin ekmeği olarak gösterilen, hadislere konu olmuş arpalı ekmek, Cumhuriyet döneminden itibaren üretimden kalkmıştı. İnsanlar için faydalı olan bir yiyeceği yeniden insanların hizmetine sunuyoruz" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE BİR İLKE DAHA İMZA ATIYORUZ"
Kasım ayı ortasından itibaren satışa sunulacak olan ekmeğin Başkentliler tarafından çok beğenileceğine inandıklarını ifade eden İlkbahar, "Eminiz bu yeni çeşidimizin raflarda yerini almasının ardından diğer fırınların hepsi bu ekmekten üretmek için sıraya girecekler. Yine Türkiye'de bir ilke imza atıyor ve arpalı ekmeği Başkentlilerin beğenisine sunuyoruz. Ayrıca bunun dışında Başkentlileri, yine yepyeni tatlarla buluşturmak için çeşitlerimize çeşit katmaya devam edeceğiz" dedi.
İlkbahar, arpalı ekmeğin faydalarını şöyle sıraladı:
"Protein, B1, B3, B6 vitaminleri açısından çok besleyici. Demir, magnezyum, selenyum, potasyum, fosfor ve manganez içerir. Kansızlığa karşı çok etkilidir. Kronik kabızlık çekenlere faydalıdır. Bağırsakları yumuşatarak sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği ile idrar yollarını ve iltihapları temizler. Arpa ekmeği ve arpa çorbası şeker hastaları için çok faydalıdır. Dil iltihaplarına karşı da yararlıdır. Kalbi kuvvetlendirir. Düşük tansiyonu olanlara çok faydalıdır. Kemikleri güçlendirir. Böbrek taşlarını ve kumları dökmeye yardımcı olur. Tuzlu arpa lapası, kireçlenmelere ve eklem ağrılarına çok iyi gelir. Romatizmaya faydalıdır. Prostat büyümesini önler. Baş, boğaz ve siyatik ağrılarını dindirir." - ANKARA