Haberler

Ankara Garı Önündeki Terör Saldırısı Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili 20'si tutuklu 36 kişinin yargılandığı davanın bugünkü celsesi tamamlandı.

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili 20'si tutuklu 36 kişinin yargılandığı davanın bugünkü celsesi tamamlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, mağdur ve müştekiler ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmayı, bazı sendika ve dernek temsilcilerinin yanı sıra CHP milletvekilleri Şanal Sarıhan, Mahmut Tanal, Necati Yılmaz ve Veli Ağbaba ile bazı HDP'li yöneticiler takip etti.

Sanık ve müşteki sayısı nedeniyle birleştirilen iki mahkeme salonunda görülen duruşma öncesi polis, duruşma salonunda özel eğitimli köpekle bomba araması yaptı.

Duruşmanın sabahki bölümünde, müştekilerin ifadesi alındı.

Patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, sanıklardan ve olayda ihmali olduğu düşünülen kişilerden şikayetçi olduklarını belirterek, davaya katılma talebinde bulundu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ise tanıkların beyanları alındı.

Saldırının olduğu "Emek, Barış, Demokrasi Mitingi" tertip komitesi üyesi İlhan Yiğit, yaşanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Miting için 22 Eylül 2015'te izin için valiliğe başvurduk. İzin doğrultusunda güvenliğin sağlanması için toplantılar düzenledik. Miting günü, toplantılarda konuşulan önlemlerin alınmadığını gördük." ifadelerini kullandı.

Tanıklardan Tertip Komitesi Üyesi Dersim Gül de miting için alınan iznin saatinin, trafik yoğunluğunun oluşmaması için 08.30'dan 12.00'ye alındığını öne sürdü.

Bütün taleplerinin çözüldüğünü belirten Gül, "Normalde emniyet, taleplerimizi kolay kolay kabul etmezdi. Olay günü dikkatimi çeken olaylardan birisi de gar önünde emniyetin trafiği kesmek için güvenliğini almamasıydı. Patlama anına kadar bizim açımızdan gözlemlediğimiz bir sorun yoktu." diye konuştu.

Tanık olarak beyanda bulunan Tertip Komitesi Başkanı Hasan Toprak da alınan izin ardından emniyet yetkilileriyle yapılan toplantıda mitinge katılacak kişi sayısının sorulduğu bildirdi.

Toprak, "Emniyetteki toplantıda, bana 'Kaç kişi gelir?' dediler. Ben de 100 bin kişi beklediğimizi ifade ettim. 'Bu kadar kişi gelmez' dediklerinde de, 'Sizin işiniz güvenliği sağlamak, beklentimiz bu kadar ama 10 bin de gelir 30 bin de' dedim. Bana Selahattin Demirtaş ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılıp katılmayacağını sordular. Katılabileceklerini, güvenliğin en üst seviyede alınması gerektiğini ifade ettim. Olay günü normalde Tertip Komitesi ve emniyet görevlileri alanı gezer ama yanımda kimse yoktu." şeklinde beyanda bulundu.

Tanık beyanlarının ardından duruşmaya, müşteki avukatlarının dinlenmesiyle devam edildi.

Avukatların beyanlarını dinleyen mahkeme heyeti, saatin ilerlemesi üzerine duruşmaya ara verdi. Duruşmaya yarın, taraf avukatlarının dinlenmesiyle devam edilecek.

Terör saldırısı

Sivil toplum kuruluşlarınca Sıhhiye Meydanı'nda 10 Ekim 2015 Cumartesi günü 12.00-16.00 saatlerinde düzenlenecek miting için Ankara Garı önünde toplananların kortej hazırlığı devam ederken, saat 10.04'te 3 saniye arayla iki patlama meydana gelmiş, 2'si çocuk 100 kişi ölmüş ve 20'si çocuk 391 kişi yaralanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırıya ilişkin 36 kişi hakkında açtığı davada bazı sanıkların "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan bir kez ve "100 kişiyi öldürmek" suçundan toplam 100 kez olmak üzere 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında "terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından da 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapsini istemişti.

Bazı sanıklar için ise "silahlı terör örgütü DEAŞ üyesi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

İddianamede, canlı bomba eylemcilerinin, 1990 doğumlu Yunus Emre Alagöz ile açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu kişi olduğu belirtilmişti.

Davanın sanıklarından Mehmet Kadir Cebael, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Gaziantep'te 16 Ekim'de düzenlediği operasyonda ölü ele geçirilmiş, olayda 3 özel harekat polisi şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 5 özel harekat polisi ve 4 Suriyeli yaralanmıştı.

Davanın firari olan bazı sanıkları ise aranıyor.

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title