Merzuki: Türkiye Büyük Devletlerle Yarıştığı İçin Cezalandırıyorlar
Türkiye'nin rol model olduğu için terörün hedefinde olduğunu belirten Tunus eski Cumhurbaşkanı Merzuki, "Büyük devletlerle yarıştığı için Türkiye'yi cezalandırıyorlar" dedi.
Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, Türkiye'nin Sykes-Picot anlaşmasında kendisine biçilen "itaatkarlık" rolünü aşması sebebiyle terör saldırılarının hedefinde olduğunu belirtti.
TÜRKİYE NEDEN Mİ HEDEF ALINDI?
Merzuki, Ankara'da dün gerçekleştirilen terör saldırısına dair resmi Facebook sayfasında yayımladığı mesajda, Türkiye'yi öven sözlere yer verdi. Merzuki'nin mesajında şu ifadeler yer aldı: "Türkiye, Sykes-Picot anlaşmasında kendisine biçilen "itaatkarlık" rolünü aşarak rol model oldu. Türkiye, iki milyondan fazla Suriyeliye desteğinden ve onları korumasından, Arap Baharı'na, özellikle ordu ve güvenlik konularında Tunus'a verdiği her türlü destekten, ekonomik ve sosyal alanlardaki başarısından ve büyük devletlerle yarışmasından dolayı cezalandırılmak amacıyla terör saldırıları aracılığıyla hedef alındı."
"SAĞLAM DURUŞLARINI VE GÜÇLERİNİ ARTIRIR"
Türkiye'deki yönetimi temsil edenleri iyi tanıdığını vurgulayan Merzuki, mesajında, "Halkın yüksek bir demokrasiyle birçok kez seçmiş olduğu yönetimdeki insanları tanıdığım kadarıyla, bu gaddar saldırılar, onların ancak sağlam duruşunu ve güçlerini artıracaktır" ifadelerini kulllandı.
"ALLAH TÜRK HALKININ YARALARINI SARSIN"
Mesajda ayrıca, "Allah bu korkakça saldırının kurbanlarına rahmet etsin. Yaralılara acil şifalar versin. Allah, şer odaklarının hedefindeki Türk halkının yaralarını sarsın" denildi.
SKYES-PICOT ANLAŞMASI NEDİR
Sykes-Picot Anlaşması, I. Dünya Savaşı sırasında, 29 Nisan 1916'da Kut'ül Ammare Kuşatması sonrasında İngiliz kuvvetlerinin, Osmanlı Devleti'nin 6. Ordusu karşısında bozguna uğramasından 17 gün sonra, 16 Mayıs 1916 tarihinde İngiltere ve Fransa arasında yapılan ve Osmanlı Devleti'nin Orta Doğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngören gizli antlaşmadır.
ANLAŞMAYI HANGİ DEVLETLER, NASIL HAZIRLADI
1915'te Arabistan Yarımadası'nı ele geçiren İngiltere, Osmanlı'ya karşı ayaklanan Mekkeli Şerif Hüseyin'i destekleyerek Irak ve Filistin toprakları üzerinde kendisine bağımlı bir Arap devleti kuracaktı.
Mekke Şerifi Hüseyin ile Mısır'daki İngiliz Yüksek Komutanı McMahon arasında böyle bir antlaşma gizli olarak imzalanmıştır.
Fransa böyle bir plana karşı çıkıp İngiltere'ye baskı yaparak yeni bir antlaşma yapılmasını istedi.
Rusya'nın onayı ile imzalanan bu antlaşmaya göre;
Rusya'ya, Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis ile Güneydoğu Anadolu'nun bir kısmı,
Fransa'ya, Doğu Akdeniz bölgesi, Adana, Antep, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Musul ile Suriye kıyıları,
İngiltere'ye Hayfa ve Akka limanları, Bağdat ile Basra ve Güney Mezopotamya verilecektir.
Fransa ile İngiltere'nin elde ettiği topraklarda Arap devletleri konfederasyonu veya Fransız ve İngiliz denetiminde tek bir Arap devleti kurulacak,
İskenderun serbest liman olacak,
Filistin'de, kutsal yerleşim yeri olması nedeniyle bir uluslararası yönetim kurulacaktır.
1917'deki Rus devriminden sonra Rusya antlaşmadan vazgeçmiş, Lenin gizli olan bu anlaşmayı dünya kamuoyuna açıklamıştır.