Haberler

Ankara Garı Önündeki Terör Saldırısı Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te, 102 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla ilgili 36 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te, 102 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla ilgili 36 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, müştekiler, yaşamını yitirenlerin yakınları, tutuklu sanıklar ve avukatları ile çok sayıda müşteki avukatı katıldı. Duruşmayı, bazı milletvekilleri de izledi.

Duruşmada, sanıklardan Suphi Alpfidan'ın, "Gaziantep Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki polislerle görüştüğü, emlakçı olması nedeniyle ev tutmak isteyen DEAŞ'lıları ihbar ettiği, DEAŞ'lıların yakalandığı, bu ihbarlarla ilgili emniyetten bazı kişilerle telefonda görüştüğü" yönündeki beyanları üzerine, telefon kayıtlarından tespit edilmeleri nedeniyle tanık olarak dinlenilmesine karar verilen 2 polis tanık olarak çağrıldı.

Halen Gaziantep Emniyet Müdürlüğünde polis memuru olarak çalışan Tahir Sarıışık, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın sorularını yanıtladı.

Terörle Mücadele Şubesinde hiç çalışmadığını belirten Sarıışık, sanık Suphi Alpfidan ile herhangi bir görüşmesinin olmadığını savundu. Sarıışık, sorular üzerine, 2015-2016 yıllarında emniyet istihbarat şubede görev yaptığını ve Alfidan'ı daha önce görmediğini iddia etti.

Sanık Suphi Alfidan da tanık Sarıışık'ı daha önce görmediğini söyledi.

Müşteki avukatlarının da soruları yanıtlayan tanık Sarıışık, istihbarat şubede görev yaptığı dönemde hangi birimde çalıştığını söyleyemeyeceğini, DEAŞ veya sol örgütlerle ilgili bölümde çalışmadığını kaydetti. Sarıışık, 45 gün önce Beyazıt Bestami Duman'ın kendisini arayıp, haklarında tanık olarak ifadelerinin alınması için müzekkere çıkarıldığını söylediğini, konudan böylelikle haberdar olduğunu öne sürdü.

Gaziantep'te, 13 Temmuz 2016'da terör örgütü DEAŞ mensuplarınca ağır yaralanan ve hastanede şehit olan Gaziantep Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlisi polis memuru Hüseyin Gümüş'ün ölümüyle ilgili bilgisi sorulan Sarıışık, "Arkadaşların anlatımından duydum, adres tespit ediliyor, o adreste bir şahsın şehit ettiğini biliyorum." dedi.

Bir başka soru üzerine Hüseyin Gümüş'ü şehit eden kişinin Hanefi Çelik olup olmadığını bilmediğini dile getiren Sarıışık, Çelik'in emniyet tarafından muhbir olarak kullanılıp kullanılmadığını da bilmediğini ileri sürdü.

Polis memuru Tahir Sarıışık, görev, yetki ve sorumluluğu farklı olduğundan davanın sanıklarından kimseyi tanımadığını iddia etti.

Tanık olarak dinlenen dönemin Gaziantep Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı eski polis Beyazıt Bestami Duman da Mahkeme Başkanı Giray'ın soruları üzerine, sanık Suphi Alpfidan'ı tanımadığı ve görüşme yapmadığını iddiasını paylaştı.

Duman, Gaziantep Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde Nisan 2017'ye kadar çalıştığını, soruşturmayla açığa alındığını ve 18 Temmuz'da emekli edildiğini anlattı.

Suphi Alfidan'dan kendilerine terör örgütü DEAŞ ile ilgili bilgi gelip gelmediğinin sorulması üzerine Duman, Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığını, istihbarat çalışması yapmadıklarını, kendilerinin operasyonel birim olduğunu ifade etti. Gaziantep'te 15 yıldır çalıştığını bildiren Duman, Suphi Alfidan'dan bilgi alıp getiren bir kişinin de olmadığını ileri sürdü.

Yabancı terör savaşçılarının ülkeye giriş çıkışlarına yönelik çalışma yaptıklarını, yüzlerce kilo patlayıcıyı ele geçirdiklerini anlatan Duman, sanıklardan Suphi Alpfidan ile herhangi bir bilgisi olmadığını, telefonla veya başka türlü irtibatının da bulunmadığını iddia etti.

"Görüştüm" iddiası

Duruşmada, sanık Suphi Alpfidan'a, terör örgütü DEAŞ mensuplarıyla ilgili bilgi verdiği kişinin Duman olup olmadığı soruldu. Sanık Alfidan, "Evet. Kendisini Terörle Mücadele Şube Müdürü olarak biliyorum. Karakolda görev yapan bir polisle diyaloğa geçtim, 'Emlakçıyım, terör örgütü üyeleri ev tutmak istiyor, durum böyle böyle, ne yapalım? Bu insanlarla muhatap olmayalım.' dedim. O da bana, 'Müdür arkadaşım, selamımı söyle git.' dedi. Geldim söyledim. Kendisi de istihbarat müdürünü aradı, ben telefon numaramı verdim, kendileriyle görüştüm." iddiasında bulundu.

Kendisini yönlendiren karakol polisinin ismini hatırlamadığını savunan sanık Alfidan, tanık Duman'ın, böyle bir görüşme olmadığını söylemesi üzerine, "Karakolda sizin arkadaşınız vardı, beni size yönlendirdi. Hatta sizden, aynı cemaatten." dedi.

Müşteki avukatlarının soruları

Müşteki avukatlarından Ahmet Özdel'in soruları üzerine tanık Duman, 15 yıldır aynı adreste oturduğunu, görev yaptığı dönemde terör örgütüne yönelik çok sayıda operasyon yaptıklarını söyledi.

Soru üzerine, bu davanın sanıklarından birisiyle ilgili daha önce operasyon yapıp yapmadığını hatırlamadığını belirten Duman, "Bu katliamdan önce ve sonra herhangi bir işlem yaptınız mı?" sorusunu, "Operasyonu Ankara yönetiyordu, ama bize bir şey sordularsa yapmışızdır." şeklinde yanıtladı.

Sanıklardan Suphi Alpfidan'ın ihbarcı olarak emniyete bilgi vermesi halinde mutlaka tutanak tutulacağını vurgulayan Beyazıt Bestami Duman, ihbarın gelip gelmediğini hatırlamadığını kaydetti. Tanık Bestami Duman, "Gelse ben tutanak varsa almak zorudayım. Yardımcı olan bir adamı niye gizleyelim?" dedi.

Avukatların soruları üzerine Duman, polis memuru Hüseyin Gümüş'ü şehit eden Hanefi Çelik'in, olaydan önce yakalanıp serbest bırakıldığını hatırlamadığını, Hanifi Çelik'in ailesinin nerede olduğunu bilmediğini ileri sürdü.

Telefon rehberinden sorguladı

Tanık Duman'dan, terör örgütü DEAŞ ile ilgili ihbarda bulunulduğu iddia edilen cep telefonu numaralarını telefon rehberinde sorgulaması da istendi. Mahkeme Başkanı Giray'ın onayı ile 3 telefon numarasını rehberinden kontrol eden tanık Duman, bir numaranın merkez şube nöbetçisine ait olduğunu, diğer numaraların rehberinde kayıtlı bulunmadığını belirtti.

Davanın sanıklarından Esin Durgun'un, terör örgütü üyesi birkaç kişinin ismini verdiği ancak Gaziantep Emniyetinin bu isimlerden bazılarını ayırarak, Ankara'ya göndermediği iddiası üzerine de tanık Duman, dosyayla ilgili olması halinde gönderileceğini, konuyla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi.

Avukat Ahmet Özdel'in, "2017 Nisan ayında neden soruşturma geçirdiniz?" sorusu üzerine tanık Duman, "FETÖ ile bağlantılı şahıslarla ilgili soruşturma geçirdim." dedi. Duman, "FETÖ iddiasıyla mı açığa alındınız, emekli edildiniz?" sorusuna ise "evet" yanıtını verdi.

Tanık Duman, müşteki avukatlarının, "10 Ekim katliamı soruşturmasında görev aldınız mı? Yeterince önlem alsaydınız 1 Mayıs Gaziantep emniyeti saldırısı, düğün katliamı yapılır mıydı? Gaziantep Emniyeti, 10 Ekim soruşturmasıyla ilgili Ankara'ya kaç şüpheli ismi yolladı, daha önceki operasyonlarda bilinen şüpheliler gizlendi mi? Fezlekeyi hangi birim yolladı, altında kimin imzası var?" şeklindeki sorularını yanıtlamadı, bazı sorular üzerine de "Hatırlamıyorum." dedi.

Tanık beyanlarıyla ilgili söz alan avukat Özdel, Gaziantep Emniyet Müdürlüğünün bu dosyaya göndermediği bilgiler bulunduğunun çok açık olduğunu savunarak, terör örgütü mensuplarıyla ilgili tutanakları tutmayan, görevini yapmayan polis memurları ile burada dosya hakkında gerekli bilgileri vermeyen tanık Beyazıt Bestami Duman hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Duruşmaya, öğle arası verildi.

Kaynak: AA / Güncel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Bülent Arınç, yıllar önce yaşanan olayı anlattı: Tayyip Bey masaya yumruğu vurup 'Sus ulan' demiş

Arınç, hiç unutamadığı Erdoğan anısını anlattı: Masaya vurup "Sus ulan" diye bağırmış

title